Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.8°C19.3°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
16 °C
11.6°C19.0°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.9°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.8°C19.7°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C15.7°C
0 BF 82%
Απάντηση του ΕΟΑΝ σε δημοσίευμα της "Α": / Απάντηση του ΕΟΑΝ σε δημοσίευμα της "Α": Στην ανακύκλωση εφαρμόζουμε το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Απάντηση του ΕΟΑΝ σε δημοσίευμα της "Α": / Απάντηση του ΕΟΑΝ σε δημοσίευμα της "Α": Στην ανακύκλωση εφαρμόζουμε το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων

Ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης εφαρμόζει κατά γράμμα όσα προβλέπονται στο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων όσον αφορά την ανακύκλωση.

Γι' αυτό και θεωρούμε αναγκαίο να απαντήσουμε σε σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας "Η Αυγή", το οποίο φιλοξενείται στη σελ. 23 του φύλλου της 20ής Μαΐου 2020, με τον παραπλανητικό τίτλο «Στα σκουπίδια η θέσπιση τεσσάρων κάδων ανακύκλωσης». Στο εν λόγω δημοσίευμα αναφέρονται δύο ανακρίβειες:

Η πρώτη ανακρίβεια είναι η αναληθής αναφορά πως «παραπέμπεται στις καλένδες η χωριστή συλλογή σε τέσσερις διαφορετικούς κάδους των αποβλήτων συσκευασίας χαρτιού, γυαλιού, μετάλλων και πλαστικών».

Η δεύτερη ανακρίβεια είναι η αναφορά του συντάκτη ότι δεν υπάρχει στο νέο εξαετές επιχειρησιακό πρόγραμμα της ΕΕΑΑ, το οποίο ενέκρινε πρόσφατα το Δ.Σ. του ΕΟΑΝ, καμία αναφορά στη χωριστή συλλογή ανακυκλώσιμων υλικών.

Η αλήθεια είναι ότι το Δ.Σ. του ΕΟΑΝ ενέκρινε το νέο επιχειρησιακό σχέδιο του Συλλογικού Συστήματος Εναλλακτικής Διαχείρισης Αποβλήτων Συσκευασίας της ΕΕΑΑ, στο οποίο προβλέπεται ρητά και κατηγορηματικά και για πρώτη φορά η υποχρέωση να παρέχει η ΕΕΑΑ στους δήμους συστοιχίες ανακύκλωσης 3 κάδους χωριστών ρευμάτων και διαφορετικού χρώματος για συλλογή χαρτιού, μετάλλων και πλαστικού και 1 μπλε κώδωνα για συλλογή γυαλιού, σε αναλογία 1 συστοιχία ανά 1.000 κατοίκους σε περιφερειακούς Δήμους και 1 συστοιχία ανά 1.200, στα συγκροτήματα Αθηνών και Θεσσαλονίκης.

Όχι, λοιπόν, δεν παραπέμπεται στις καλένδες η χωριστή συλλογή, αλλά αποτυπώνεται ξεκάθαρα ως υποχρέωση.

Το Δ.Σ. του ΕΟΑΝ ενέκρινε το νέο επιχειρησιακό σχέδιο για την ΕΕΑΑ, το οποίο διαθέτει ξεκάθαρους όρους και μετρήσιμους στόχους όσον αφορά τη συνεργασία και τις υποχρεώσεις που αναλαμβάνουν η ΕΕΑΑ και οι Δήμοι της χώρας για να επιτευχθούν μέσα από τη συνεργασία αυτή οι στόχοι της χώρας για αύξηση των ποσοστών ανακύκλωσης.

Αθήνα, 20 Μαΐου 2020

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΟΑΝ

Απάντηση συντάκτη: Αλήθεια είναι ότι οι συστοιχίες ανακύκλωσης τριών κάδων χωριστών ρευμάτων συν ο μπλε κώδωνας ανά χίλιους κατοίκους παραπέμπουν σε «γωνιές ανακύκλωσης» και ουδόλως σε εκτεταμένη διαλογή στην πηγή, στον δρόμο δηλαδή. Θα χαρούμε πολύ, λοιπόν, να δημοσιοποιήσετε το νέο εγκεκριμένο Επιχειρησιακό Σχέδιο της ΕΕΑΑ, για να διαπιστώσουμε κι εμείς πώς αποτυπώνεται σε αυτό η υποχρέωση της χωριστής συλλογής με τέσσερις κάδους αποβλήτων συσκευασίας, με τι χρονοδιάγραμμα, αλλά και με ποιον τρόπο θα αυξηθούν τα ισχνά ποσοστά ανακύκλωσης των δημοτικών αποβλήτων...

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL