Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.1°C24.7°C
2 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
18.6°C23.8°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C23.2°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C22.4°C
2 BF 52%
Καθορισμός τεχνικών προδιαγραφών για την οριοθέτηση των ρεμάτων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Καθορισμός τεχνικών προδιαγραφών για την οριοθέτηση των ρεμάτων

Τις προδιαγραφές σύνταξης του φακέλου οριοθέτησης των ρεμάτων καθορίζει Κοινή Υπουργική Απόφαση, σε εφαρμογή προγενέστερου νόμου (Ν. 4258/2014) περί "διαδικασίας οριοθέτησης και ρυθμίσεις θεμάτων για τα υδατορέματα".

Ειδικότερα, προσδιορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για το περιεχόμενο του φακέλου που απαρτίζεται από την τοπογραφική αποτύπωση, την υδρολογική και υδραυλική μελέτη, τη συνοπτική τεχνική έκθεση και την εξειδικευμένη πρόταση οριοθέτησης.

Στην ΚΥΑ ΦΕΚ Β 248 /15.02.2017, που υπογράφεται από τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Σ. Φάμελλο και τον υπουργό Υποδομών Μεταφορών Χρ. Σπίρτζη, προβλέπεται, για την τμηματική οριοθέτηση ρέματος που εισήγαγε ο παραπάνω νόμος, ότι η ανάλυση και η τεκμηρίωση των συνεπειών "θα αναφέρεται τόσο στο προς οριοθέτηση τμήμα του υδατορέματος όσο και ανάντη και κατάντη αυτού".

Όσον αφορά τα μικρά ρέματα, που ο νόμος του 2014 εξαίρεσε αυθαίρετα από την οριοθέτηση, διευκρινίζεται ότι για τον χαρακτηρισμό ενός ρέματος ως μικρού ή όχι υπολογίζεται το σύνολο της έκτασης της λεκάνης απορροής του ή έως τη συμβολή του με άλλο ρέμα ή έως την εκβολή του σε φυσικό ή τεχνητό αποδέκτη. Οι αποστάσεις δόμησης "από μικρά υδατορέματα για τα οποία δεν απαιτείται οριοθέτηση" στις εντός σχεδίου περιοχές ορίζονται στα δέκα μέτρα από τις γραμμές πλημμύρας και στις εκτός σχεδίου τα 20 μέτρα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, "η νέα ΚΥΑ, θέτοντας για πρώτη φορά κανόνες για τη σύνταξη του φακέλου οριοθέτησης, αναμένεται να βοηθήσει τους μελετητές στη σύνταξη των σχετικών μελετών και τις υπηρεσίες που ελέγχουν και εγκρίνουν τις μελέτες αυτές" .

Ο νόμος του 2014 γενικά δεν αντιμετωπίζει τα ρέματα ως ιδιαίτερους φυσικούς σχηματισμούς που χρήζουν αυξημένης προστασίας. Έτσι, επιτρέπει την τμηματική οριοθέτησή τους, αλλά και την προσωρινή, για να εκδοθεί οικοδομική άδεια πλησίον τους με αίτημα ιδιώτη ή φορέα, ενώ, σε αντίθεση με τη νομολογία του ΣτΕ, η οριοθέτηση με Προεδρικό Διάταγμα που προϋποθέτει και έλεγχο νομιμότητας γίνεται μόνο αν αυτά διατρέχουν αρχαιολογικό χώρο ή παραδοσιακό οικισμό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL