Live τώρα    
11°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
9.6°C12.3°C
3 BF 81%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
10.9°C12.6°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.0°C13.3°C
2 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C15.4°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.8°C
2 BF 82%
Λεκανοπέδιο Αττικής / Λεκανοπέδιο Αττικής: Συνθήκες ασφυξίας με τους ρύπους στα ύψη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Λεκανοπέδιο Αττικής / Λεκανοπέδιο Αττικής: Συνθήκες ασφυξίας με τους ρύπους στα ύψη

Αποπνικτική ατμόσφαιρα δημιούργησαν και χθες στην Αττική ο φωτοχημικός ρύπος του όζοντος, ο οποίος ξεπέρασε ακόμη και τα όρια συναγερμού, και τα μικροσωματίδια, κυρίως λόγω της «εισαγόμενης» σκόνης από τη Σαχάρα, σε συνδυασμό με τις υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες.

Αναλυτικότερα το όζον έφτασε, στις 4 το απόγευμα, στον σταθμό μέτρησης στα Λιόσια την τιμή - ρεκόρ των 262 μικρογραμμαρίων ανά κυβικό μέτρο, όταν το όριο επιβολής έκτακτων μέτρων είναι τα 240 μικρογραμμάρια εφόσον η τιμή αυτή ξεπεραστεί επί τρεις συνεχόμενες ώρες. Στη Γεωπονική σημειώθηκε υπέρβαση του ορίου ενημέρωσης κοινού, τα 180 μικρογραμμάρια, από τις 2 το μεσημέρι και για τρεις ώρες.

Καμιά ανακοίνωση από το ΥΠΕΝ

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αρκείται σε μια απλή ανάρτηση στην ιστοσελίδα του, χωρίς να αποστείλει ανακοίνωση όπου να αναφέρει τις υπερβάσεις, ενημερώνοντας ότι «σήμερα 18.5.2020, σύμφωνα με τις μετρήσεις του Δικτύου Παρακολούθησης Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης της Αθήνας, υπήρξε υπέρβαση του ορίου ενημέρωσης (180 μg/m3) και του ορίου συναγερμού (240 μg/m3) για το όζον». Και επαναλαμβάνει, κατόπιν εορτής, τις γνωστές συστάσεις του υπουργείου Υγείας προς τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Δηλαδή «άτομα με αναπνευστικές και καρδιαγγειακές παθήσεις και γενικότερα άτομα ευαίσθητα στην ατμοσφαιρική ρύπανση συνιστάται να παραμένουν σε εσωτερικούς χώρους και να αποφεύγουν την κυκλοφορία στο εξωτερικό περιβάλλον. Επίσης συνιστάται στα παραπάνω άτομα, καθώς και στα παιδιά, να αποφεύγουν την έντονη σωματική άσκηση, η οποία μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό της αναπνευστικής οδού και να οδηγήσει σε αναπνευστικά προβλήματα».

Τα μικροσωματίδια υπερέβησαν την οριακή τιμή των 50 μικρογραμμαρίων ανά κυβικό μέτρο αέρα στο σύνολο των 11 σταθμών μέτρησης, όταν αυτή δεν πρέπει να ξεπερνιέται πάνω από 35 φορές τον χρόνο για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας.

Έτσι, σύμφωνα με το χθεσινό ημερήσιο δελτίο ατμοσφαιρικής ρύπανσης της αρμόδιας υπηρεσίας και καθώς οι μετρήσεις των αιωρούμενων μικροσωματιδίων γίνονται σε εικοσιτετράωρη βάση και ανακοινώνονται την επομένη, η πορεία των εν λόγω ρύπων την Κυριακή με τις μέγιστες τιμές είχε ως εξής: Στα Λιόσια 70 μικρογραμμάρια, στην Αριστοτέλους στο κέντρο της Αθήνας 69, στον Πειραιά 68 και ακολουθούν Περιστέρι με 65, Κορωπί στα Μεσόγεια με 64, Νέα Σμύρνη και Ελευσίνα με 62, Μαρούσι με 56 και Λυκόβρυση και Αγία Παρασκευή με 53 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα.

Συνεχίζει η παρουσία της σκόνης

Πάντως την αποπνικτική κατάσταση στην Αττική χθες πιστοποιούσε και ο χάρτης ποιότητας της ατμόσφαιρας στην ιστοσελίδα του ΥΠΕΝ. Από τους 14 σταθμούς μέτρησης στην Αττική, στις 12 το μεσημέρι, για τους 12 ο δείκτης ποιότητας ατμόσφαιρας έφερε την ένδειξη «κακή».

Όσο για σήμερα, «με βάση τις προβλεπόμενες μετεωρολογικές συνθήκες, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΕΜΥ, η ατμοσφαιρική ρύπανση θα κυμανθεί σε παρόμοια επίπεδα και τα αιωρούμενα σωματίδια θα κυμανθούν σε μέτρια επίπεδα, κυρίως λόγω μεταφοράς σκόνης από τη Σαχάρα».

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL