Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.3°C20.4°C
2 BF 76%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
13.6°C15.6°C
1 BF 89%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.6°C18.8°C
2 BF 81%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
25 °C
24.8°C24.8°C
6 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
12.9°C13.4°C
0 BF 100%
Το νέο χωροταξικό πριμοδοτεί τους μεγάλους του τουρισμού
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το νέο χωροταξικό πριμοδοτεί τους μεγάλους του τουρισμού

Την έντονη και πλήρη διαφωνία της σε σειρά διατάξεων του σχεδίου νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Εκσυγχρονισμός της χωροταξικής και πολεοδομικής νομοθεσίας» καταθέτει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων (Π.Ο. ΕΜΔΥΔΑΣ).

Το σχέδιο νόμου των 159 σελίδων και 107 άρθρων τροποποιεί δεκάδες νόμους και διατάγματα και απορρυθμίζει περαιτέρω τους κανόνες χωρικού σχεδιασμού, ενώ «πειράζει» το σύνολο του θεσμικού πλαισίου που διέπει την παραγωγή του δομημένου περιβάλλοντος (δόθηκε για διαβούλευση στις 4 Αυγούστου έως προχθές την Παρασκευή). Κατά την πρακτική τής πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ, το πλήθος των αιτημάτων για παράταση της διαβούλευσης αγνοήθηκε. Την πρακτική αυτή στηλιτεύει η Ομοσπονδία, όπως και την απουσία διαλόγου πριν την κατάρτισή του.

Όχι στον περιορισμό των παρεκκλίσεων

Η Π.Ο. ΕΜΔΥΔΑΣ εκφράζει, μεταξύ άλλων, την αντίθεσή της στον περιορισμό των παρεκκλίσεων (γήπεδα 700 τ.μ. και 2.000 τ.μ.) για δόμηση στις εκτός σχεδίου περιοχές διότι εκλείπουν οι προϋποθέσεις.  Όπως εξηγεί, «ως μηχανικοί θα συμφωνούσαμε ακόμη και στην παντελή κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης, υπό την προϋπόθεση ότι έχει καταρτιστεί σαφέστατη πολεοδομική νομοθεσία, έχουν ολοκληρωθεί τα σχέδια πόλης, υπάρχουν όλα τα υπόβαθρα χαρτών (δασικοί, κτηματολόγιο), απαλλοτριώσεων, διοικητικών γραμμών (ακτογραμμές, ρέματα, οδοί) έχουν οριστεί σαφείς χρήσεις γης για όλες τις δραστηριότητες. Ειδάλλως θα λειτουργήσει ως μηχανισμός απαξίωσης (και δήμευσης λόγω χρεών) της μικρής ατομικής ιδιοκτησίας, ώστε αυτή να συγκεντρωθεί σε μεγάλα κεφαλαιοκρατικά συμφέροντα κυρίως του τουριστικού τομέα που είναι τα μόνα που θα μπορούν να συγκεντρώσουν ευνοϊκές προϋποθέσεις δόμησης» προειδοποιεί .

Για τις νέες αλλαγές στον τρόπο έκδοσης των οικοδομικών αδειών καλεί το υπουργείο να επαναφέρει τις τριάντα ημέρες (μειώνονται τώρα στο μισό), με αντίστοιχη αύξηση των ενδιάμεσων σταδίων (ειδικά για τον έλεγχο τοπογραφικού κ.λπ.). Αντίστοιχα να αυξηθούν οι προβλεπόμενοι χρόνοι διενέργειας ελέγχων από τις ΥΔΟΜ (Υπηρεσίες Δόμησης) των αποδεικτικών καταβολής των απαιτούμενων εισφορών και κρατήσεων του έργου υπέρ του Δημοσίου ή να νομοθετηθεί μια ενιαία οδηγία υποβολής των σχετικών στοιχείων ούτως ώστε να διευκολύνει στο βέλτιστο δυνατό τους σχετικούς ελέγχους.

Σειρά κρίσιμων ερωτημάτων

Θέτει σειρά κρίσιμων ερωτημάτων, όπως «γιατί το ΥΠΕΝ δεν εκδίδει την Υπουργική Απόφαση του άρθρου 38, παρ. 4 του Ν. 4495/17 για 30% δειγματοληπτικό έλεγχο των οικοδομικών αδειών της κατηγορίας 3 (εκδίδονται ηλεκτρονικά και προβλέπονταν πως η απόφαση θα εκδοθεί στο τέλος του 2017) από τις ΥΔΟΜ; Αν δεν γίνουν αυτοί οι έλεγχοι, όπως και οι αντίστοιχοι στις «τακτοποιήσεις - υπαγωγές» του Ν. 4178/2013 και του Ν. 4495/2017 που επίσης πρέπει να ελεγχθούν δειγματοληπτικά, πώς θα αξιολογηθεί η πορεία των εν λόγω νομοθετημάτων ώστε να δούμε πο’υ και πώς χρειάζεται να αλλάξουν;».

Όσο για την προτεινόμενη δημιουργία μητρώου πιστοποιημένων (ιδιωτών) αξιολογητών χωρικών μελετών, υπογραμμίζει ότι «θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε φαινόμενα ‘περιστρεφόμενης πόρτας’, όπου ‘ελεγκτές’ και ‘ελεγχόμενοι’ θα αλληλοδιαπλέκονται, καθώς οι ρόλοι αυτοί θα εναλλάσσονται ανά μελέτη». Η Π.Ο. ΕΜΔΥΔΑΣ εντοπίζει φωτογραφικές διατάξεις που εξυπηρετούν «ημέτερους», «όπως π.χ. η πρόβλεψη του άρθρου 10Α στο ΝΟΚ, περί κινήτρων για απομείωση ύψους σε υπάρχοντα κτήρια, η οποία φωτογραφίζει περιπτώσεις όπως αυτές πλησίον της Ακρόπολης που κατέπεσαν στο ΣτΕ». Η Ομοσπονδία αντιτίθεται στην άρση απαλλοτριώσεων επισημαίνοντας πως σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να μειώνονται οι κοινωφελείς - κοινόχρηστοι χώροι, οι οποίοι χαρακτηρίζονται από την αρχική ένταξη του σχεδίου πόλης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL