Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.4°C22.4°C
3 BF 45%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.6°C20.8°C
2 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.0°C22.0°C
1 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.5°C19.9°C
3 BF 37%
17 προτάσεις από την WWF Ελλάς / 17 προτάσεις από την WWF Ελλάς: Κλειδί στον περιορισμό της ρύπανσης από πλαστικά η στροφή σε προϊόντα πολλαπλών χρήσεων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

17 προτάσεις από την WWF Ελλάς / 17 προτάσεις από την WWF Ελλάς: Κλειδί στον περιορισμό της ρύπανσης από πλαστικά η στροφή σε προϊόντα πολλαπλών χρήσεων

Την εφαρμογή δεκαεπτά μέτρων, που θα αποτελέσουν τη ραχοκοκαλιά της εθνικής πολιτικής, ώστε να προλαμβάνεται η δημιουργία αποβλήτων από πλαστικό και να ενθαρρύνεται η επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση, δημιουργώντας με αυτό τον τρόπο τις κατάλληλες προϋποθέσεις για τον περιορισμό της ρύπανσης από πλαστικά και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος στη χώρα, προτείνει το WWF Ελλάς.

Τι προτείνει η WWF

Στα μέτρα περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η ριζική αναβάθμιση των συστημάτων διευρυμένης ευθύνης παραγωγού για τις συσκευασίες (π.χ. το σύστημα του μπλε κάδου για τα απόβλητα συσκευασίας), η θέσπιση συστήματος εγγυοδοσίας (DRS) για τις πλαστικές φιάλες, η καθιέρωση του συστήματος «πληρώνω όσο πετάω», η επανεισαγωγή του τέλους ταφής για όλα τα απόβλητα που οδηγούνται σε ΧΥΤΑ, η επιβολή αυστηρών ποινών σε παραβάτες της νομοθεσίας για τα απόβλητα και η θέσπιση συστημάτων παρακολούθησης της διακίνησης αποβλήτων, η στροφή σε προϊόντα πολλαπλών χρήσεων, η μείωση των πλαστικών μιας χρήσης στις δημόσιες προμήθειες, η υποχρέωση των παραγωγών να παρέχουν ακριβή στοιχεία και να δέχονται ελέγχους, η υιοθέτηση συστήματος διευρυμένης ευθύνης για αλιευτικά εργαλεία και πλαστικά γεωργικών χρήσεων, η κατάλληλη σήμανση πάνω στις πλαστικές συσκευασίες, η δημιουργία προγραμμάτων για δημόσιες βρύσες, αλλά και η θέσπιση οικονομικών κινήτρων για να στραφούν οι επιχειρήσεις σε πιο φιλικές για το περιβάλλον λύσεις.

"Χαμηλές πτήσεις" στην ανακύκλωση

Για κάθε ένα από τα δεκαεπτά μέτρα πολιτικής δημιουργήθηκε πίνακας αξιολόγησης, όπου βαθμολογούνται οι σημερινές επιδόσεις της χώρας μας προκειμένου να γίνει σαφής η απόσταση που έχει να διανύσει η Ελλάδα για να αποτρέψει την πλαστική ρύπανση και να βελτιώσει τις κακές πρακτικές στην παραγωγή και εμπορία πλαστικών. Η οργάνωση παραπέμπει σε παλαιότερη έκθεσή της, η οποία καταδεικνύει πως παράγονται περίπου 700.000 τόνοι πλαστικά απόβλητα ετησίως (σχεδόν 68 κιλά ανά κάτοικο) και μόλις το 8% ανακυκλώνεται σήμερα στη χώρα μας, εξαιτίας των χαμηλών ποσοστών διαλογής, των δυσκολιών ανάκτησης των πλαστικών από μεικτά ρεύματα απορριμμάτων και των περιορισμένων υποδομών ανακύκλωσης.

Προτεραιότητα στην κυκλική οικονομία

Η Ελλάδα, με τις φτωχές επιδόσεις της, έχει πολύ δρόμο να διανύσει, παρατηρεί ο Αχ. Πληθάρας, υπεύθυνος του WWF Ελλάς για θέματα πρόληψης δημιουργίας αποβλήτων. Όσον αφορά την ανακοίνωση, από το ΥΠΕΝ, του πλαισίου μέτρων που προτίθεται να συμπεριλάβει η κυβέρνηση στο νομοσχέδιο ενσωμάτωσης της Οδηγίας της Ε.Ε. για τα πλαστικά μιας χρήσης, σχολίασε ότι θα τοποθετηθούν αναλυτικά όταν δημοσιοποιηθεί το κείμενο του νομοσχεδίου.

Ταυτόχρονα, καλεί το ΥΠΕΝ "να προχωρήσει με αποφασιστικότητα σε ακόμα περισσότερες τομές, ώστε να εφαρμοστούν πλήρως οι αρχές της κυκλικής οικονομίας και να αποφευχθούν ενέργειες που θα παγιδεύσουν το σύστημα διαχείρισης αποβλήτων και πλαστικών σε ένα ξεπερασμένο, περιβαλλοντικά και κοινωνικά επιβλαβές μοντέλο".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL