Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.2°C22.0°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.7°C21.2°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
1 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
Κατεδαφίσεις 60 αυθαιρέτων στην Αττική
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κατεδαφίσεις 60 αυθαιρέτων στην Αττική

Με μεγάλη καθυστέρηση επαναπροκηρύχθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ο διεθνής ανοιχτός διαγωνισμός για κατεδάφιση 60 αυθαιρέτων πάνω στο κύμα, στον υγροβιότοπο Βουρκαρίου (Μέγαρα) και σε δασικές εκτάσεις στην Αττική, εκτιμώμενης δαπάνης μισού εκατ. ευρώ. Ο προηγούμενος είχε «βγει στον αέρα» στις 29 Μαρτίου πέρυσι με απόφαση του τότε υπουργού ΠΕΝ Γ. Σταθάκη και κηρύχθηκε άγονος τον περασμένο Αύγουστο.

Ο νέος διαγωνισμός περιλαμβάνει πάλι την εκτέλεση 60 τελεσίδικων πρωτοκόλλων κατεδάφισης, κάποια εκ των οποίων χρονολογούνται από τη δεκαετία του 1990, ο κύριος όγκος τους έχει εκδοθεί τη δεκαετία του 2000 και δύο πιο πρόσφατα, το 2017 (αλιευτικό καταφύγιο στο Πόρτο Γερμενό και πλήθος κατασκευών στον αιγιαλό, μεταλλικοί σκελετοί, ξύλινα δάπεδα, τέντες) και στη Νέα Πέραμο, μπροστά από κατάστημα παιχνιδιών ψυχαγωγίας.

Οι προθεσμίες

Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των προσφορών η αιτήσεων συμμετοχής είναι η12η Ιουνίου και η διαδικασία θα διενεργηθεί με χρήση της πλατφόρμας του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΣΗΔΗΣ). Η αποσφράγιση των προσφορών τοποθετείται στις 18 του ίδιου μήνα. Ως κριτήριο ανάθεσης ορίζεται «η πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά μόνο βάσει τιμής (χαμηλότερη τιμή)».

Σε δύο στάδια

Η υπό ανάθεση σύμβαση παροχής υπηρεσιών υποδιαιρείται σε δύο τμήματα. Το πρώτο περιλαμβάνει την εκτέλεση 38 πρωτοκόλλων κατεδάφισης σε αιγιαλό και παραλία στη δυτική Αττική, τα οποία έχει συντάξει η Κτηματική Υπηρεσία, και προστίθενται άλλα έξι (περιοχές Λάκκα Καλογήρου και Νέα Πέραμος) στην περίπτωση που κάποιες από τις παραπάνω αποφάσεις δεν μπορούν να εκτελεστούν, π.χ. προηγήθηκε κατεδάφιση με ίδια μέσα από τον αυθαιρετούχο, αναστολή για τεχνικούς λόγους κ.λπ.

Τα προς εκτέλεση 38 πρωτόκολλα κατεδάφισης αυθαιρέτων σε ζώνη αιγιαλού και παραλίας αφορούν τους Δήμους Μάνδρας - Ειδυλλίας και Μεγαρέων στις περιοχές Ψάθα, Πόρτο Γερμενό, Αγία Τριάδα Βουρκαρίου, Πάχη και Κινέττα. Το Β’ τμήμα αναφέρεται σε 16 αποφάσεις - πρωτόκολλα κατεδάφισης των κατά τόπους δασαρχείων εντός δασών, δασικών εκτάσεων, στον Εθνικό Δρυμό Πάρνηθας των Περιφερειακών Ενοτήτων Ανατολικής Αττικής, Δυτικής Αττικής και Βόρειου Τομέα Αθηνών, στους Δήμους Φυλής, Διονύσου, Πεντέλης, Ραφήνας - Πικερμίου, Σπάτων - Αρτέμιδος, Παιανίας, Κρωπίας και Μαρκοπούλου - Μεσογαίας...

Οι όροι του διαγωνισμού

Η συνολική εκτιμώμενη δαπάνη με ΦΠΑ ανέρχεται στα 499.700 ευρώ και, σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού, γίνονται δεκτές προσφορές για ένα ή και για τα δύο τμήματα. Η χρηματοδότηση θα γίνει από το Πράσινο Ταμείο.

Όσο για τη διάρκεια της σύμβασης παροχής υπηρεσιών, στη μεν διακήρυξη του διαγωνισμού που αναρτήθηκε τη Δευτέρα στη Διαύγεια αναφέρεται ότι λήγει στο τέλος της χρονιάς, στην απόφαση (24 Απριλίου) όμως του υπουργού ΠΕΝ Κ. Χατζηδάκη για τη διενέργεια του διαγωνισμού οι ημερομηνίες είναι διαφορετικές. «Έως τις 31.12.2022 και έως εξαντλήσεως του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου» αναφέρεται.

Οι 60 αποφάσεις συνοδεύονται και από την αντίστοιχη εκτιμώμενη δαπάνη των εργασιών κατεδάφισης, μεταφοράς των υλικών και αποκατάστασης στην προτέρα κατάσταση. Οι προς κατεδάφιση κατασκευές είναι κυρίως περιφράξεις, κτίσματα μονώροφα η πολυώροφα (ταβέρνες, κατοικίες), πέργκολες, στέγες, διαμορφώσεις, επιχωματώσεις, ράμπες, περιτοιχίσεις, τοιχία, βάσεις κ.λπ.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL