Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Υποστελεχωμένες οι δασικές υπηρεσίες μεσούσης της αντιπυρικής περιόδου

"Οι δράσεις πρόληψης όχι απλώς δεν ενισχύθηκαν αλλά ακυρώθηκαν", τονίζουν μεταξύ άλλων με ερώτησή τους 40 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Υποστελεχωμένες παραμένουν οι δασικές υπηρεσίες, σε μόνιμο αλλά και σε εποχιακό προσωπικό, ενώ δεν έχουν υλοποιηθεί κρίσιμα έργα και ενέργειες για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών και γενικότερα για την ασφάλεια και την προστασία των δασών, που είχαν δρομολογηθεί από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, προειδοποιούν 40 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Με ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων προς τους υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, επισημαίνουν ότι, σε πλήρη αντίθεση με τις προεκλογικές δηλώσεις του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη, όχι απλώς δεν ενισχύθηκαν αλλά ακυρώθηκαν οι δράσεις πρόληψης δασικών πυρκαγιών και οι δασικές εκτάσεις διατρέχουν σοβαρότατο κίνδυνο την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο.

Υπενθυμίζουν ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε εγκεκριμένη πολιτική πρόληψης πυρκαγιών που προέβλεπε τη χρηματοδότηση των δασικών υπηρεσιών με 140 εκατ. ευρώ για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών και την πρόσληψη 550 δασολόγων και δασοπόνων (200 μόνιμες θέσεις που είχαν ενταχθεί στον απαραίτητο προγραμματισμό για το 2019) με εξασφαλισμένη ένταξη της χρηματοδότησης στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και τον κρατικό προϋπολογισμό. Υλοποιούσε ακόμη ένα ευρύ πρόγραμμα δασοπροστασίας με 5.066 στελέχη στο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας σε όλη την Ελλάδα, με υλοτομίες, καθαρισμούς συσσωρευμένης βιομάζας, διανοίξεις δρόμων και αντιπυρικών λωρίδων κ.λπ.

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. και η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ ακυρώνουν τις προσλήψεις και απαξιώνουν τις δασικές υπηρεσίες, ενώ δεν υλοποιούν κανένα πρόγραμμα, κοινωφελούς εργασίας ή μη, για τη δασοπροστασία, απαξιώνοντας επιπρόσθετα το έμπειρο εργατικό προσωπικό και τον διαθέσιμο εξοπλισμό, προσθέτουν, σημειώνοντας πως «το έργο της πρόληψης των δασικών πυρκαγιών, που είναι το σημαντικότερο, το αποτελεσματικότερο και το λιγότερο δαπανηρό από τα στάδια πυροπροστασίας, έχει σχεδόν εξαφανιστεί λόγω της απραξίας της κυβέρνησης».

Οι βουλευτές αναδεικνύουν και τον κίνδυνο από την αναμόρφωση των ήδη κυρωμένων δασικών χαρτών, η οποία προβλέφθηκε στον αντιπεριβαλλοντικό Νόμο 4685/2020, εις βάρος της προστασίας των δασικών εκτάσεων, καθώς ανοίγει πάλι τη διαδικασία αμφισβήτησης της μορφής τους και παρέχει έρεισμα για νέες προσπάθειες διεκδικήσεων και καταπατήσεων.

 

 

 

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Είμαστε μια ωραία ατΜΜΕσφαιρα

Αξίζει να θυμηθεί κάποιος πώς ήταν το κλίμα στα ΜΜΕ επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Μια συνεχής κραυγή αγωνίας για οτιδήποτε, από επιχειρήσεις που υπερφορολογούνται και την επιχειρηματικότητα που καταδιώκεται μέχρι υπουργούς που καπνίζουν και αργόμισθους μετακλητούς...

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις