Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.4°C20.1°C
4 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C21.5°C
3 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.5°C
3 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.0°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.9°C18.9°C
2 BF 45%
Ζάκυνθος / Ζάκυνθος: Παράνομη διαπλάτυνση δρόμου σε καταφύγιο άγριας ζωής
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ζάκυνθος / Ζάκυνθος: Παράνομη διαπλάτυνση δρόμου σε καταφύγιο άγριας ζωής

Παρανομίες και παραβιάσεις εις βάρος του φυσικού περιβάλλοντος "εκδηλώνονται" στην ευρύτερη περιοχή που προορίζεται για την κατασκευή και λειτουργία εγκαταστάσεων διαχείρισης απορριμμάτων στη Ζάκυνθο.

Από την περασμένη Πέμπτη, η Διεύθυνση Δασών του νησιού έπειτα από δύο αυτοψίες, διαπίστωσε παράνομη καταστροφή δασικής βλάστησης (σχίνοι, κουμαριές, πουρνάρια, νεαρά πεύκα) σε μήκος 7,2 χλμ. υφιστάμενου δασικού δρόμου (πλάτους 6 μέτρων), ο οποίος διαπλατύνθηκε κατά τέσσερα μέτρα. Στον δρόμο εντόπισαν και χωματουργικό μηχάνημα εκτός λειτουργίας. Όλα αυτά στη θέση "Λίβας" του όρους Βραχίονας.

Ο εν λόγω δασικός δρόμος, όπως πιστοποιεί η έκθεση αυτοψίας, αποτελεί όριο του Καταφυγίου Άγριας Ζωής και είχε διανοιχτεί από αυτήν στο παρελθόν. Ως γνωστόν Καταφύγια Άγριας Ζωής, σύμφωνα με τον νόμο για την προστασία της βιοποικιλότητας, χαρακτηρίζονται φυσικές περιοχές που έχουν ιδιαίτερη σημασία "ως σημαντικοί τόποι ανάπτυξης της άγριας χλωρίδας ή ως βιότοποι αναπαραγωγής διατροφής, διαχείμασης ειδών της άγριας πανίδας...". Επιτρέπονται ελάχιστες δραστηριότητες, και για τη διάνοιξη δρόμων απαιτείται Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και έγκριση περιβαλλοντικών όρων. Ήδη όμως η Διεύθυνση Δασών Ζακύνθου με πράξη πληροφοριακού χαρακτήρα για την "υλοποίηση και εγκατάσταση του έργου Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων και Χώρος Υγειονομικής Ταφής υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) και οδού πρόσβασης στις εγκαταστάσεις" στη θέση Λίβας της τοπικής κοινότητας Γυρίου είχε καταστήσει σαφές προς τον Σύνδεσμο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων τα εξής:

* Οι θέσεις επέμβασης είναι συγκεκριμένες και αυστηρά προσδιορισμένες στο έδαφος διά του πρωτοκόλλου εγκατάστασης που θα συνταχθεί και απαγορεύεται η οποιαδήποτε επέμβαση στη γύρω έκταση πλην των καθορισμένων.

* Πριν από τη σύνταξη του πρωτοκόλλου εγκατάστασης ουδεμία επέμβαση θεωρείται επιτρεπτή.

Επειδή η έκταση των 83 στρεμμάτων που χωροθετούνται οι εγκαταστάσεις είναι δασική, παρέθετε 19 όρους και προϋποθέσεις που θα πρέπει να τηρούνται απαρέγκλιτα, όπως επιτάσσει η εκδοθείσα έγκριση επέμβασης των δασικών υπηρεσιών, η οποία έχει ενσωματωθεί στην απόφαση Έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων κατασκευής και λειτουργίας.

Οι παρανομίες υπονομεύουν το έργο

Ο ΣΥΡΙΖΑ Ζακύνθου με ανακοίνωσή του (25.9) κάνει λόγο για τεράστια ευθύνη της δημοτικής αρχής Ζακύνθου, επισημαίνοντας πως "είναι φανερό ότι η επιλογή της δημοτικής αρχής για τη λύση του προβλήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων με την υλοποίηση του παραπάνω έργου βρίσκεται μπροστά σε σοβαρά αδιέξοδα και αξεπέραστες τεχνικές δυσκολίες. Ο δρόμος της αυθαιρεσίας και της παρανομίας με την αγνόηση των αυστηρών όρων και προϋποθέσεων που η κατασκευή τέτοιων έργων απαιτεί ενισχύει την καχυποψία της κοινωνίας και οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε διαιώνιση του κρίσιμου προβλήματος για τον τόπο μας.

Τέλος, δικαιώνει πλήρως τις αντιδράσεις πολιτών, δημοτικών παρατάξεων ακόμα και συμβούλων της πλειοψηφίας και δημιουργεί νέα πεδία εκρηκτικών αντιπαραθέσεων" .

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL