Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.2°C23.8°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
19.1°C22.7°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C19.9°C
4 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.8°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C22.9°C
3 BF 31%
Ορατό από το Διάστημα το νέφος της Κίνας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ορατό από το Διάστημα το νέφος της Κίνας

Σε συνθήκες ασφυξίας έζησαν επί τρία συνεχόμενα βράδια, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή, οι κάτοικοι του Λεκανοπεδίου, με το νέφος του Μνημονίου να κυριαρχεί, αποτέλεσμα του ακριβού πετρελαίου θέρμανσης και της κατάρρευσης μισθών και εισοδημάτων που κάνει τη χρήση κεντρικής θέρμανσης απαγορευτική για τα περισσότερα νοικοκυριά. Το αρμόδιο ΥΠΕΚΑ όχι μόνο δεν δημοσιοποίησε τις τιμές των μικροσωματιδίων, μετά τη στροφή από πέρυσι στη χρήση τζακιών και άλλων μέσων θέρμανσης, ούτε για την Παρασκευή ούτε για το Σάββατο, αλλά το βράδυ του Σαββάτου καλούσε εν πολλοίς τους πολίτες να παγώσουν αν θέλουν να προστατεύσουν τη δημόσια υγεία.

Η ανακοίνωση από κοινού με το υπουργείο Υγείας, μνημείο κυνισμού, έλεγε: "Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, από το βράδυ του Σαββάτου μέχρι και τη Δευτέρα το πρωί ευνοείται η συσσώρευση ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Συνιστάται στους πολίτες να περιορίσουν κατά το δυνατό την άσκοπη χρήση τζακιών. Με τον τρόπο αυτό συνεισφέρουν στην προστασία της υγείας όλων".

Την Κυριακή οι ανάλγητες συστάσεις εμπλουτίστηκαν με πυροτεχνήματα όπως: "Υπενθυμίζεται ότι για τους δικαιούχους Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, όπως έχει ανακοινωθεί, θα υπάρχει μηδενική χρέωση κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος για τον διπλάσιο αριθμό ημερών που υπάρχει αύξηση συγκέντρωσης αιωρούμενων σωματιδίων άνω των 150μg/m3. Το κόστος που προκύπτει από την κατανάλωση της ενέργειας θα καλυφθεί από το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού". Όμως στο ΚΟΤ έχουν ενταχθεί μόλις 460.000 νοικοκυριά σε ολόκληρη την επικράτεια και η τιμή αιωρούμενων σωματιδίων 150 μικρογραμμάρια σημαίνει κάτι παραπάνω από ασφυξία, αφού είναι τιμή τριπλάσια της επιτρεπομένης για την προστασία της δημόσιας υγείας, αυτή των 50 μικρογραμμαρίων, η οποία δεν πρέπει να ξεπερνιέται πάνω από 35 ημέρες ετησίως βάσει της εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας. Επιπλέον σταθμούς μέτρησης διαθέτουν τα πολεοδομικά συγκροτήματα Αθήνας και Θεσσαλονίκης και από έναν σταθμό η Πάτρα, ο Βόλος, η Λάρισα, τα Ιωάννινα και το Ηράκλειο Κρήτης.

Από το μεσημέρι της Παρασκευής μέχρι χθες το μεσημέρι στην ιστοσελίδα του ΥΠΕΚΑ ήταν αναρτημένο το ίδιο ημερήσιο δελτίο με τις τιμές μικροσωματιδίων της Πέμπτης αλλά και την υπηρεσιακή πρόβλεψη ότι το Σαββατοκύριακο, βάσει των στοιχείων της ΕΜΥ, "τα αιωρούμενα σωματίδια αναμένεται να κυμανθούν σε μέτρια επίπεδα". Εν τέλει, σύμφωνα με το χθεσινό δελτίο, την Κυριακή τα σωματίδια "κυμάνθηκαν σε υψηλά επίπεδα", με τιμή υπερδιπλάσια του επιτρεπόμενου, αφού έφτασε στο Μαρούσι στα 122 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα, στην Αριστοτέλους, στο κέντρο της πόλης, τα 115, στον Πειραιά τα 75 και στο Κορωπί, εκτός Λεκανοπεδίου, στα Μεσόγεια τα 71 μικρογραμμάρια και στην Αγία Παρασκευή τα 26, κατω από την οριακή τιμή των 50 μικρογραμμαρίων. Στον σταθμό της Λυκόβρυσης υπάρχει κενό.

Λ. ΣΤΑΥΡΟΓΙΑΝΝΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL