Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.7°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.7°C24.9°C
1 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
4 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
3 BF 33%
Το χέρι του Θεού φτάνει από τη Λαμία έως την Πετρούπολη / Ένα ιερό "θαύμα" που έκανε τα 300 στρέμματα... 7.500
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το χέρι του Θεού φτάνει από τη Λαμία έως την Πετρούπολη / Ένα ιερό "θαύμα" που έκανε τα 300 στρέμματα... 7.500

«Το συγκεκριμένο ζήτημα, εκτός των άλλων, αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της κακοδαιμονίας που ταλαιπώρησε τη χώρα μας επί δεκαετίες...». Με τα λόγια αυτά ο γ.γ. του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (ΥΠΕΣΔΑ) Κώστας Πουλάκης επιχείρησε να συμπυκνώσει τη σχεδόν «αιώνια» απαίτηση του Ιερού Ναού Λαμίας «Ευαγγελισμός της Θεοτόκου» να εγγράψει στην ακίνητη περιουσία του εκτάσεις 7.500 στρεμμάτων που βρίσκονται σε εντός αλλά και σε εκτός σχεδίου περιοχές της Δυτικής Αθήνας. Μια διεκδίκηση που ξεκινά το 1929 και φτάνει έως τις μέρες μας με τις «ιερές» απαιτήσεις να μεγαλώνουν και να αυξάνονται στο πέρασμα του χώρου και του χρόνου.

Ο «Ευαγγελισμός της Θεοτόκου» διεκδικεί 4.000 στρέμματα που εμπίπτουν σε κατοικημένες περιοχές των Δήμων Πετρούπολης και Περιστερίου και εκτός σχεδίου 3.500 στρέμματα που βρίσκονται στο Ποικίλο Όρος. Στηρίζει τη διεκδίκησή του σε μια διαθήκη του 1916 με την οποία έγινε κληρονόμος μεγάλου μέρους του λεγόμενου «κτήματος Βέρδη» στις παρυφές του Ποικίλου Όρους. Χαρακτηριστικό είναι ότι στην πρώτη διεκδίκησή του, το 1929, ισχυριζόταν ότι η κυριότητά της αφορούσε μόνο 300 στρέμματα. Στα χρόνια που ακολούθησαν η έκταση αυτή μεγάλωνε συνεχώς. Το 1960 «ανέβηκε» σε 5.000 στρέμματα και από το 2000 η διεκδίκηση ως εκ θαύματος έφτασε στα 7.500 στρέμματα.

Η εκδίκαση της υπόθεσης, που είχε οριστεί για τις 22 Μαρτίου, δεν πραγματοποιήθηκε λόγω της αποχής των δικηγόρων, παρατείνοντας έτσι την αβεβαιότητα για εκατοντάδες κατοίκους της Πετρούπολης και του Περιστερίου, που σε περίπτωση δικαίωσης του Ναού κινδυνεύουν να χάσουν τις περιουσίες τους, καθώς η εντός σχεδίου έκταση που διεκδικεί ο Ναός έχει πλέον δομηθεί εδώ και δεκαετίες με κατοικίες, πλατείες, γήπεδα και άλλους κοινόχρηστους χώρους.

13.380 οι θιγόμενοι ιδιοκτήτες

Ο αριθμός των διεκδικούμενων γεωτεμαχίων βάσει ενστάσεων που κατατέθηκαν από τον Ιερό Ναό "Ευαγγελισμός της Θεοτόκου" Λαμίας, ανέρχεται σε 417 αδόμητα γεωτεμάχια εντός σχεδίου (ιδιόκτητα οικόπεδα, κοινόχρηστοι χώροι, νησίδες, πλατείες κ.λ.π.) και σε 65 γεωτεμάχια εκτός σχεδίου. Ο αριθμός των άμεσα θιγόμενων ιδιοκτητών από τις παραπάνω ενστάσεις του Ναού ανέρχεται σε 938 μοναδικούς δικαιούχους, πολλοί από τους οποίους θίγονται σε πολλαπλά γεωτεμάχια όπου έχουν αναρτηθεί δικαιούχοι (Δήμος Πετρούπολης, Ελληνικό Δημόσιο, ιδιώτες). Ο Ναός Λαμίας βάσει των προσωρινών διαγραμμάτων της ανάρτησης και του τοπογραφικού διαγράμματος το οποίο προσκόμισε, με μία μελλοντική δικαστική απόφαση υπέρ της, δύναται να αξιώσει δικαίωμα κυριότητας σε 3.639 δομημένα γεωτεμάχια σε σύνολο 9.125 που αποτελούν τον ΟΤΑ Πετρούπολης. Οι συνολικοί δε ιδιοκτήτες των γεωτεμαχίων αυτών ανέρχονται σε 13.380 μοναδικούς δικαιούχους.

Πριν από ένα μήνα και με πρωτοβουλία του υπουργού Παναγιώτη Κουρουμπλή, πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη υπηρεσιακών παραγόντων στην οποία αποφασίσθηκε η από κοινού σύμπραξη των νομικών υπηρεσιών των υπουργείων Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθώς και του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, στο πλευρό των Δήμων Περιστερίου και Πετρούπολης, που θίγονται άμεσα από τις διεκδικήσεις του ιερού ναού της Λαμίας. Σύσκεψη για το Ποικίλο Όρος και τις προβαλλόμενες ιδιοκτησιακές διεκδικήσεις στην εν λόγω περιοχή προκάλεσε την Πέμπτη 7 Απριλίου ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών & Δ.Α., Κώστας Πουλάκης, σε συνέχεια πρόσφατων συναντήσεων και συσκέψεων της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου με φορείς της περιοχής.

Όπως τόνισε ο κ. Πουλάκης, «οι τοπικές κοινωνίες στράφηκαν στο ΥΠΕΣΔΑ, ζητώντας τη βοήθειά μας για τον συντονισμό των συναρμόδιων υπουργείων, των δήμων της περιοχής και της Περιφέρειας Αττικής για την επίλυση ενός προβλήματος που ταλαιπωρεί επί μακρόν την περιοχή της Δυτικής Αθήνας και τους κατοίκους της. Το συγκεκριμένο ζήτημα, εκτός των άλλων, αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της κακοδαιμονίας που ταλαιπώρησε τη χώρα μας επί δεκαετίες, αφού -πέρα από τις αντικειμενικές διοικητικές δυσκολίες- κάποιες πλευρές του γεννούν ερωτηματικά και ως προς τις πολιτικές αποφάσεις που ελήφθησαν στο παρελθόν».

Κωδικοποιώντας δε τα συμπεράσματα της σύσκεψης, ο γ.γ. του ΥΠΕΣΔΑ υπογράμμισε ότι «η σημερινή κυβέρνηση έχει την πολιτική βούληση να αντιμετωπίσει το πρόβλημα και να διασφαλίσει το δημόσιο συμφέρον. Και με την έννοια αυτή, θα εξαντλήσουμε τα περιθώρια να υπερβούμε την κακή κληρονομιά του παρελθόντος στο θέμα αυτό».

Πέτρος Κατσάκος

Τα επόμενα βήματα του Δημοσίου:

* Το Δημόσιο θα καταθέσει άμεσα ενστάσεις στο Εθνικό Κτηματολόγιο, στις περιπτώσεις εκείνες που δασικές περιοχές, δομημένα και αδόμητα οικόπεδα, κοινόχρηστοι χώροι έχουν δηλωθεί από τη μεριά των κάθε λογής διεκδικητών - καταπατητών ή φερόμενων ως ιδιοκτητών.

* Από πλευράς ΥΠΕΚΑ θα προχωρήσει η τροποποίηση του ρυμοτομικού της Πετρούπολης, ώστε να κατοχυρωθεί ο δασικός χαρακτήρας της περιοχής της Αγίας Τριάδας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL