Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.2°C20.7°C
2 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.2°C17.7°C
1 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.0°C18.0°C
2 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.9°C15.9°C
0 BF 55%
Διαρκείς κυβερνητικές εξυπηρετήσεις εις βάρος των κοινών αγαθών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Διαρκείς κυβερνητικές εξυπηρετήσεις εις βάρος των κοινών αγαθών

Πίσω από κάθε κεκτημένο και σε απορρύθμιση όλων των κανόνων, εις βάρος του αστικού και φυσικού περιβάλλοντος, οδηγούν τα νομοθετήματα της κυβέρνησης με γνώμονα την εξυπηρέτηση ποικιλώνυμων συμφερόντων, από την αρχή της θητείας της, και σε αυτήν την κατεύθυνση επιμένει. Δεν είναι μόνο ο περιβαλλοντοκτόνος νόμος (4685), που κατατέθηκε νύχτα εν μέσω πανδημίας, το περιεχόμενο του οποίου εξόργισε πολίτες, φορείς, περιβαλλοντικές οργανώσεις - και δικαίως, αφού ουσιαστικά καταργεί τη διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης και ελέγχου έργων και δραστηριοτήτων, διαλύει τους φορείς προστατευόμενων περιοχών για να επιτρέψει στις περιοχές του Δικτύου Natura 2000 ένα πλήθος ασύμβατων και επιβαρυντικών χρήσεων.

Ενδεικτικά και όχι εξαντλητικά, ο κατ’ ευφημισμόν αναπτυξιακός Νόμος 4635/ ΦΕΚ 167 Α'/30.10.2019 θεσμοθέτησε την επιχειρηματική ασυδοσία υλοποιώντας τα αιτήματα του ΣΕΒ και άλλων επιχειρηματικών συμφερόντων, τα οποία είχαν τεθεί μετ’ επιτάσεως στα μνημονιακά χρόνια και πριν από το 2015, αλλά "παράπεσαν" από την τρόικα.

Διαιώνιση της αστικής υποβάθμισης

Έτσι, καταργήθηκαν τα ελάχιστα προβλεπόμενα για Αττική και Αθήνα, όπου κατοικεί ο μισός πληθυσμός της Ελλάδας και χρονολογούνται από τη δεκαετία του 1980, για την απαγόρευση εγκατάστασης ρυπογόνων δραστηριοτήτων υψηλής και μεσαίας όχλησης. Προς τούτο, εφευρέθηκε ένα τρικ. Εξομοιώθηκαν τα πολεοδομικά κριτήρια για τη χωροθέτηση οχλουσών δραστηριοτήτων και έργων (κατηγορίες υψηλής, μεσαίας, χαμηλής όχλησης) με τις κατηγορίες περιβαλλοντικής αδειοδότησης Α1 για έργα και δραστηριότητες που ενδεχομένως έχουν πολύ σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και Α2 με σημαντικές επιπτώσεις, όπου απαιτείται περιβαλλοντική αξιολόγηση και στη συνέχεια έγκριση όρων και περιορισμών, και τις Β, που δεν αξιολογούνται περιβαλλοντικά καθώς εμπίπτουν στις πρότυπες περιβαλλοντικές δεσμεύσεις (δεν απαιτείται μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων).

Με άλλη διάταξη πριμοδοτήθηκε η εγκατάσταση μονάδων σε επιχειρηματικά πάρκα εντός Αττικής, αφού η παροχή κινήτρων για μετεγκατάσταση από άλλες περιοχές, που μέχρι τώρα απαγορευόταν για την Αττική, καταργήθηκε. Η εξομοίωση των κατηγοριών περιβαλλοντικής αδειοδότησης με τις κατηγορίες όχλησης αφορά όλη την επικράτεια και προφανώς δυναμιτίζει την ποιότητα ζωής μέσω ανταγωνιστικών χρήσεων, αφού, λόγου χάρη, θα επιτρέπεται η χωροθέτηση βιομηχανικών ζωνών κοντά σε περιοχές κατοικίας. Ματαίως τότε ο Σύλλογος Ελλήνων Πολεοδόμων και Χωροτακτών προειδοποιούσε ότι «η αρχή της απομάκρυνσης των βιομηχανιών υψηλότερης βαθμίδας όχλησης από την Αττική συνιστά πολεοδομικό κεκτημένο και στηρίζεται σε μια πληθώρα λόγους, που σχετίζονται όχι μόνο με τη ρύπανση αλλά και με την αύξηση των φόρτων κατά τη λειτουργία της πόλης, καθώς και με στόχους αποκέντρωσης των λειτουργιών και δραστηριοτήτων που δεν συνδέονται άμεσα με τη μητροπολιτική Αθήνα, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από το Ειδικό Πλαίσιο για τη Βιομηχανία. Η εγκατάσταση βιομηχανιών μέσης όχλησης στα Επιχειρηματικά Πάρκα της Αττικής είναι επιθυμητή και ευκταία μόνο στις περιπτώσεις που αυτές μετεγκαθίστανται από περιοχές κατοικίας». Οι επιπτώσεις της κατάργησης των κατηγοριών όχλησης (αναμένεται και έκδοση σχετικής ΚΥΑ) στον αστικό ιστό φαίνεται και από τη δυσοσμία που «εκπέμπουν» δραστηριότητες πετρελαϊκής εταιρείας, στη Δραπετσώνα - Κερατσίνι, όπου οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος δεν διαπιστώνουν περιβαλλοντική παράβαση και το ΥΠΕΝ κυνηγά... την ουρά του, την πηγή της οσμής.

Θυσία ο αιγιαλός και τα δάση

Προ ημερών, ψηφίστηκε ο νόμος «Ειδικές μορφές τουρισμού και διατάξεις για την τουριστική ανάπτυξη και άλλες διατάξεις» 4688/101 Α'/24.05.2020, ο οποίος δεν αντιμετωπίζει την παράκτια ζώνη ως κοινόχρηστο αγαθό και περιβαλλοντικό πόρο, αλλά κυρίως ως αποκλειστικά οικονομικό πόρο προς εκμετάλλευση, χωρίς όρους, με το καθ’ ύλην αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας κρυπτόμενο. Μεταξύ άλλων τροποποιεί τη νομοθεσία περί αιγιαλού, που επιφέρει τον περιορισμό της ελεύθερης χρήσης του αιγιαλού, αφού αυξάνεται το ποσοστό μιας παραλίας που μπορεί να μισθωθεί για ξαπλώστρες και διάφορες δραστηριότητες πάνω στο κύμα από 40% στο 50%, ενώ αυξάνεται το ανώτατο όριο μιας μίσθωσης από 300 τ.μ. σε 500 τ.μ.

Οι Περιοχές Οργανωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης (ΠΟΤΑ) αποτελούν σύνθετες και οργανωμένες τουριστικές επενδύσεις με ολοκληρωμένο χαρακτήρα και έχουν θεσμοθετηθεί και εγκριθεί και χρηματοδοτηθεί ως τέτοιου τύπου μεγάλης κλίμακας ολοκληρωμένες τουριστικές παρεμβάσεις. Διάταξη του νόμου (άρθρο 19) δίνει τη δυνατότητα "απόσπασης" τμήματος ή τμημάτων ήδη χαρακτηρισμένης και εγκεκριμένης ΠΟΤΑ. Αυτό συνιστά εκ των υστέρων κατάτμηση της οριοθετημένης περιοχής, η οποία ακυρώνει τον σχεδιασμό και συνακόλουθα ακυρώνει και αλλοιώνει τον προορισμό τους με βάση τον οποίο εγκρίθηκαν. Για... χατίρι των ΠΟΤΑ, παραβιάζεται η δασική νομοθεσία. Έτσι, για να καλυφθούν τα όρια αρτιότητας των περιοχών αυτών και προφανώς για να αδειοδοτηθούν προβλέπεται η ένταξη δασών και δασικών εκτάσεων εντός της οριοθετούμενης ΠΟΤΑ. Επιπρόσθετα, πάλι σε δάση και δασικές εκτάσεις επιτρέπει τη δημιουργία γηπέδων γκολφ και όλων των απαραίτητων προς αυτά κτηριακών υποδομών...

Σ. Φάμελλος: Χαραμάδα αισιοδοξίας οι αντιστάσεις των πολιτών

Χαραμάδα ελπίδας και αισιοδοξίας απέναντι στο δυσοίωνο μέλλον που προσπαθεί να διαμορφώσει για το περιβάλλον της Ελλάδας η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δημιουργούν οι κινητοποιήσεις πολιτών και οργανώσεων έξω από τη Βουλή και σε όλη την Ελλάδα πριν από ένα μήνα, κατά την ψήφιση του αντιπεριβαλλοντικού νόμου, η σύσσωμη αντίθεση της αντιπολίτευσης μέσα στη Βουλή και τα ποικίλα κινήματα που αναπτύσσονται από εκείνη τη μέρα με στόχο την ακύρωση των αντιπεριβαλλοντικών επιλογών του κυρίου Μητσοτάκη.

Αυτό επισημαίνει σε δήλωσή του ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Σ. Φάμελλος προσθέτοντας πως η σύνδεση «της προστασίας της φύσης και της βιοποικιλότητας με την προστασία της ποιότητας της υγείας και γενικότερα της ζωής στον πλανήτη είναι πλέον ξεκάθαρη».

Ακόμη υπογραμμίζει ότι «τα τεράστια ερωτήματα που θέτουν η κλιματική, η υγειονομική κρίση και η κρίση της βιοποικιλότητας για την επόμενη μέρα της παγκόσμιας κοινωνίας και οικονομίας επιβάλλουν σε όλους εμάς ως πολίτες και ειδικότερα στα πολιτικά κόμματα να διεκδικήσουμε την αλλαγή του υφιστάμενου αναπτυξιακού υποδείγματος. Του τρόπου δηλαδή παραγωγής και διανομής του πλούτου με κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς όρους και να υιοθετήσουμε έναν νέο τρόπο ζωής που θα είναι σε συμφωνία με το βιώσιμο μέλλον που οφείλουμε όλοι μαζί να διαμορφώσουμε».

Αναφέρεται δε στην ανάγκη αμφισβήτησης και αντικατάστασης του στείρου οικονομισμού που μας οδήγησε στα σημερινά περιβαλλοντικά, κλιματικά και κοινωνικά αδιέξοδα και στην ενίσχυση της κοινωνικής και περιβαλλοντικής δικαιοσύνης.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL