Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.0°C25.2°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.8°C25.4°C
2 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C21.6°C
4 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
0 BF 33%
Με... πρόθεση η μείωση του ύψους των κτηρίων γύρω από την Ακρόπολη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Με... πρόθεση η μείωση του ύψους των κτηρίων γύρω από την Ακρόπολη

Mε την παράταση αναστολής χορήγησης οικοδομικών αδειών για κτήρια ύψους άνω των 17,5 μέτρων στην περιοχή νοτίως της Ακρόπολης, Μακρυγιάννη - Κουκάκι, να έχει εκπνεύσει από την Τρίτη και χωρίς κουβέντα επ' αυτού, το ΥΠΕΝ ανακοίνωσε χθες... την πρόθεσή του να μειώσει τα ύψη πέριξ της Ακροπόλεως στα 21 μέτρα. Η συνήθης διοικητική πρακτική ρουτίνας, της υπηρεσιακής εισήγησης του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος, στο Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΚΕΣΥΠΟΘΑ) προς γνωμοδότηση, στη χθεσινή του συνεδρίαση, εμφανίζεται ως πρωτοβουλία-απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Χατζηδάκη και του αρμόδιου υφυπουργού για θέματα Χωροταξίας Δ. Οικονόμου!

Πάντα κατά την ανακοίνωση, η εισήγηση προς το εν λόγω όργανο του υπουργείου προβλέπει «το επιτρεπόμενο ύψος να μειωθεί στα 21 μέτρα, δηλαδή κατά τρεις όροφους ή και περισσότερο, έναντι 32 και πλέον σήμερα, με εξαίρεση μια ζώνη κατά μήκος της Λεωφόρου Συγγρού, στην οποία το επιτρεπόμενο ύψος μειώνεται στα 27 μέτρα, χωρίς να προσδιορίζεται η έκταση της ζώνης».

Όσο για τη σύνταξη του σχεδίου Π.Δ., το ΥΠΕΝ λέει ότι θα γίνει «άμεσα» με «στόχο να έχει εκδοθεί μέχρι τα μέσα Ιουλίου» αφού προηγηθεί ο έλεγχος συνταγματικότητας από το ΣτΕ.

Απόφαση στο... μέλλον

Όμως το ΥΠΕΝ παραπέμπει στο... απώτερο μέλλον την επανεξέταση των όρων δόμησης και χρήσεων γης στην περιοχή, καθώς «θα επακολουθήσει επανεξέταση του συνολικού καθεστώτος δόμησης και χρήσεων γης, όχι μόνο στην περιοχή αυτή, αλλά στο σύνολο του Δήμου Αθηναίων, με την εκπόνηση Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου, που θα αρχίσει πολύ σύντομα». Διαδικασία που εκ της φύσεώς της απαιτεί χρόνο. Τα Τοπικά Χωρικά που αντιστοιχούν στα παλαιά Γενικά Πολεοδομικά με τον νέο αντιπεριβαλλοντικό νόμο μετονομάσθηκαν σε Τοπικά Πολεοδομικά.

Στην ευρύτερη περιοχή η γενική χρήση σήμερα είναι πολεοδομικό κέντρο με πλήθος επιβαρυντικών δραστηριοτήτων, ενώ αίτημα των συλλογικοτήτων που είχαν αντιδράσει στην ανέγερση των ξενοδοχείων-μαμούθ ήταν να «μεταπέσει η περιοχή» στη γενική κατοικία με ηπιότερες χρήσεις και περιορισμό των μισθώσεων Airbnb.

Κανένα χρονοδιάγραμμα

ΤΟ ΥΠΕΝ εξαγγέλλει και άλλες ενέργειες, χωρις χρονοδιάγραμμα, όπως «έλεγχοι για την ύπαρξη αυθαίρετων κατασκευών στην περιοχή γύρω από την Ακρόπολη» και απροσδιορίστου περιεχομένου, π.χ. «διατάξεις για την προστασία του δημόσιου χώρου και προώθηση στην πράξη της βιώσιμης κινητικότητας». Το ΥΠΕΝ υπενθυμίζει, εκ του πονηρού, ότι είχε επιβληθεί αναστολή οικοδομικών εργασιών από τον Μάρτιο πέρυσι (υπουργός Γ. Σταθάκης), μόνο και μόνο για επιτεθεί στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. «Είχαν προηγηθεί οι έντονες αντιδράσεις της κοινωνίας, των κατοίκων και των περιβαλλοντικών οργανώσεων για τις οικοδομικές άδειες που είχαν χορηγηθεί τα προηγούμενα χρόνια με τη σύμφωνη γνώμη των υπουργών Πολιτισμού της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ» λέει.

Αποκρύπτει όμως σκοπίμως ότι στην απόφαση της πρώην υπουργού Πολιτισμού Μ. Ζορμπά και του υφυπουργού Κ. Στρατή βασίστηκε η ολομέλεια του ΣτΕ για να ακυρώσει την προέγκριση χωροθέτησης για το σχεδιαζόμενο εννεαόροφο ξενοδοχείο, Μισαραλιώτου και Τσάμη Καρατάσου, ενώ με την πρόσφατη κρίση της Ολομέλειας, ΣτΕ 7062020, απερρίφθη αίτηση ακυρώσεως κατά της παραπάνω υπουργικής απόφασης.

Αυτοσυγχαίρονται στο ΥΠΕΝ

Τα όρια της φαιδρότητας πάντως αγγίζουν οι χθεσινές δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας, η οποία αυτοσυγχαίρεται για τη μείωση των υψών, όταν η διαδικασία θεσμοθέτησής τους βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο. Ο Κ. Χατζηδάκης αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «η Ακρόπολη είναι η ψυχή μας, το σύμβολο της Ελλάδας σε όλο τον κόσμο. Αυτό διαφυλάττουμε με τη σημερινή μας απόφαση-εισήγηση στο Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων». Από την πλευρά του ο υφυπουργός δηλώνει ότι «η απόφαση για την τόσο μεγάλη μείωση των επιτρεπόμενων υψών ήταν κάθε άλλο παρά εύκολη»!.

Σωκράτης Φάμελλος: Η Ν.Δ. οδηγεί τη χώρα ολοταχώς προς τα πίσω

Η Νέα Δημοκρατία, αντί να πάει την Ελλάδα μπροστά, τη γυρίζει στο παρελθόν, υπογράμμισε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Σ. Φάμελλος σε συνέντευξή του χθες στον τηλεοπτικό σταθμό της Βουλής αναφερόμενος στον αντιπεριβαλλοντικό νόμο.

Σημείωσε δε πως, παρότι οι αντιδράσεις ήταν πολλές, με πολλές ανακοινώσεις περιβαλλοντικών οργανώσεων, με το WWF και την Greenpeace να μιλούν για περιβαλλοντικό έγκλημα, τη συλλογή περίπου 60.000 υπογραφών για την απόσυρσή του, αποφάσεις συγκλήτων σχετικών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων (Γεωπονικό, Αιγαίου) αλλά και τμημάτων και τομέων (Περιβάλλοντος, Χωροταξίας - Πολεοδομίας) που το χαρακτήρισαν απαράδεκτο, δεν αντιστοιχούσαν στο μέγεθος του πλήγματος που επιφέρει ο αντιπεριβαλλοντικός νόμος στο φυσικό περιβάλλον της Ελλάδας και πως θα μπορούσαν να είναι εντονότερες.

Όσον αφορά τις προστατευόμενες περιοχές, υπενθύμισε ότι η Ελλάδα τον Δεκέμβριο του 2017 κατέθεσε στην Ευρώπη τον τελικό κατάλογο με τις περιοχές του δικτύου Natura 2000, στη βάση των υποχρεώσεων που απορρέουν από τις ευρωπαϊκές Οδηγίες, και προχώρησε στη χρηματοδότηση των Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών (ΕΠΜ) ώστε να καλυφθούν οι υποχρεώσεις μας, να τεθούν κανόνες με βάση τις ανάγκες του οικοσυστήματος και να κλείσει η υπόθεση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο που άνοιξε το 2014.

Τον Φεβρουάριο του 2018 ψηφίστηκε ο νόμος για τους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, 400 θέσεις εργασίας εντάχθηκαν στον προγραμματισμό προσλήψεων μέσω ΑΣΕΠ, συντάχθηκαν οι κανονισμοί και τα οργανογράμματα, διασφαλίστηκε η χρηματοδότησή των ΦΔΠΠ και ορίστηκαν οι διοικήσεις τους.

Παρά ταύτα, συμπλήρωσε ο Σ. Φάμελλος, «η πρώτη κίνηση του κυρίου Χατζηδάκη, όταν ανέλαβε στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ήταν να αφήσει τους ΦΔΠΠ χωρίς χρηματοδότηση, με αποτέλεσμα η λειτουργία τους να βασίζεται σε εθελοντές. Τώρα ουσιαστικά κλείνει τους ΦΔΠΠ σε όλη την Ελλάδα. Καταργεί τις διοικήσεις όπου συμμετείχαν τοπικοί φορείς, αντικαθιστά την αποκεντρωτική μορφή διοίκησης με ένα συγκεντρωτικό μοντέλο, με τη δημιουργία ενός φορέα εκτός του ΥΠΕΝ και μάλιστα εκτός της Διεύθυνσης Βιοποικιλότητας του υπουργείου».

«Του νέου φορέα θα προΐστανται ιδιώτες μάνατζερ που θα διορίσει ο κύριος Χατζηδάκης, πιθανώς νέα 'γαλάζια' golden boys, θέτοντας σε σοβαρό κίνδυνο το πλαίσιο προστασίας των περιοχών Natura 2000» κατέληξε.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL