Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
13.4°C16.8°C
2 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.2°C14.0°C
1 BF 72%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.5°C13.8°C
2 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.2°C15.2°C
2 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
10.2°C10.2°C
1 BF 74%
Ο Γ. Σταθάκης στο συνέδριο του "Economist": / Ο Γ. Σταθάκης στο συνέδριο του "Economist": Τα τέσσερα συστατικά του νέου ενεργειακού και περιβαλλοντικού μοντέλου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο Γ. Σταθάκης στο συνέδριο του "Economist": / Ο Γ. Σταθάκης στο συνέδριο του "Economist": Τα τέσσερα συστατικά του νέου ενεργειακού και περιβαλλοντικού μοντέλου

Τα τέσσερα βήματα για τη μετάβαση σε ένα νέο ενεργειακό και περιβαλλοντικό μοντέλο περιέγραψε αναλυτικά ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Σταθάκης μιλώντας στο συνέδριο του “Economist” με θέμα “The Sustainability Summit 2016: Adapt or Die”.

Το πρώτο βήμα αφορά τη σύσταση Εθνικού Συμβουλίου Ενέργειας με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων και των κατηγοριών καταναλωτών για την εκπόνηση ενός αξιόπιστου μακροχρόνιου εθνικού ενεργειακού σχεδιασμού, που θα δημιουργήσει κι ένα σταθερό επενδυτικό περιβάλλον. Βασικά του σημεία θα αποτελούν: η ασφάλεια και διαφοροποίηση του ενεργειακού εφοδιασμού, ο τεχνολογικός εξοπλισμός, η καινοτομία και η αποθήκευση ενέργειας, η ενεργειακή εξοικονόμηση, ο περιορισμός της χρήσης άνθρακα και η αλλαγή του μείγματος καυσίμων υπέρ των ΑΠΕ και άλλων μορφών πράσινης ενέργειας.

Το επόμενο βήμα συνδέεται με τη σταδιακή μετάβαση σε ένα νέο μοντέλο ηλεκτρικής ενέργειας, με πρώτη προτεραιότητα την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος στην εγχώρια αγορά. Προειδοποίησε πάντως ότι “βίαιες λύσεις δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτές” κατά τη μετάβαση στην ενεργειακή ένωση. Συνέδεσε το νέο σταθερό και ασφαλές περιβάλλον με την ανάπτυξη επενδυτικών σχεδίων, ενώ λέξη - κλειδί χαρακτήρισε τα δίκτυα, που αφορούν τη μεταφορά και τη διασύνδεση των νησιών, τη διανομή και την αναβάθμιση των υφιστάμενων υποδομών στη νέα εποχή και την ψηφιακή τεχνολογία.

Η σημασία της μετεξέλιξης της χώρας σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο στρατηγικής σημασίας, με κεντρικό ρόλο στη ΝΑ Ευρώπη και τη Μεσόγειο, αποτελεί το τρίτο βήμα. Ειδικότερα ο υπουργός αναφέρθηκε στους αγωγούς αερίου (ΤΑΡ, IGB κ.ά.), αλλά και στην πρόοδο στο πεδίο της έρευνας / εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων.

Η ορθολογική οργάνωση του χώρου βασικό συστατικό της αναπτυξιακής διαδικασίας

Το τέταρτο και σπουδαιότερο βήμα της αναπτυξιακής διαδικασίας, όπως το χαρακτήρισε ο Γ. Σταθάκης, συνδέεται με την εφαρμογή του ολοκληρωμένου χωρικού σχεδιασμού, την εξειδίκευση των χρήσεων γης και την ολοκλήρωση μέχρι το 2020 του κτηματολογίου της χώρας. Ανακοίνωσε δε ότι παράλληλα με τις εργασίες ολοκλήρωσης της κτηματογράφησης θα ιδρυθεί νέος φορέας, που θα ενσωματώσει και το υφιστάμενο σύστημα καταγραφής ιδιοκτησιών από τα υποθηκοφυλακεία.

Προφανώς για τη λειτουργία του κτηματολογίου η νέα δομή, δημόσιου χαρακτήρα, θα προκύψει από τη συγχώνευση της σημερινής Εταιρείας του Κτηματολογίου (ΕΚΧΑ) και του προσωπικού των υποθηκοφυλακείων.

Ο υπουργός μίλησε για την ανάγκη εφαρμογής ενός συστήματος ολοκληρωμένου σχεδιασμού που θα εγγυάται την ασφάλεια δικαίου στα επενδυτικά σχέδια στο πλαίσιο των θεσμοθετημένων περιβαλλοντικών κανόνων όπως απορρέουν από το κοινοτικό και διεθνές δίκαιο.

Ανακοίνωσε ακόμη ότι το νέο νομοσχέδιο για τον χωρικό σχεδιασμό, που βελτιώνει το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο θα κατατεθεί στη Βουλή προς το τέλος της επόμενης εβδομάδας. Για τις χρήσεις γης είπε ότι τροποποιείται το νομοθετικό πλαίσιο "για την προώθηση της επιχειρηματικότητας στην πόλη με ταυτόχρονη διασφάλιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων στην πόλη, στόχος απόλυτα συμβατός με την Ατζέντα 2030 περί βιώσιμης ανάπτυξης".

Η εξειδίκευση των νέων προτεινόμενων χρήσεων γης, συμπλήρωσε, θα δώσει ιδιαίτερο βάρος στην παραγωγική ανασυγκρότηση και στην προστασία της υπαίθρου.

Σ. Φάμελλος: Οι πολιτικές αντιφάσεις της Ε.Ε.

Στην αντίθεση των δημοσιονομικών πολιτικών που έφεραν ανεργία και φτώχεια στην Ελλάδα με τους στόχους βιωσιμότητας που η ίδια η Ε.Ε. δημιούργησε, στήριξε και προώθησε αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας επισημαίνοντας ότι αυτό οφείλει να αποσχολήσει την Ε.Ε.

Σημείωσε δε ότι για τη χώρα μας είναι ξεκάθαρο ότι η δίκαιη ανάπτυξη περιλαμβάνει την παραγωγική ανασυγκρότηση και τη βιωσιμότητα, την αειφορία και έρχεται σε πλήρη συμφωνία με τους 17 στόχους της βιώσιμης Ανάπτυξης, όπως είναι η εξάλειψη της φτώχειας, η βελτίωση της διατροφής, η προώθηση της ευημερίας με στήριξη των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων, η εξασφάλιση της πρόσβασης στην υγεία και την εκπαίδευση, η παραγωγική εργασία, η βιώσιμη εκβιομηχάνιση, η μείωση της ανισότητας, οι βιώσιμες πόλεις, η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, η προστασία και η βιώσιμη χρήση των οικοσυστημάτων κ.λπ.

Ζητούμενο ένα καθαρό μονοπάτι για χρέος και δημόσια οικονομικά

Ο Γ. Σταθάκης επισήμανε επίσης ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σήμερα σε φάση καμπής, καθώς αναμένεται να ξεκινήσει η εφαρμογή των συμφωνηθέντων για την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους, ενώ στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου θα συζητηθεί η άμεση υλοποίηση των βραχυπρόθεσμων παρεμβάσεων και θα ξεκινήσει η συζήτηση για τις μεσοπρόθεσμες παρεμβάσεις, ώστε να ανοίξει ο δρόμος και για την ΕΚΤ να εντάξει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Ζητούμενο των παρεμβάσεων, πρόσθεσε, είναι να προσδιοριστεί ένα καθαρό μονοπάτι για την εξυπηρέτηση του χρέους και την πορεία των δημόσιων οικονομικών τα επόμενα χρόνια, συνθήκη εξαιρετικά σημαντική για να ενταθεί η ανάκαμψη των επενδύσεων που ήδη καταγράφεται.

Αναφέρθηκε επίσης στην επιβεβαίωση από τα πρώτα στοιχεία των πλέον αισιόδοξων προβλέψεων για την πορεία της οικονομίας, καθώς το ΑΕΠ σε δωδεκάμηνη βάση αυξήθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί μετά το ξέσπασμα της κρίσης το 2008 (1,8%), καταδεικνύοντας την ανάκαμψη της εγχώριας ζήτησης και κυρίως των επενδύσεων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL