Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.7°C15.4°C
2 BF 86%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.0°C13.3°C
4 BF 81%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.0°C
3 BF 82%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
18 °C
16.0°C18.8°C
5 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
10 °C
9.9°C10.7°C
3 BF 100%
Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας για να αλλάξουν οι πόλεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας για να αλλάξουν οι πόλεις

Ευρύς δημόσιος διάλογος ξεκίνησε από χθες για την Ανάπτυξη των Σχεδίων Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) με αφορμή χθεσινή εσπερίδα επί του θέματος, του υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και του προγράμματος Jaspers. Ήδη το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει διασφαλίσει μέσω του Πράσινου Ταμείου 9 εκατ. ευρώ για την εκπόνηση Σχεδίων Βιώσιμης Κινητικότητας σε 150 δήμους της επικράτειας, ενώ αναμένεται να εκδοθούν οι προδιαγραφές για τα εν λόγω σχέδια.

Κατά την έναρξη των εργασιών η γενική γραμματέας του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών Θ. Πέρκα, απευθυνόμενη στους συμμετέχοντες περιφερειάρχες, δημάρχους, πανεπιστημιακούς κ.ά., σημείωσε χαρακτηριστικά ότι “δεν μιλάμε απλά για εκπόνηση κυκλοφοριακών μελετών αλλά σχεδιάζουμε το πρώτο βήμα στρατηγικού χαρακτήρα με σκοπό να αλλάξουμε τις πόλεις και τις μετακινήσεις σε αυτές", με την Τοπική Αυτοδιοίκηση να παίζει καταλυτικό ρόλο στην ανάπτυξη των ΣΒΑΚ.

Ο υπουργός ΠΕΝ Γ. Σταθάκης στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στην εν εξελίξει τεράστια προσπάθεια να αντιμετωπισθούν οι παθογένειες που κληρονόμησε η κυβέρνηση στον χωρικό σχεδιασμό. Ως στοιχεία του νέου συμπαγούς πλαισίου, με αναπτυξιακό και βιώσιμο προσανατολισμό για τις πόλεις και τους πολίτες, περιέγραψε τον πρόσφατο νόμο που επαναφέρει την κανονικότητα στην ορθολογική οργάνωση του χώρου, τον προγραμματισμό για ολοκλήρωση της κτηματογράφησης αλλά και το πρόγραμμα ανάρτησης και εν συνεχεία κύρωσης των δασικών χαρτών. Υπογράμμισε δε ότι χωρίς την οριοθέτηση των δασών και των δασικών εκτάσεων δεν νοείται χωρικός σχεδιασμός ούτε δημιουργείται ασφάλεια δικαίου για τη διευκόλυνση των επενδύσεων, ενώ χαρακτήρισε τα ΣΒΑΚ νέο εργαλείο το οποίο ενισχύει τις χωρικές πολιτικές σε συνδυασμό με τις πολιτικές αστικών μετακινήσεων.

Στον νέο τρόπο διακυβέρνησης επιδιώκουμε να φέρουμε στο προσκήνιο τις αποκλεισμένες κοινωνικά ομάδες και την ποιότητα ζωής στις πόλεις, ανέφερε ο υφυπουργός Υποδομών Μεταφορών Ν. Μαυραγάνης, συμπληρώνοντας ότι πρέπει να κερδηθεί ο χαμένος χρόνος, γι’ αυτό "οφείλουμε να τρέξουμε", εφαρμόζοντας πολιτικές για πιο φιλικές πόλεις.

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σ. Φάμελλος ανακοίνωσε ότι το υπουργείο έχει ήδη ξεκινήσει τη δημιουργία εθνικού δικτύου Τοπικών Συντονιστών Βιώσιμης Κινητικότητας, ζητώντας από τους δήμους της χώρας να ορίσουν εκπροσώπους, οι οποίοι θα κληθούν να παρακολουθήσουν εκπαιδευτικό καινοτόμο εργαστήρι, το οποίο διοργανώνεται σε συνεργασία με το ΙΝΕΠ (Ινστιτούτο Επιμόρφωσης) τον Μάιο. Απ’ τη Jaspers o κ. Σνάιντερ αναφέρθηκε στη σημασία της ανάπτυξης και Εφαρμογής των ΣΒΑΚ καθώς στα αστικά κέντρα ζει το 75% του πληθυσμού, στις μεταφορές οφείλεται το 50% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, ενώ το 38% των θυμάτων από τροχαία αφορούν πεζούς.

Η περιφερειάρχης Αττικής Ρ. Δούρου επισήμανε ότι ήδη στο Περιφερειακό Πρόγραμμα 2014-2020 έχουν προβλεφθεί άνω των 260 εκατ. για ολοκληρωμένες δράσεις βιώσιμης αστικής ανάπτυξης, με βασική προϋπόθεση ότι στις περιοχές εφαρμογής των σχεδίων Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης και Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων θα εκπονηθούν Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας. Επιπλέον πολλά έργα από ίδιους πόρους έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να προσφέρουν μια εναλλακτική προσέγγιση για την κινητικότητα στην πόλη.

Ο επικεφαλής της αρμόδιας Διεύθυνσης της Jaspers N. Hahn κάλεσε τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να επεξεργαστούν και να υποβάλουν εγκαίρως σχέδια για τη μετά το 2020 περίοδο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL