Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Να σωθεί το υπεραιωνόβιο κυπαρίσσι της πλατείας στο Άργος

Συλλογές υπογραφών

Με τους 2.300 και πλέον πολίτες οι οποίοι έχουν υπογράψει υπέρ της διάσωσης υπεραιωνόβιου κυπαρισσιού στο Άργος συντάσσεται και η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης με επιστολή της στον δήμαρχο Άργους - Μυκηνών.

Σε αυτήν επισημαίνεται ότι το κυπαρίσσι "αποτελεί τοπόσημο της πόλης και αποτυπώνεται σε ιστορικές φωτογραφίες και αναφορές περιηγητών, ενώ είναι συνδεδεμένο με ιστορικά πρόσωπα της περιοχής, αναφέρεται δε και ως ‘κυπαρίσσι του Καλλέργη’. Στη σκιά του έχουν σταθεί πολλές γενιές Αργειτών και έχουν διαδραματιστεί πολλά σημαντικά, αλλά και καθημερινά γεγονότα από τη ζωή της πόλης σας".

Η Εταιρεία καλεί τη δημοτική αρχή να καταβάλει κάθε προσπάθεια προκειμένου να διασωθεί το κυπαρίσσι - μνημείο της φύσης με τη χρήση σύγχρονων τεχνικών αντιστήριξης, αλλά και να αναδειχθεί, όπως γίνεται σε πολλές περιπτώσεις ιστορικών δέντρων - μνημείων της φύσης στην Ελλάδα και παγκοσμίως. Επειδή το δέντρο έχει πάρει κλήση, έχουν διατυπωθεί γνωμοδοτήσεις πανεπιστημιακών ότι δεν υφίσταται “δυνατότητα ικανοποιητικής και ασφαλούς αντιστήριξης", ενώ άλλες τεκμηριώνουν ότι υπάρχουν τρόποι ασφαλούς αντιστήριξης.

Οι πολίτες που αντιδρούν στην κοπή του δέντρου συνεχίζουν τη συλλογή υπογραφών επισημαίνοντας: "Στο Άργος η δημοτική αρχή αποφάσισε να κοπεί το εμβληματικό κυπαρίσσι, το μόνο που απέμεινε από τον κήπο του Καλλέργη, και δεσπόζει στο κέντρο της πόλης μας ήδη από τα μέσα του 19ου αιώνα. Σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο βρίσκουν τρόπους να διατηρούν τα αρχαία δέντρα. Στο Άργος, μία από τις αρχαιότερες πόλεις του κόσμου, όπου όλοι προσπαθούν να αντλήσουν κύρος από το παρελθόν, κόβουμε τα αρχαία δέντρα".

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Ένας χρόνος "αριστείας"

Το σημερινό πρωτοσέλιδο της «Αυγής» δεν καλύπτει όλα όσα έκανε η κυβέρνηση Μητσοτάκη στον πρώτο χρόνο της θητείας της. Αφορά την ατζέντα της τελευταίας ημέρας: την επιβεβαίωση του τεράστιου σκανδάλου της λίστας Πέτσα, όπου τεράστια ποσά δημοσίου χρήματος διοχετεύτηκαν για τη στήριξη ΜΜΕ φιλικών προς την κυβέρνηση.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις