Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Να ενημερωθεί η Βουλή για την καταστροφή των Συριακών χημικών

ΕΥΡΩΚΙΝΗΣΗ

Μόνον μια φορά και αυτή επί εδάφους έχει δοκιμαστεί στο παρελθόν η μέθοδος καταστροφής των χημικών του οπλοστασίου της Συρίας , προειδοποιούν 6 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι κατέθεσαν αίτημα πρόσκλησης για να ενημερωθεί η Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής...

Μόνον μια φορά και αυτή επί εδάφους έχει δοκιμαστεί στο παρελθόν η μέθοδος καταστροφής των χημικών του οπλοστασίου της Συρίας , προειδοποιούν 6 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι κατέθεσαν αίτημα πρόσκλησης για να ενημερωθεί η Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής από τους υπουργούς Εξωτερικών, Εθνικής Άμυνας, Περιβάλλοντος και Εμπορικής Ναυτιλίας.

Στο αίτημά τους, προς την πρόεδρο της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιβάλλοντος κ. Αυγερινοπούλου, οι βουλευτές εστιάζουν στις ανησυχίες και τις αντιδράσεις επιστημόνων, φορέων, οικολογικών οργανώσεων, καθώς και βουλευτών και ευρωβουλευτών, σχετικά με τις επικίνδυνες συνέπειες της τουλάχιστον αμφιλεγόμενης απόφασης καταστροφής των τοξικών χημικών της Συρίας πάνω στο αμερικανικό πλοίο Cape Ray, σε περιοχή της Μεσογείου δυτικά της Κρήτης.

Όπως επισημαίνουν, το σχέδιο προβλέπει απομάκρυνση των χημικών ουσιών μέσω υδρόλυσης και στη συνέχεια βύθισή τους σε διεθνή ύδατα, μεταξύ Κρήτης, Λιβύης, Σικελίας και Μάλτας, ενώ συνισταμένη των αντιδράσεων είναι οι μεγάλοι κίνδυνοι που εγκυμονεί η προαποφασισμένη μέθοδος καταστροφής.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μέλη της Μόνιμης Επιτροπής Περιβάλλοντος, Χ. Καφαντάρη, Ηρ. Διώτη, Απ. Αλεξόπουλος, Αφ. Θεοπεφτάτου, Κ. Ζαχαριάς και Κ. Ιγγλέζη ,θεωρούν απαραίτητη την πρόσκληση για ενημέρωση από τους καθ' ύλην αρμοδίους υπουργούς Ευ. Βενιζέλο, Δ. Αβραμόπουλο, Γ. Μανιάτη και Μ. Βαρβιτσιώτη δεδομένου ότι:

- "Η κοινή γνώμη, ιδιαίτερα στην Κρήτη, βρίσκεται σε συναγερμό, φοβούμενη οιαδήποτε εμπλοκή στη διαδικασία καταστροφής, που θα προκαλέσει ανυπολόγιστες περιβαλλοντικές και όχι μόνο συνέπειες.

- Τα χημικά όπλα της Συρίας θα μπορούσαν να υποστούν επεξεργασία επί εδάφους, όπου οι διαθέσιμες τεχνικές είναι ασφαλέστερες, πλην όμως σειρά κρατών υποδοχής που τους προτάθηκε το αρνήθηκαν κατηγορηματικά, αναδεικνύοντας αν μη τι άλλο τους κινδύνους του εγχειρήματος.

- Τα θέματα αυτά είναι εξόχως σημαντικά και άπτονται ζητημάτων που αφορούν, εκτός των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, την εθνική κυριαρχία".

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Ένας χρόνος "αριστείας"

Το σημερινό πρωτοσέλιδο της «Αυγής» δεν καλύπτει όλα όσα έκανε η κυβέρνηση Μητσοτάκη στον πρώτο χρόνο της θητείας της. Αφορά την ατζέντα της τελευταίας ημέρας: την επιβεβαίωση του τεράστιου σκανδάλου της λίστας Πέτσα, όπου τεράστια ποσά δημοσίου χρήματος διοχετεύτηκαν για τη στήριξη ΜΜΕ φιλικών προς την κυβέρνηση.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις