Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.1°C15.9°C
3 BF 90%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
2 BF 77%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C13.2°C
4 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.1°C18.0°C
5 BF 78%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
0 BF 100%
Σωκράτης Φάμελλος: / Σωκράτης Φάμελλος: Προστασία της Ακρόπολης με συνολικό προστατευτικό πλαίσιο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σωκράτης Φάμελλος: / Σωκράτης Φάμελλος: Προστασία της Ακρόπολης με συνολικό προστατευτικό πλαίσιο

Σειρά ερωτημάτων για το συνολικό πλαίσιο προστασίας πέριξ της Ακρόπολης θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ διά του τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας με αφορμή τις ανακοινώσεις του ΥΠΕΝ για μείωση μόνο του ύψους των κτηρίων στα 21 μέτρα με σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που ετοιμάζει.

Ο Σ. Φάμελλος επισημαίνει σε δήλωσή του ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας «κρύβει την αλήθεια και δεν ξεκαθαρίζει ποιο θα είναι το συνολικό πλαίσιο προστασίας περιμετρικά της Ακρόπολης, ούτε τι μέλλει γενέσθαι στην πράξη με το επίδικο ξενοδοχείο (σ.σ.: στην οδό Φαλήρου)». Καθιστά σαφές δε ότι μοναδική επιλογή για την προστασία της περιοχής είναι η κύρωση συνολικού Προεδρικού Διατάγματος για τις χρήσεις στην περιοχή, τα ύψη και τους συντελεστές δόμησης, το οποίο και δρομολογήθηκε επί διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, με ανάλογο περιορισμό της δυναμικότητας των νέων ξενοδοχείων ώστε να αποτραπεί η μετατροπή της σε «ξενοδοχειούπολη». Παραθέτει δε το χρονικό των πράξεων και των παραλείψεων του δικομματισμού έως τον Μάρτιο του 2019, οπότε επιβλήθηκε από το ΥΠΕΝ η αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών και το πάγωμα των εργασιών για κτήρια με ύψος άνω των 17,5 μέτρων.

Υπήρξαν προειδοποιήσεις για την ανεξέλεγκτη δόμηση

Μεταξύ άλλων, υπενθυμίζει πως «την περίοδο 2000 - 2004, με γενική γραμματέα Πολιτισμού τη σημερινή υπουργό, η χώρα μας δέχεται αλλεπάλληλα διαβήματα από την UNESCO που προειδοποιούσε για την ανεξέλεγκτη ανοικοδόμηση και τον κίνδυνο οπτικής βλάβης του μνημείου συστήνοντας τη λήψη προστατευτικών μέτρων. Η αδράνεια συνεχίζεται την περίοδο 2004 - 2014. Παρά τις υπηρεσιακές εισηγήσεις, οι κυβερνήσεις δεν προχωρούν σε σύνταξη πλαισίου προστασίας με νέο διευρυμένο Π.Δ. Η τότε γ.γ. (2009 - 2014) και σημερινή υπουργός Πολιτισμού δεν αξιοποιεί την απόφαση 2331/2009 του ΣτΕ για μείωση του ύψους στα 21 μέτρα και δεν προχωρά σε πρωτοβουλία ρύθμισης για την προστασία της περιοχής.

Το 2012, η τότε κυβέρνηση, με την ψήφιση του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού, έδωσε τη δυνατότητα αύξησης του ύψους πάνω από τον καθορισμένο κατά τόπο πολεοδομικό σχεδιασμό, ανοίγοντας τον δρόμο για ψηλά κτήρια μέχρι 32 μ. (συν 1 μ. για φυτεμένο δώμα)». Επιπρόσθετα, το ΚΑΣ, το 2013, με πρόεδρο τη σημερινή υπουργό, γνωμοδοτεί και εκδίδεται Υπουργική Απόφαση (2014) για το ξενοδοχείο επί της οδού Φαλήρου, χωρίς να εξεταστεί το ύψος του κτηρίου, αλλά μόνο ο τρόπος διατήρησης των αρχαίων που βρέθηκαν κατά τις εκσκαφές".

Οι πρωτοβουλίες επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ

Το 2016, η αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων προχωρά στην έγκριση (με τροποποίηση το 2018) πολύ μεγαλύτερου κτηρίου, με ύψος 33 μ., ερήμην της κεντρικής υπηρεσίας του υπουργείου Πολιτισμού και της πολιτικής ηγεσίας και εκδίδεται οικοδομική άδεια το 2017 και η αναθεώρησή της το 2019 στο οικόπεδο Φαλήρου. Ο Σ. Φάμελλος, μεταξύ άλλων, ρωτά το ΥΠΕΝ αν γνωρίζει ότι αμέσως μετά τη δημοσίευση ενός Π.Δ. μόνο για τα ύψη και τη λήξη της αναστολής έκδοσης οικοδομικών αδειών περιμένουν ενδιαφερόμενοι να υποβάλουν οικοδομικές άδειες με σ.δ. 3,6 του ΝΟΚ, με χρήσεις γης πολεοδομικού κέντρου και με την υφιστάμενη δυναμικότητα ξενοδοχείων που επιτρέπουν ογκώδεις ξενοδοχειακές μονάδες, οπότε θα ξεκινήσει νέος γύρος προσφυγών των κατοίκων και των φορέων, όπως και γιατί ορίζει μέγιστο ύψος στα 21 μ. και όχι στα 17,5 μ. Γιατί στη Συγγρού το ύψος ορίζεται στα 27 μ. και όχι χαμηλότερα; Kαι γιατί ο αρμόδιος υφυπουργός του ΥΠΕΝ με δηλώσεις του εκφράζει αμφιβολίες για την καθαίρεση των ορόφων του επίμαχου ξενοδοχείου Φαλήρου - παρόδου Συγγρού;

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL