Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.5°C20.8°C
4 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
15.9°C20.0°C
3 BF 46%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
16.6°C19.3°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.4°C
3 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.9°C17.4°C
5 BF 72%
Γραμματείες Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού: / Γραμματείες Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού: Ο Υμηττός δεν θα μείνει χωρίς προστασία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γραμματείες Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού: / Γραμματείες Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού: Ο Υμηττός δεν θα μείνει χωρίς προστασία

Tη διαβεβαίωση ότι ο ορεινός όγκος του Υμηττού επ’ ουδενί δεν θα μείνει χωρίς θεσμικό πλαίσιο προστασίας έλαβε η Διαδημοτική Επιτροπή για την προστασία του βουνού, ύστερα από συνάντηση χθες το μεσημέρι με τις γενικές γραμματείς Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού Χρ. Μπαριτάκη και Ρ. Κλαμπατσέα αντίστοιχα.

Προηγήθηκε διαμαρτυρία έξω από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στη Μεσογείων, με αφορμή την εκδίκαση στο ΣτΕ την Παρασκευή προσφυγών, κυρίως δήμων, κατά του Προστατευτικού Διατάγματος του 2011 για τον Υμηττό.

Όπως είναι γνωστό, το Συμβούλιο της Επικρατείας είχε αποστείλει προδικαστικό ερώτημα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο απεφάνθη ότι προ της έκδοσης του Προεδρικού Διατάγματος η διοίκηση όφειλε να έχει εκπονήσει στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (10.9.2015). Η εν λόγω μελέτη έχει ανατεθεί το καλοκαίρι από το ΥΠΕΝ και βρίσκεται στο στάδιο εκπόνησης.

Η Διαδημοτική Επιτροπή, σε ανακοίνωσή της, επισημαίνει ότι "το ισχύον Προεδρικό Διάταγμα του 2011 για την προστασία του Υμηττού προβλέπει την καταγραφή όλων των υφιστάμενων αυθαιρέτων κτισμάτων και ότι, το 2013, με ‘φωτογραφική’ ρύθμιση στον Ν. 4178, εξαιρέθηκαν από την κατεδάφιση για δέκα χρόνια τα αυθαίρετα στον Υμηττό... Σήμερα, όχι μόνο ισχύει ακόμη αυτή η ‘ρύθμιση’, αλλά επιδιώκεται η πλήρης κατεδάφιση ολόκληρου του ισχύοντος Π.Δ. προστασίας του Υμηττού. Επιπλέον, ως προς τις αυθαίρετες κατασκευές, διατηρούμε πολλές επιφυλάξεις αν εξακολουθούν να ανήκουν σε φτωχούς, χώρια που αυτό δεν μπορεί να αποτελεί κριτήριο για την παραμονή τους σε δασική έκταση και τη νομιμοποίησή τους!".

Καλεί δε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ιδιαίτερα τους όμορους στον Υμηττό δήμους, να πάρουν θέση και να αποτρέψουν οποιαδήποτε δυσμενή εξέλιξη για ακύρωση του ισχύοντος Π.Δ., που θα οδηγήσει σε καθεστώς μειωμένης προστασίας του βουνού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL