Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.6°C22.6°C
5 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.8°C19.3°C
4 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
18.2°C19.9°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.9°C22.2°C
4 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.9°C20.7°C
2 BF 37%
Μαϊμού ανακύκλωση συσκευασιών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μαϊμού ανακύκλωση συσκευασιών

Στο περιεχόμενο του μπλε κάδου, που θεωρητικά συγκεντρώνει τα απόβλητα συσκευασίας προς ανακύκλωση, αλλά στη διαδρομή αναδύει οσμή σκουπιδιών και οδηγείται σε Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών, εστιάζουν η Πρωτοβουλία Συνεννόησης για τη Διαχείριση των Απορριμμάτων και η Κίνηση Πολιτών Ecoeleusis, με αφορμή την περίπτωση της Μυκόνου. Ταυτόχρονα αναδεικνύουν γενικότερα προβλήματα του συστήματος εναλλακτικής διαχείρισης και θέτουν κρίσιμα ερωτήματα, όπως αν τα ΚΔΑΥ ξεπλένουν σύμμεικτα απορρίμματα τα οποία οδηγούνται ως υπολείμματα στις εγκαταστάσεις του ΕΔΣΝΑ (Ενιαίος Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής). Με επιστολή τους προς τον ΕΣΔΝΑ και τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης του ΥΠΕΚΑ, επισημαίνουν:

"Αφετηρία αυτής μας της παρέμβασης υπήρξε η δημοσιοποίηση των πρακτικών με τις οποίες γίνεται η διαχείριση του συστήματος του μπλε κάδου στον Δήμο Μυκόνου, συμπεριλαμβανομένων αποστολών υλικών στο ΚΔΑΥ Ασπροπύργου, μέσω του λιμανιού της Ελευσίνας και της διάθεσης του υπολείμματος στον ΧΥΤΑ Φυλής".

Στην επιστολή τους εκθέτουν τα εξής περιστατικά και καταγγελίες:

Η διαχείριση των υλικών συσκευασίας στη Μύκονο γίνεται μέσω των μπλε κάδων και containers συλλογής γυαλιού, στη βάση συμφωνίας του δήμου με την ΕΕΑΑ, που έχει συναφθεί στις 28.8.2008 και έχει διάρκεια 6 χρόνια. Σε αυτήν προσδιορίζεται ότι την ευθύνη της αποκομιδής και της μεταφόρτωσης των ανακυκλώσιμων υλικών σε containers την έχει ο δήμος και την ευθύνη της μεταφοράς σε ΚΔΑΥ της Αττικής την έχει η ΕΕΑΑ. Στη σύμβαση αναφέρεται, επίσης:

«Το προκύπτον από τη διαλογή υπόλειμμα θα διατίθεται στον ΧΥΤΑ στην Αττική ως τμήμα του συνολικού υπολείμματος που προκύπτει από τη διαλογή των δημοτικών αποβλήτων συσκευασίας στο υφιστάμενο ΚΔΑΥ», χωρίς να αναφέρεται σε κάποια οικονομική υποχρέωση του δήμου, έναντι της ΕΕΑΑ ή του ΕΔΣΝΑ (πρώην ΕΣΔΚΝΑ). Η ΕΕΑΑ (Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης), η οποία το δικό της έργο το έχει αναθέσει υπεργολαβικά στην εταιρεία Γενική Ανακύκλωση Α.Ε., που διαχειρίζεται και το ΚΔΑΥ Ασπροπύργου.

* Υπάρχουν διαρκείς και έντονες καταγγελίες πολιτών της Μυκόνου για πλημμελή συγκομιδή των απορριμμάτων και για μη λειτουργία της ανακύκλωσης (με τους μπλε κάδους της ΕΕΑΑ). Καταγγέλλεται ανυπαρξία ξεχωριστής διαλογής των ανακυκλώσιμων, αφού οι μπλε κάδοι στη Μύκονο δέχονται σύμμεικτα απορρίμματα, όπως και οι πράσινοι κάδοι, συλλέγονται από κοινού με αυτούς (στο ίδιο απορριμματοφόρο) και δεν είναι γνωστή καμία άλλη διαδικασία διαλογής - διαχωρισμού των ανακυκλώσιμων. Με την εξαίρεση της συλλογής γυαλιού, που γίνεται μόνο το καλοκαίρι, με containers που τοποθετούνται έξω από μεγάλες επιχειρήσεις εστίασης και διασκέδασης του νησιού.

* Η μεταφορά τους και η μεταφόρτωση σε containers γίνεται στον χώρο του ΧΥΤΑ Μυκόνου, ο οποίος βρίσκεται σε κακή κατάσταση και, μάλλον, αδυνατεί να υποδεχτεί προς ασφαλή ταφή άλλα απορρίμματα, γεγονός που δημιουργεί τις αντικειμενικές προϋποθέσεις για μαζική "εξαγωγή" σύμμεικτων απορριμμάτων. Όπως προαναφέρθηκε, ούτε και εκεί γίνεται κάποια διαδικασία διαχωρισμού των ανακυκλώσιμων υλικών.

* Λίγο πριν το Πάσχα και μετά από μια παρατεταμένη "χειμέρια νάρκη", οργανώθηκε μια αποστολή containers από το λιμάνι της Μυκόνου στο λιμάνι της Ελευσίνας και από κει στο ΚΔΑΥ Ασπροπύργου. Υποτίθεται ότι μεταφέρθηκαν τα ανακυκλώσιμα υλικά που είχαν συγκεντρωθεί κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Οι μαρτυρίες, όμως, τόσο από τη Μύκονο όσο και από την Ελευσίνα μιλούν για έντονη δυσοσμία και για εικόνα που προσιδιάζει σε σύμμεικτα απορρίμματα και όχι σε ανακυκλώσιμα υλικά. Εντύπωση που συμβαδίζει με την εικόνα της διαχείρισης, όπως την περιγράψαμε προηγουμένως.

* Την Τρίτη 11/6 υπήρξε μια νέα αποστολή containers από τη Μύκονο, περίπου 30, που έφτασαν στο λιμάνι της Ελευσίνας τα ξημερώματα της Τετάρτης 12/6, άρχισαν να αποτίθενται στον προβλήτα και σταδιακά να μεταφέρονται στο ΚΔΑΥ Ασπροπύργου. Η γενική αίσθηση ήταν πολύ χειρότερη από την προηγούμενη αποστολή (ενδέχεται να έχουν μεσολαβήσει και άλλες). Υπήρχε έντονη δυσοσμία, ασυμβίβαστη με φορτίο ανακυκλώσιμων υλικών, στο λιμάνι και σε όλη τη διαδρομή των φορτηγών προς το ΚΔΑΥ, μέσα από κατοικημένη περιοχή. Η δε εικόνα του περιεχομένου των containers επιβεβαίωνε ότι το μεγαλύτερο μέρος του, αν όχι το σύνολο, είχε χαρακτηριστικά σύμμεικτων απορριμμάτων.

* Πήραμε την πρωτοβουλία να καλέσουμε τις αρμόδιες αρχές της περιφερειακής ενότητας Δυτικής Αττικής, οι οποίες ανταποκρίθηκαν και διενήργησαν αυτοψία σε χώρο που ανήκει στον Οργανισμό Λιμένα Ελευσίνας, στην περιοχή Καλυμπάκι του Δήμου Ελευσίνας, ελέγχοντας παράλληλα τη νομιμότητα της διαδικασίας μεταφοράς του συγκεκριμένου φορτίου. Αναμένονται η έκθεση αυτοψίας και οι περαιτέρω ενέργειες του τμήματος περιβάλλοντος της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής.

* Δεν είναι γνωστή η διαδρομή του περιεχομένου των containers αφού περάσουν την πύλη του ΚΔΑΥ. Αν, δηλαδή, περνά από διαδικασία διαλογής - διαχωρισμού ή αν οδηγείται απευθείας στον ΧΥΤΑ Φυλής για ταφή. Ακόμη κι αν διαχωρίζεται, όμως, είναι βέβαιο ότι το μεγαλύτερο μέρος του οδηγείται για ταφή στον ΧΥΤΑ Φυλής, όπως γίνεται με το υπόλειμμα όλων των ΚΔΑΥ της Αττικής.

Όλα αυτά προειδοποιούν "εκτός από απαράδεκτη λειτουργία του συστήματος εναλλακτικής διαχείρισης αποβλήτων συσκευασιών ΣΣΕΔ - Ανακύκλωση, με ευθύνη της ΕΕΑΑ και του Δήμου Μυκόνου, δημιουργούν βάσιμες υποψίες για παράνομη διακίνηση σύμμεικτων απορριμμάτων". Επειδή θεωρούν ότι η περίπτωση της Μυκόνου δεν είναι μεμονωμένο περιστατικό, ζητούν απαντήσεις από τους δύο φορείς με αιχμή τη νομιμότητα των διαδικασιών, αλλά και αν ελέγχεται το σύστημα διαχείρισης συσκευασιών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL