Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.1°C18.0°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
11.8°C14.6°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
11.0°C15.5°C
2 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.9°C17.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
10 °C
9.9°C13.4°C
1 BF 76%
Δασικοί χάρτες / Δασικοί χάρτες: Αίρεται... η αναδάσωση των αγροτικών καλλιεργειών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δασικοί χάρτες / Δασικοί χάρτες: Αίρεται... η αναδάσωση των αγροτικών καλλιεργειών

Μια παράλειψη της διοίκησης, την οποία όφειλε να έχει διορθώσει πριν από την ανάρτηση των δασικών χαρτών, επιχειρεί να θεραπεύσει με ερμηνευτική εγκύκλιό του ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σ. Φάμελλος και αφορά κυρίως τις αγροτικές εκτάσεις οι οποίες στον δασικό χάρτη εμφανίζονται αναδασωτέες.

Ταυτόχρονα, απαντώντας στις κραυγές της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας περί αναστολής της ανάρτησης των δασικών χαρτών οι οποίοι ανέδειξαν πλήθος προβλημάτων, που το πελατειακό κράτος έκρυβε για 40 χρόνια, ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΝ δημοσιοποιεί επιστολή προς την ΚΕΔΕ από την οποία προκύπτει η αδράνεια και η αδιαφορία των δήμων.

Είναι πενιχρό το ποσοστό των δήμων που έστειλαν στην εταιρεία του Κτηματολογίου (ΕΚΧΑ Α.Ε.) τα όρια των οικισμών ή το περίγραμμα των λεγόμενων οικιστικών πυκνώσεων (αυθαίρετοι οικισμοί σε δάση και δασικές εκτάσεις) που εξαιρούνται της ανάρτησης για να αποτυπωθούν στους υπό ανάρτηση δασικούς χάρτες.

Η εγκύκλιος που εστάλη χθες στις αρμόδιες δασικές υπηρεσίες επεξηγεί ότι οφείλουν να προχωρήσουν σε ανάκληση της αναδάσωσης, μερικής ή ολικής, βάσει του νόμου, κατά προτεραιότητα στις περιοχές όπου αναρτώνται δασικοί χάρτες προκειμένου να εκδοθεί "η προβλεπόμενη απόφαση της ανάκλησης της απόφασης κήρυξης ως αναδασωτέας του Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης".

Όπως αναφέρεται, στους δασικούς χάρτες περιλαμβάνονται περιοχές κηρυγμένες αναδασωτέες χωρίς να έχουν αποτυπωθεί τα όριά τους στα τοπογραφικά διαγράμματα, ενώ οι ίδιες περιοχές και στις αεροφωτογραφίες του 1945, αλλά και σε πρόσφατες, γενικά εμφανίζονται με άλλη μορφή, πλην δασικής.

Η εγκύκλιος περιγράφει και άλλες εκτάσεις που ενδέχεται να έχουν κηρυχθεί αναδασωτέες, παρότι άλλαξαν νομίμως χρήση ή έχουν εκδοθεί τελεσίδικες πράξεις που δεν τις χαρακτηρίζουν ως δάση και δασικές εκτάσεις. Η διαδικασία επικαιροποίησης των δεδομένων, κατά την εγκύκλιο, αφορά και τους υπό κατάρτιση και υπό θεώρηση δασικούς χάρτες.

Η απροθυμία των δήμων κρατάει... από το 2010

Στην πολυσέλιδη επιστολή του προς την ΚΕΔΕ ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΝ επισημαίνει ότι, σε εφαρμογή της νομοθεσίας του 2010 αλλά και αυτής του Μαΐου του 2016, η εταιρεία του Κτηματολογίου έγκαιρα, από τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, είχε ενημερώσει τους δήμους για τις υποχρεώσεις τους αποστέλλοντας και τους σχετικούς κωδικούς της ηλεκτρονικής εφαρμογής της.

Στις περιοχές όπου ξεκίνησαν οι αναρτήσεις από τις αρχές Ιανουαρίου και εμπλέκονται 143 Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) ανταποκρίθηκαν μόνον δύο, ποσοστό 1,4%, εφαρμόζοντας μόνο τα ρυμοτομικά σχέδια, και τρεις τις λεγόμενες οικιστικές πυκνώσεις, ποσοστό 2,1%. Τριάντα οκτώ ΟΤΑ, ποσοστό 26,6%, ανταποκρίθηκαν πλήρως εφαρμόζοντας ρυμοτομικά σχέδια, εγκεκριμένα όρια οικισμών, όρια οικισμών μη εγκεκριμένων, όρια σχεδίων πολεοδομικών μελετών κ.ά.). Το συντριπτικό ποσοστό 69,9%, που αντιστοιχεί σε εκατό δήμους, "δεν έχει ολοκληρώσει ακόμη το έργο".

Σε περιοχές όπου προγραμματίζεται ανάρτηση, από 73 ΟΤΑ έχουν ανταποκριθεί μόνον 8, ποσοστό 11%.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL