Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.4°C18.7°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
13.8°C16.6°C
3 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
15.0°C15.5°C
4 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.6°C17.8°C
5 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.6°C16.2°C
2 BF 64%
Παραλογισμός "ανάπλασης" στο κέντρο του Άργους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Παραλογισμός "ανάπλασης" στο κέντρο του Άργους

Ένα παράλογο "έργο" ξεκίνησε επί του εδάφους εδώ και δύο μήνες, με πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής, με στόχο να "αναπλασθεί" το κέντρο του Άργους. Το έργο έχει ήδη προκαλέσει αναστάτωση στις βασικές λειτουργίες της πόλης, με απτόητη τη δημοτική πλειοψηφία και με τη στήριξη του πρώην βουλευτή Αργολίδας και υπουργού Περιβάλλοντος Γ. Μανιάτη. Εύλογες αντιρρήσεις, που εκφράστηκαν εγκαίρως τόσο από έγκριτους και συνειδητούς πολίτες όσο και από τον τοπικό σύλλογο μηχανικών, παραμερίστηκαν ευθύς εξαρχής.

Προωθητής του "έργου" υπήρξε η Περιφέρεια Πελοποννήσου, που στήριξε αναφανδόν σχετική πρόταση του δήμου, και η χρηματοδότηση, με το αστρονομικό για την εποχή ποσό των 7,5 εκατ. ευρώ, γίνεται από το ΕΣΠΑ. Τεχνικό γραφείο της Αθήνας εκπόνησε σχετική μελέτη και την έθεσε στο Διαδίκτυο: πρόκειται για φωτογράφηση μακέτας κατασκευασμένης επί τούτοις και με ελάχιστες επεξηγήσεις, τόσο για τον αποχρώντα λόγο όσο και για το σε ποια επιστημονικά στοιχεία και μετρήσεις στηρίχθηκε η πρόταση. Σύμφωνα με αυτήν, το κεντρικό άλσος της πόλης, το οποίο δημιουργήθηκε στις αρχές του 20ού αιώνα, ξεριζώνεται, και στη θέση δημιουργείται... λίμνη, η οποία θα "εκβάλλει" προς το σημερινό μουσείο του Άργους. Στοιχεία δομικά του κέντρου της πόλης αφαιρούνται, ενώ δεν αιτιολογείται γιατί ακριβώς μια ανάπλαση, ήπια και λογική, με πρωτοποριακή πεζοδρόμηση του κέντρου της πόλης, που πραγματοποιήθηκε πριν από 25 χρόνια, τώρα πρέπει να καταργηθεί.

Το "έργο" πάσχει και θεσμικά, αφού δεν καταρτίστηκε Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και δεν τέθηκε σε οργανωμένη, κοινή διαβούλευση, ενώ δεν εκδόθηκαν περιβαλλοντικοί όροι. Επίσης, δεν αποφάνθηκε για το "έργο" κεντρικό όργανο του υπουργείου Περιβάλλοντος, αφού το κέντρο της πόλης είχε χαρακτηρισθεί ιστορικό με Προεδρικό Διάταγμα του 1982, του Αντ. Τρίτση. Επιπλέον, δεν καταρτίστηκε σωστή κυκλοφοριακή μελέτη, αφού, σύμφωνα με την υλοποιούμενη πρόταση, αποκόπτεται τμήμα της κεντρικής αρτηρίας της οδού Δαναού, στο κέντρο, καθώς, ενώ η ίδια αυτή αρτηρία είναι μέχρι σήμερα χαρακτηρισμένη ως εθνική οδός, κανείς δεν αποφάνθηκε για την αλλαγή της χρήσης της.

Η πεζοδρόμηση αυτή ήδη έχει προκαλέσει πλήρες κυκλοφοριακό χάος στην πόλη, όπως και έντονες αντιδράσεις των κατοίκων. Στις αντιρρήσεις και τις αντιδράσεις ο δήμαρχος Άργους απαντά μονίμως πως οφείλονται... στους "εχθρούς της πόλης" (γενικά χαρακτηρίζει ως "εχθρό της πόλης" οποιονδήποτε εκφέρει διαφορετικές γνώμες ή αντιρρήσεις σε "προτάσεις" που προωθεί, δημιουργώντας το ανάλογο "κλίμα").

Το "έργο" αυτό, όπως και άλλα που προωθούνται ανεξέλεγκτα από το ΕΣΠΑ, δημιουργεί εύλογες απορίες για το ποιου είδους έλεγχο ασκεί η Ευρωπαϊκή Ένωση στη διαχείριση των χρημάτων της για το ΕΣΠΑ, όταν κατά τα άλλα μας έχει περάσει θηλιά στον λαιμό. Αλλά και εύλογα θέτει τροχοπέδη σε παιδικούς ενθουσιασμούς για ανεξέλεγκτη "αποκέντρωση" αρμοδιοτήτων στους δήμους, με τη σημερινή κατάστασή τους και την ουσιαστική απουσία και σύγχρονων υποδομών τους.

Σημειώνεται πως το ευρισκόμενο πλήρως στο περιθώριο ιστορικό Άργος παραμένει με τις εκκρεμότητες του μη αναστηλωμένου αρχαίου θεάτρου και του αναστηλωμένου, μεν, αλλά με κονδύλι μόλις 1,5 εκατ. ευρώ κάστρου του, όπου σε λίγο θα σταματήσουν οι εργασίες λόγω έλλειψης χρημάτων, ενώ παραμελημένη παραμένει η νεότερη αρχιτεκτονική του κληρονομιά (νεοκλασική αγορά, το ίδιο το κτήριο του δημαρχείου, τα σπίτια των Μακρυγιάννη, Περρούκα, Τσώκρη, Βλάσση κ.ά., πολλά από τα οποία βρίσκονται σε ερειπιώδη κατάσταση).

Και το γενικότερου ενδιαφέροντος ερώτημα: είναι δυνατό, στη σημερινή ασφυκτική οικονομική κατάσταση, το κράτος να παραμένει αδιάφορο εμπρός σε τέτοια "έργα", που μόνο παραλογισμό και μεγαλομανία μαρτυρούν και σε καμία σχέση με τη μορφή και την ιστορική φυσιογνωμία των πόλεων; Είναι ώρα να ασκηθεί σαρωτικός έλεγχος και απένταξη "έργων" που όχι μόνο είναι παντελώς άχρηστα, αλλά και βλαπτικά. Από την άποψη αυτή, μόνο έκπληξη προκάλεσε η παρέμβαση του τοπικού βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Κοδέλα ότι... "είναι δεδομένη η ανάγκη αποπεράτωσης του έργου, άσχετα με το πώς ο καθένας το κρίνει"...

Σπύρος ΜΑΛΕΒΟΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL