Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.8°C19.3°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
16 °C
11.6°C19.0°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.9°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.8°C19.7°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C15.7°C
0 BF 82%
Αναρτήσεις δασικών χαρτών και στην Αττική
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αναρτήσεις δασικών χαρτών και στην Αττική

Στις 24 Φεβρουαρίου ξεκινά η προθεσμία υποβολής αντιρρήσεων κατά του περιεχομένου του δασικού χάρτη σε εκτός σχεδίου περιοχές για πέντε περιφερειακές ενότητες, ενώ στον Δήμο Ξάνθης τέσσερις ημέρες νωρίτερα. Συνολικά, από τον περασμένο μήνα έχουν αναρτηθεί, μέχρι τώρα, δασικοί χάρτες σε 32 περιοχές της επικράτειας.

Οι έξι νέες περιοχές είναι:

* Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αττικής (Δήμοι Αγίας Βαρβάρας, Αιγάλεω, Αγίων Αναργύρων - Καματερού, Ασπροπύργου, Ιλίου, Μάνδρας, Περιστερίου, Πετρούπολης, Χαϊδαρίου) εκτάσεις 374.074 στρεμμάτων.

* Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής (Δημοτικές Ενότητες Βαρνάβα, Γραμματικού, Καπανδριτίου) συνολικής έκτασης 132.452 στρεμμάτων.

* Τα νησιά της Περιφέρειας Αττικής: Αίγινα, Αγκίστρι, Κύθηρα, Πόρος, Σπέτσες, Ύδρα και η Τροιζηνία.

* Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων σε 303 ΟΤΑ συνολικής έκτασης 4.977.690 στρεμμάτων.

* Δήμος Ξάνθης σε έκταση 25.980 στρεμμάτων.

* Κοινότητες πρώην Δήμου Κερκυραίων έκτασης 48.902 στρεμμάτων.

Όπως είναι γνωστό, η προθεσμία υποβολής αντιρρήσεων είναι 2 μήνες και για τους κατοίκους του εξωτερικού προστίθενται 20 ημέρες, ενώ η διαδικασία διεξάγεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσω ειδικής εφαρμογής στην ιστοσελίδα της Εταιρείας του Κτηματολογίου (ΕΚΧΑ Α.Ε.).

Ένωση Περιφερειών

Με ανακοίνωσή της, που αποτελεί μνημείο κινδυνολογίας, η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας σπεύδει να ζητήσει αναστολή της διαδικασίας ανάρτησης των δασικών χαρτών, "κατεπείγουσα συνάντηση" με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και συμμετοχή των συναρμόδιων υπουργών Περιβάλλοντος Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης.

Η Ένωση μεγαλοποιεί τα προβλήματα που αναδεικνύονται από την ανάρτηση των δασικών χαρτών (π.χ. αγροτικές εκτάσεις που επιδοτούνται και στον δασικό χάρτη καταγράφονται ως δασικές και αναδασωτέες, αγροί που, σύμφωνα με τις αεροφωτογραφίες του 1945, εγκαταλείφθηκαν και σήμερα έχουν δασωθεί, εκχερσωμένες δασικές εκτάσεις που έχουν μετατραπεί σε καλλιεργήσιμες κ.ά.). Ισχυρίζονται πως υπάρχει κίνδυνος να επιβληθούν "σημαντικότατες δημοσιονομικές διορθώσεις και δεκάδες χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφοι αφενός θα κληθούν να επιστρέψουν επιδοτήσεις που έλαβαν και αφετέρου θα διακοπεί εντελώς η καταβολή ενισχύσεων". Φτάνουν στο σημείο να μιλήσουν για "απώλεια κυριότητας χιλιάδων ιδιοκτησιών". Ζητούν ακόμη "γενναία απομείωση του προβλεπόμενου ειδικού τέλος άσκησης αντιρρήσεων", παρ' ότι αυτή έγινε με ΚΥΑ που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ την περασμένη Πέμπτη.

Εντέχνως αποσιωπάται το γεγονός ότι, αν δεν είχαν δασικούς χάρτες έως τα τέλη Μαρτίου, η Ελλάδα θα επέστρεφε περί τα 40 εκατ. ευρώ, διότι η εκπόνησή τους χρηματοδοτήθηκε στο πλαίσιο του προηγούμενου ΕΣΠΑ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL