Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.2°C22.0°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.7°C21.2°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
1 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
Συστάσεις για την αιθαλομίχλη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συστάσεις για την αιθαλομίχλη

Τις γνωστές συστάσεις για την αποφυγή της χρήσης τζακιών, θερμαστρών στερεών καυσίμων και θερμαστρών βιομάζας απηύθυνε προς τους πολίτες το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για χθες και σήμερα. Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, βάσει της πρόβλεψης της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας για χθες και σήμερα, "στην Αττική θα επικρατήσουν μετεωρολογικές συνθήκες (άπνοια και θερμοκρασιακή αναστροφή) που ευνοούν τη συσσώρευση ρύπανσης από αιωρούμενα σωματίδια".

Το νέφος της αιθαλομίχλης ως γνωστόν ενέσκηψε στο τέλος του 2012 μετά την εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης με αυτόν του πετρελαίου κίνησης, όταν σε συνδυασμό με την κατάρρευση μισθών και εισοδημάτων ξεκίνησε η εκτεταμένη χρήση βιομάζας ως θερμαντικού μέσου και η εγκατάλειψη της κεντρικής θέρμανσης στα αστικά κέντρα. Έκτοτε ούτε καν τη δημόσια συζήτηση δεν απασχολεί ως πρόβλημα.

Πάντως τα αιωρούμενα σωματίδια, βασικό συστατικό της αιθαλομίχλης, έκαναν ποδαρικό την Πρωτοχρονιά στα Λιόσια με μέγιστη τιμή τα 54 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα, στο Μαρούσι με 50 και στο Περιστέρι με 48 μικρογραμμάρια. Η οριακή τιμή είναι τα 50 μικρογραμμάρια, η οποία βάσει της εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας για την προστασία της δημόσιας υγείας δεν πρέπει να ξεπερνιέται πάνω από 35 φορές τον χρόνο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL