Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.1°C18.0°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
11.8°C14.6°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
11.0°C15.5°C
2 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.9°C17.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
10 °C
9.9°C13.4°C
1 BF 76%
Νέα ευρωκαταδίκη για ελλιπή προστασία του Κυπαρισσιακού Κόλπου, βιότοπου της θαλάσσιας χελώνας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νέα ευρωκαταδίκη για ελλιπή προστασία του Κυπαρισσιακού Κόλπου, βιότοπου της θαλάσσιας χελώνας

Tην τρίτη κατά σειρά πρωτόδικη καταδίκη για ελλιπή προστασία της θαλάσσιας χελώνας και του βιοτόπου της, αυτή τη φορά για τον κόλπο της Κυπαρισσίας, όπου γίνεται η δεύτερη σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας του είδους στη Μεσόγειο, κατά παράβαση της Οδηγίας 92/43 περί οικοτόπων, εισέπραξε χθες η Ελλάδα από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (τέταρτο τμήμα).

Είχε προηγηθεί η καταδίκη το 2002 για τον ίδιο λόγο, στην περίπτωση της Ζακύνθου, και πριν από δύο χρόνια για τη λειτουργία ΧΥΤΑ εντός της προστατευόμενης περιοχής του Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου. Παρά το γεγονός ότι η διαδικασία επί παραβάσει ξεκίνησε το 2012 και η προσφυγή της Κομισιόν στο Δικαστήριο κατατέθηκε τον Νοέμβριο του 2014, η θεσμική θωράκιση της περιοχής εκκρεμεί ακόμη. Το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που είχε κατατεθεί από το τότε ΥΠΕΚΑ, υπό την απειλή της καταδίκης, κρίθηκε μη νόμιμο από το ΣτΕ την άνοιξη του 2015. Στο μεσοδιάστημα έχουν εκδοθεί Υπουργικές Αποφάσεις για πάγωμα έκδοσης αδειών και οικοδομικών εργασιών στην περιοχή. Κατά πληροφορίες, έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας νέου σχεδίου Π.Δ. και επίκειται η κατάθεσή του στο ΣτΕ για έλεγχο νομιμότητας.

Οι "εξειδικευμένοι" λόγοι της καταδίκης, που αποτελούν παράβαση της Οδηγίας 92/43 και αποδεικνύουν ότι δεν υπήρχε "ένα πλήρες και συνεκτικό νομοθετικό πλαίσιο προληπτικού χαρακτήρα" προ του 2012, σύμφωνα με τη χθεσινή απόφαση, αφορούν, μεταξύ άλλων:

* Την κατασκευή οικιών στον Αγιαννάκη το 2010, την άνευ επαρκούς ρυθμίσεως χρήση άλλων οικιών στον Αγιαννάκη χρονολογουμένων από το 2006 και την έναρξη εργασιών για την κατασκευή πενήντα κατοικιών μεταξύ Αγιαννάκη και Ελαίας, όπως και την έγκριση για την κατασκευή τριών εξοχικών κατοικιών στο Βουνάκι το 2012.

* Τη διάνοιξη πέντε νέων δρόμων προς την παραλία του Αγιαννάκη, καθώς και την ασφαλτόστρωση ορισμένων υφιστάμενων προσβάσεων και οδών.

* Τη μη διασφάλιση της απαγόρευσης του ελεύθερου κάμπινγκ κοντά στην παραλία Καλό Νερό και στην Ελαία.

* Την παρουσία κινητού εξοπλισμού και διαφόρων εγκαταστάσεων στις παραλίες όπου αναπαράγονται οι θαλάσσιες χελώνες Caretta - Caretta, αλλά και τον μη περιορισμό της φωτορύπανσης των παραλιών και τον έλεγχο της αλιευτικής δραστηριότητας.

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις Αρχέλων, Medasset και WWF Ελλάς, με ανακοίνωσή τους καλούν το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας:

* Να ολοκληρώσει άμεσα τις διαδικασίες για την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος χαρακτηρισμού της περιοχής ως εθνικό πάρκο.

* Να λάβει εγκαίρως όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της παραλίας κατά την επόμενη περίοδο ωοτοκίας.

Επισημαίνουν ακόμη ότι η χθεσινή απόφαση "αποτελεί έναν βασικό μοχλό πίεσης προς την ελληνική πολιτεία για να προχωρήσει άμεσα σε ένα εθνικό σύστημα προστατευόμενων περιοχών, το οποίο θα είναι αντάξιο του φυσικού πλούτου της χώρας μας" και υπενθυμίζουν ότι η Ελλάδα βρίσκεται ένα βήμα πριν από την παραπομπή στο Δικαστήριο για μη συμμόρφωση με την Οδηγία για τους οικοτόπους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL