Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Νομιμοποιούν την παρανομία ευαγών ιδρυμάτων

Ή οι πελάτες - εντολείς δεν ξέρουν ακριβώς τι παραγγέλνουν και κάθε φορά ζητούν όλο και περισσότερα ή οι παραλήπτες - σαΐνια στο πρωθυπουργικό γραφείο ή στα γραφεία της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ λόγω φόρτου... ρουσφετιών, αδυνατούν να τα διεκπεραιώσουν...

Ή οι πελάτες - εντολείς δεν ξέρουν ακριβώς τι παραγγέλνουν και κάθε φορά ζητούν όλο και περισσότερα ή οι παραλήπτες - σαΐνια στο πρωθυπουργικό γραφείο ή στα γραφεία της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ λόγω φόρτου... ρουσφετιών, αδυνατούν να τα διεκπεραιώσουν. Δεν εξηγείται διαφορετικά να χρειάζεται τόσος κόπος, τόσος χρόνος και τρεις νόμοι, προκειμένου να ρυθμιστούν παρανομίες ευαγών ιδρυμάτων και εκπαιδευτηρίων, ώστε να κατεδαφιστεί το θεσμικό καθεστώς προστασίας της γεωργική γης στην Αττική που χρονολογείται από το 1978 και 1979 με την υπογραφή του υφυπουργού Δημοσίων Έργων Στ. Μάνου.

Προς δόξα της... καλής νομοθέτησης, λοιπόν, στον δεύτερο νόμο (4178/2013) για την τακτοποίηση παρανομιών και αυθαιρεσιών μετά χρηματικού αντιτίμου, ο οποίος αντικατέστησε τον προηγούμενο του Παπακωνσταντίνου που κρίθηκε αντισυνταγματικός από το ΣτΕ, σχετική διάταξη (άρθρο 51 παράγραφος 9) νομιμοποιούσε τη χρήση ευαγών ιδρυμάτων (βρεφοκομεία, γηροκομεία...) σε "νομίμως" υφιστάμενα κτήρια στη γεωργική γη.

Οι συντάκτες της ρύθμισης δεν λογάριασαν τους περιορισμούς για την προστασία της γεωργικής γης με την ένδειξη Γ2 της Ζώνης Οικιστικού Ελέγχου, η οποία θεσμοθετήθηκε το 2003 από τον Οργανισμό Αθήνας στην περιοχή των Μεσογείων (Δήμος Γέρακα, Δήμος Παλλήνης, Δήμος Ραφήνας, Δήμος Σπάτων κ.ά.).

Στον αντιδασικό Νόμο 4280/2014 που ψηφίστηκε φέτος στις 8 Αυγούστου "διορθώνεται" το... σφάλμα με το άρθρο 58 ως εξής: "Σε περίπτωση ύπαρξης υφιστάμενων κτηρίων επιτρέπεται η χρήση και λειτουργία ευαγών ιδρυμάτων και κτηρίων προνοιακού χαρακτήρα και εκπαίδευσης μόνο στις περιπτώσεις ακινήτων που έχουν πρόσωπο σε πρωτεύοντες ή δευτερεύοντες οδούς, αποτυπώνονται στο κείμενο ρυθμιστικό σχέδιο και στην περιοχή Ζώνης Γ2 του από 20.2.2003 (Δ' 199) Προεδρικού Διατάγματος, με χρήση γεωργική γη εφόσον επιτρέπεται η χρήση κέντρων αποκατάστασης κατά τις ειδικότερες διατάξεις του προεδρικού διατάγματος".

Και πάλι, όμως μάταιος κόπος. Επειδή, λοιπόν, ο πελάτης έχει πάντα δίκιο με εκπρόθεσμη τροπολογία σε άσχετο νομοσχέδιο (συμβάσεις παραχώρησης σε ιδιωτικές εταιρείες δικαιωμάτων έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων στο Κατάκολο, το Πατραϊκό και τα Ιωάννινα) και ημερομηνία 17.9 η ρύθμιση "συμπληρώνεται" για τρίτη φορά, με υπογραφές υπουργού και αναπληρωτή υπουργού ΠΕΚΑ. Εφεξής επιτρέπονται στη γεωργική γη όχι μόνο νομίμως υφιστάμενα κτήρια με παράνομη χρήση, αλλά και νέα όπως αυθαίρετα που έχουν δηλωθεί με τον Νόμο 4178/2013...

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Θέλουν Μνημόνια για να εφαρμόσουν το πρόγραμμά τους

Τις ημέρες αυτές, και εν όψει της συνόδου που θα πάρει τις αποφάσεις για το ταμείο ανάκαμψης, η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία εκδηλώνουν από κοινού έντονη διπλωματική κινητικότητα προκειμένου να διασφαλίσουν ότι η ενίσχυση στις χώρες του Νότου δεν θα συνοδεύεται από Μνημόνια και οικονομική επιτήρηση.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις