Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.3°C19.3°C
3 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
10.8°C14.6°C
3 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
16.0°C16.0°C
3 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.6°C19.1°C
3 BF 76%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.6°C15.7°C
2 BF 69%
Εντός Δεκεμβρίου ο περιφερειακός σχεδιασμός για τα απόβλητα της Αττικής
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εντός Δεκεμβρίου ο περιφερειακός σχεδιασμός για τα απόβλητα της Αττικής

Εντός του Δεκεμβρίου αναμένεται να θεσμοθετηθεί το Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Αττικής (ΠΕΣΔΑ) με σκοπό να ξεκινήσει η εφαρμογή του από τη νέα χρονιά. Ο ΠΕΣΔΑ ήταν το θέμα της συνάντησης που είχαν, χθες το μεσημέρι, η περιφερειάρχης Αττικής Ρ. Δούρου με τους συναρμόδιους υπουργούς. Αρχικά με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σ. Φάμελλο και στη συνέχεια με τον υπουργό Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη, ενώ θα ενημερώσει και τους προέδρους των πολιτικών κομμάτων.

Μετά το πέρας της συνάντησής της με τον αναπληρωτή υπουργό ΠΕΝ, η περιφερειάρχης Αττικής υπογράμμισε ότι για πρώτη φορά -και χωρίς ίχνος υπερβολής- θα εφαρμοστεί ένας Περιφερειακός Σχεδιασμός για τη Διαχείριση των Αποβλήτων, ο οποίος βασίζεται στην ανακύκλωση και στις αρχές της κυκλικής οικονομίας και της εγγύτητας. Μιας διαχείρισης, πρόσθεσε, που αντιμετωπίζει τα απορρίμματα όχι ως σκουπίδια για πέταμα, αλλά ως παράγοντες ανάπτυξης και δημιουργίας θέσεων εργασίας.

Όσον αφορά τα τοπικά σχέδια διαχείρισης που όφειλαν να εκπονήσουν οι δήμοι βάσει του νέου εθνικού σχεδιασμού, ανέφερε ότι ανταποκρίθηκε η συντριπτική πλειονότητα, οι 64 από τους 66 δήμους, εκτός των Δήμων Φυλής και Υμηττού.

Χαρακτήρισε το νέο Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης των Αποβλήτων της Αττικής σημαντικό στοίχημα "που ή θα το κερδίσουμε όλοι μαζί, κυβέρνηση και Τοπική Αυτοδιοίκηση, προς όφελος των πολιτών και του περιβάλλοντος, ή θα το χάσουμε εις βάρος όλων μας. Γιατί εδώ δεν χωρούν μικροπολιτικές και μικροκομματικές στοχεύσεις, αλλά κοινή προσπάθεια προκειμένου να βάλουμε τέλος στο σημερινό απαράδεκτο μοντέλο της χωματερής της Φυλής".

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σ. Φάμελλος παρατήρησε ότι η εφαρμογή του νέου ΠΕΣΔΑ στην Αττική αποτελεί και το πρόκριμα για την επιτυχία μιας διαφορετικής προσέγγισης στη διαχείριση των αποβλήτων σε όλη τη χώρα.

Όπως είπε: "Δεν το κρύβουμε ότι στην Αττική θα πρέπει να επιτύχουμε το μέγιστο δυνατό καλύτερο αποτέλεσμα επειδή η κάλυψη του εθνικού στόχου της χώρας, σχεδόν κατά 50%, εξαρτάται ποιοτικά αλλά και ποσοτικά από τα αποτελέσματα που θα έχουμε στην πρωτεύουσα". Ως εκ τούτου, κατέληξε, "η συνεργασία μας είναι αυτονόητη και πολιτικά επιβεβλημένη" .

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL