Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C21.8°C
2 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.0°C20.3°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C16.6°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.1°C
5 BF 37%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C17.1°C
2 BF 56%
Ηλεκτρονικά συστήματα ελέγχου δημόσιων και ιδιωτικών έργων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ηλεκτρονικά συστήματα ελέγχου δημόσιων και ιδιωτικών έργων

Τη δημιουργία και λειτουργία ηλεκτρονικών συστημάτων ελέγχου στο σύστημα παραγωγής δημόσιων και ιδιωτικών έργων και υποδομών προβλέπει σχέδιο νόμου του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων το οποίο αναρτήθηκε χθες για διαβούλευση που θα διαρκέσει μέχρι τις 17 Οκτωβρίου. Παράλληλα, αλλάζει η σημερινή δομή των υπηρεσιών της πρώην Γραμματείας Δημοσίων Έργων και νυν Υποδομών, καθώς προτείνεται η συγκρότηση Γενικής Διεύθυνσης Στρατηγικού Σχεδιασμού Δημοσίων Υποδομών με επιμέρους διευθύνσεις (Προγραμματισμού και Ηλεκτρονικής Παρακολούθησης Έργων, Διαγωνισμών Δημοσίων Συμβάσεων, Αρχείων Τεχνικών Έργων).

Μεταξύ άλλων, θεσπίζεται κεντρικό ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης για το σύνολο των ιδιωτικών και δημόσιων έργων από την έναρξη των εργασιών μέχρι και την παραλαβή τους. Αντίστοιχο σύστημα προβλέπεται για την καταγραφή, λειτουργία και συντήρηση όλων των έργων, ενώ καθιερώνεται η σύνταξη ενός ενιαίου προϋπολογισμού για κάθε έργο. Συγκροτείται Κεντρικό Ηλεκτρονικό Σύστημα Αδειοδοτήσεων, "με σκοπό την ηλεκτρονική διασύνδεση όλων των φορέων και υπηρεσιών του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα που εμπλέκονται στην αδειοδότηση ή και διαδικασία έγκρισης δημόσιων και ιδιωτικών έργων". Μάλιστα, η ανάπτυξη και η διαχείρισή τους μπορεί να ανατεθεί και σε τρίτους. Ιδρύεται υπηρεσία με την ονομασία Ανεξάρτητος Φορέας Διεθνών Διαιτησιών, ενώ νέο Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, ο Εθνικός Φορέας Αντισεισμικών Κανονισμών, Προδιαγραφών Κατασκευών και Τεχνικής Σεισμολογίας, θα έχει έδρα την Κεφαλλονιά.

Επανέρχεται η Υπηρεσία Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων Βορείου Ελλάδας (ΥΑΣΒΕ) στη Γενική Γραμματεία Υποδομών, από την οποία αυθαίρετα είχε αποσπαστεί στο παρελθόν και σήμερα ανήκει στην αρμοδιότητα της αποκεντρωμένης Διοίκησης. Στην πόλη της Πάτρας θα εδρεύει η υπηρεσία Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων Δυτικής Ελλάδας. Στο ΤΕΕ ανατίθεται η λειτουργία του Μητρώου Φυσικών Προσώπων Παραγωγής Τεχνικών Έργων, ενώ προβλέπεται και η λειτουργία υπηρεσίας ΓΕΜΗ (Γενικό Εμπορικό Μητρώο) σε αυτό. Άλλη διάταξη επιτρέπει την εκτέλεση "μικρών τοπικών επεμβάσεων, κυρίως προσωρινού χαρακτήρα" σε όλα τα ρέματα, "για σταθεροποίηση των πρανών προς αποφυγή άμεσου κινδύνου διάβρωσης" χωρίς περιβαλλοντική αδειοδότηση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL