Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Αιολικά βιομηχανικής κλίμακας σε 14 νησάκια του Νοτίου Αιγαίου

"Μπουλντόζες" στο δίκτυο Natura - "Η υλοποίηση των σχεδιαζόμενων έργων είναι πιθανόν να αλλοιώσει οριστικά και μη αναστρέψιμα αυτό το αδιατάρακτο των νησίδων καταστρέφοντας αμετάκλητα τα προστατευόμενα οικοσυστήματα" προειδοποιεί η Διεύθυνση Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος και Βιοποικιλότητας του υπ. Περιβάλλοντος

Το αυτονόητο, κατά τους κανόνες της επιστήμης, έπραξε η Διεύθυνση Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος και Βιοποικιλότητας (Τμήμα Προστατευόμενων Περιοχών) του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας απορρίπτοντας τη μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την κατασκευή τριών αιολικών πάρκων στα 14 αδιατάρακτα νησάκια του κεντρικού Νότιου Αιγαίου, ζωτικό κομμάτι του ελληνικού Δικτύου Natura 2000 (Ζώνη Ειδικής Προστασίας για την Ορνιθοπανίδα, Ειδική Ζώνη Διατήρησης).

Καταστροφή για τα οικοσυστήματα

Έτσι, μετά την εξέταση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου και τη συνοδευτική Ειδική Οικολογική Αξιολόγηση (ΕΟΑ), η Διεύθυνση Βιοποικιλότητας γνωμοδοτεί αρνητικά καθώς:

«Η υλοποίηση των υπό εξέταση ΑΣΠΗΕ είναι πιθανό να προκαλέσει τον οριστικό εκτοπισμό της ορνιθοπανίδας από τις νησίδες. Εφόσον όμως και στην άμεση περιοχή προβλέπονται επίσης ΑΣΠΗΕ στα γύρω νησιά, τα πτηνά δεν θα μπορούν να βρουν εκεί καταφύγιο και είναι πολύ πιθανή η οριστική εξαφάνιση πτηνών σε όλη την περιοχή του κεντρικού Νοτίου Αιγαίου».

Προειδοποιεί ότι η υλοποίηση των σχεδιαζόμενων έργων «είναι πιθανόν να αλλοιώσει οριστικά και μη αναστρέψιμα αυτό το αδιατάρακτο των νησίδων καταστρέφοντας αμετάκλητα τα προστατευόμενα οικοσυστήματα και εκδιώκοντας τα είδη της ορνιθοπανίδας, αίροντας ουσιαστικά το καθεστώς προστασίας και τους λόγους ένταξης αυτών των περιοχών στο δίκτυο Natura 2000».

Κατά την περιγραφή της υπηρεσίας συνολικά τα τρία πάρκα καταλαμβάνουν συνολική έκταση 5.556,04 τ.χλμ., που αντιστοιχεί στο μεγαλύτερο τμήμα του κεντρικού Νοτίου Αιγαίου!

Αγνοούν τις επιπτώσεις

Το θέμα δημοσιοποίησε χθες η Ορνιθολογική Εταιρεία, που μαζί με την Εταιρία Προστασίας της Φύσης και την «Καλλιστώ» έχουν ήδη στην Κομισιόν για τα 14 νησάκια, τα αποκαλούμενα και «Γκαλαμπάγκος της Μεσογείου», αλλά και για άλλες χωροθετήσεις αιολικών σε ευαίσθητες περιοχές (π.χ.  Άγραφα).

Στη γνωμοδότηση με ημερομηνία 25.6, μεταξύ πολλών άλλων, επισημαίνεται ότι οι αξιολογηθείσες μελέτες αγνοούν τις σωρευτικές επιπτώσεις δεδομένου ότι έχουν αδειοδοτηθεί η αξιολογούνται προς τούτο και άλλες 183 ανεμογεννήτριες, «σε άμεση γειτνίαση με τις 106 του υπό εξέταση έργου», και συνολικά φτάνουν τις 289 στην ίδια περιοχή, δηλαδή επάνω στον μεταναστευτικό διάδρομο και σε κρίσιμα ενδιαιτήματα της ορνιθοπανίδας. Και περιγράφει:

* Στην Αμοργό σε άμεση γειτνίαση με τις νησίδες Λιάδι, Κίναρο, Λέβιθα έχουν λάβει άδεια παραγωγής 21 ανεμογεννήτριες και βρίσκονται υπό αξιολόγηση από τη ΡΑΕ άλλες 52.

* Στην Αστυπάλαια, σε άμεση γειτνίαση με τις νησίδες Οφιδούσσα και Κουνούποι, έχουν λάβει άδεια παραγωγής 48 ανεμογεννήτριες (όλες στο δυτικό τμήμα της Αστυπάλαιας) και βρίσκονται υπό αξιολόγηση από τη ΡΑΕ άλλες 22 (στο ανατολικό τμήμα).

* Στην Ανάφη (σε άμεση γειτνίαση με τις νησίδες Παχειά Ανάφης και Μακρά Ανάφης) έχουν λάβει άδεια παραγωγής 25 ανεμογεννήτριες.

* Στη Νίσυρο (σε άμεση γειτνίαση με τις νησίδες Κανδελιούσσα, Περγούσσα, Παχειά Νισύρου) βρίσκονται υπό αξιολόγηση από τη ΡΑΕ 15.

Περιβαλλοντικό έγκλημα

Ο κατάλογος των συνοδευτικών έργων είναι μακρύς. Δηλαδή κατασκευή 14 λιμενικών έργων (από ένα σε κάθε νησίδα), κατοικιών και χώρων ενδιαίτησης των εργαζομένων, βιολογικών καθαρισμών αστικών λυμάτων, δεξαμενών καυσίμων, χώρων εργασίας και λοιπών υποδομών, προβλέπεται η διασύνδεση με υπόγεια και υποβρύχια καλώδια μέσης και υψηλής τάσης μεταξύ τους και προς τους σταθμούς ανύψωσης τάσης, υποβρύχιο καλώδιο μήκους 245 χλμ. για τη διασύνδεση της Γραμμής Μεταφοράς 150kV των ΑΣΠΗΕ με το ΚΥΤ Λαυρίου.

«Επιτέλους, φαίνεται να επικρατεί η λογική και τα επιστημονικά δεδομένα. Αναμένουμε πλέον και εκ μέρους της ηγεσίας του υπουργείου την αναγνώριση του προφανούς: ότι η ισοπέδωση των 14 νησίδων για την εγκατάσταση βιομηχανικής κλίμακας ΑΣΠΗΕ αποτελεί ένα πραγματικό περιβαλλοντικό έγκλημα που πρέπει πάση θυσία να αποφευχθεί» σχολιάζει η Ορνιθολογική.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Προτεραιότητες...

Πού να το φαντάζονταν όσοι έκαναν ολονύχτιες διαπραγματεύσεις στη σύνοδο κορυφής για το ταμείο ανάκαμψης ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης -που σ’ αυτές τις συναντήσεις δεν είχε εμφανιστεί... - σκόπευε να κατευθύνει κάποια εκατομμύρια αυτού του ταμείου στη χρηματοδότηση ιδιωτών...

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις