Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.7°C15.4°C
2 BF 86%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.0°C13.3°C
4 BF 81%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.0°C
3 BF 82%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
18 °C
16.0°C18.8°C
5 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
10 °C
9.9°C10.7°C
3 BF 100%
"Πεσόντες υπέρ του Υμηττού"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Πεσόντες υπέρ του Υμηττού"

Στους τρεις πυροσβέστες Δ. Μαλούκο, Θ. Μαυραειδή, Α. Διαβολή και τον εικοσάχρονο τότε εθελοντή δασοπυροσβέστη Δ. Καραμολέγκο, οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους τον Ιούλιο του 1988 στη μεγάλη πυρκαγιά που κατέκαψε τον ορεινό όγκο του Υμηττού, αναφέρεται το νέο βιβλίο του Πάνου Τριγάζη.

Ο τίτλος του "Πεσόντες υπέρ του Υμηττού", όπου ο συγγραφέας αναρωτάται εύλογα: "Πόσοι άραγε γνωρίζουν ότι στον Υμηττό υπάρχει μνημείο πεσόντων υπέρ του δάσους; Όλοι μας ξέρουμε ότι αποτελεί κανόνα η ανέγερση σε κάθε πόλη και χωριό της Ελλάδας τουλάχιστον ενός μνημείου πεσόντων σε πολέμους και εθνικοαπελευθερωτικούς αγώνες. Όμως, τα τελευταία χρόνια έχουν πολλαπλασιαστεί ανησυχητικά στον τόπο μας οι πεσόντες σε ‘πύρινους πολέμους’”. Πρόκειται για έκδοση του Συνδέσμου Μπάιρον και του Συλλόγου Προστασίας και Ανάπτυξης του Υμηττού.

Σε χθεσινή εκδήλωση με αφορμή την έκδοση του βιβλίου, παρουσία της συζύγου του Δ. Μαλούκου και των παιδιών τους, όπως και των γονιών του Δ. Καραμολέγκου, ο δήμαρχος Ηλιούπολης και πρόεδρος του ΣΠΑΥ Β. Βαλασόπουλος αναφέρθηκε στα τεράστια συμφέροντα, τα οποία θέλουν να τελειώνουν με τον Υμηττό, κατονομάζοντας την Εκκλησία, τον στρατό και τους οικοδομικούς συνεταιρισμούς. Χαρακτήρισε δε ιστορική τομή την, για πρώτη φορά, ανάρτηση των δασικών χαρτών, που η κύρωσή τους, ειδικά για τον Υμηττό, έχει βαρύνουσα σημασία διότι θα κατοχυρώσει την ιδιοκτησία του Δημοσίου.

Από την πλευρά του ο πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Γ. Παπαδούλης εστίασε στον φυσικό πλούτο του βουνού που πρέπει να προστατευθεί, καθώς φιλοξενεί 700 είδη φυτών, από το συνηθισμένο πουρνάρι έως το όμορφο θυμάρι που τείνει να εξαφανιστεί, αλλά και στα 100 - 150 είδη θηλαστικών, πτηνών κ.ά.

Επεσήμανε ότι το 2015 ξανακάηκε η περιοχή που είχε καταστραφεί το 1998, με αποτέλεσμα η χαλέπιος πεύκη, το επικρατέστερο είδος στο βουνό, να μην προλάβει να βγάλει κουκουναριές και να χαθεί η φυσική αναγέννηση. Μίλησε ακόμη για την ανάγκη συγκρότησης ενιαίου φορέα δασοπυροπροστασίας, με τη συνύπαρξη Πυροσβεστικής και δασικών υπηρεσιών, ώστε να εκλείψουν και οι αντιπαλότητες.

Την εκδήλωση χαιρέτισε ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος αντιστράτηγος Β. Καπέλιος, όπως και ο Γ. Καραμέρος, αντιπεριφερειάρχης Αττικής Β. Τομέα, με συντονίστρια τη συνάδελφο και περιφερειακή σύμβουλο Αττικής Αν. Γιάμαλη.

"Ο Υμηττός πάλι σε κίνδυνο"

Στις 10 Μαρτίου εκδικάζονται στο Συμβούλιο της Επικρατείας οι προσφυγές σειράς δήμων που περιβάλλουν τον Υμηττό, οι οποίοι ζητούν την ακύρωση του ισχύοντος Προεδρικού Διατάγματος για την προστασία του Υμηττού (ΦΕΚ 187Δ'/2011).

Με αφορμή αυτό η Διαδημοτική Επιτροπή για την Προστασία του Υμηττού προσκαλεί τους πολίτες σε ενημερωτική δημόσια συζήτηση με θέμα "Ο Υμηττός πάλι σε κίνδυνο!", τη Δευτέρα 6 Μαρτίου, στις 6.30 μ.μ., στο αναψυκτήριο του Δημοτικού Άλσους Ηλιούπολης, οδός Μνησικλέους και Ύδρας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL