Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.8°C19.3°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
16 °C
11.6°C19.0°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.9°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.8°C19.7°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C15.7°C
0 BF 82%
Επιστολή από 23 Περιβαλλοντικές Οργανώσεις: / Επιστολή από 23 Περιβαλλοντικές Οργανώσεις: Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για τον "εκσυγχρονισμό" της περιβαλλοντικής νομοθεσίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Επιστολή από 23 Περιβαλλοντικές Οργανώσεις: / Επιστολή από 23 Περιβαλλοντικές Οργανώσεις: Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για τον "εκσυγχρονισμό" της περιβαλλοντικής νομοθεσίας

Να μην κατατεθεί στη Βουλή για διαδικαστικούς αλλά και ουσιαστικούς λόγους το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τον τίτλο «Εκσυγχρονισμός περιβαλλοντικής νομοθεσίας» ζητούν από κοινού, με χθεσινή επιστολή τους, 23 περιβαλλοντικές οργανώσεις.

Στην επιστολή τους προς τον ΥΠΕΝ θεωρούν απαράδεκτη την κατάθεση προς ψήφιση νομοσχεδίων που αλλάζουν άρδην την περιβαλλοντική νομοθεσία της χώρας με τη Βουλή σε υπολειτουργία λόγω υγειονομικής κρίσης (λειτουργεί με περιορισμό στις ακροάσεις φορέων και με μειωμένη βουλευτική παρουσία στις συνεδριάσεις τής Ολομέλειας και των επιτροπών).

Υποβάθμιση της προστασίας του περιβάλλοντος

Ακόμη, καλούν τον Κ. Χατζηδάκη να αναβάλει την κατάθεση του νομοσχεδίου και να αξιοποιήσει τον χρόνο αυτό ώστε να ξαναδεί με προσοχή τα περισσότερα από 1.570 σχόλια που κατατέθηκαν στη διαβούλευση. Επ' αυτού σημειώνουν ότι «στα σχόλια αυτά θα βρείτε ένα εύρος τοποθετήσεων από προτάσεις αναδιαμόρφωσης συγκεκριμένων διατάξεων έως και την απόσυρση μέρους ή συνόλου του νομοσχεδίου. H κοινή αγωνία αυτών των ενστάσεων είναι ότι το νομοσχέδιο όχι μόνο δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες και την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά αντίθετα θα οδηγήσει στην υποβάθμιση και την ελαστικοποίηση των όρων προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος της χώρας μας».

Αναγκαία η ουσιαστική διαβούλευση

Για όλους τους παραπάνω λόγους οι οργανώσεις θεωρούν απαραίτητη μια συζήτηση με τον ΥΠΕΝ μέσω τηλεδιάσκεψης επισημαίνοντας ότι «τα νομοσχέδια διαμόρφωσης περιβαλλοντικών πολιτικών είναι απαραίτητο να εξετάζονται χωρίς βιασύνη και με πλήρη εφαρμογή των δημοκρατικών και κοινοβουλευτικών διαδικασιών, αφού βεβαίως έχουν πρώτα υποβληθεί στην πληρέστερη δυνατή και ουσιαστική διαβούλευση και επιστημονική επεξεργασία».

Το κοινό αίτημα συνυπογράφουν Αρίων, Αρκτούρος, Αρχέλων Δίκτυο Μεσόγειος SOS, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, Ορνιθολογική, Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών, "Καλλιστώ", "Ο Νηρέας", Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, Οργάνωση Γη, ΠΑΝΔΟΙΚΟ, Πίνδος Περιβαλλοντική, ΑΝΙΜΑ, CISD - Παρατηρητήριο Πολιτών για την Αειφόρο Ανάπτυξη, Ecocity, iSea, MEDASSET και MedINA.

ΣΥΡΙΖΑ: Το νομοσχέδιο δεν επιδέχεται διορθώσεων

Εξάλλου, το περιεχόμενο του νομοσχεδίου αλλά και το ενδεχόμενο να κατατεθεί στη Βουλή ήταν το αντικείμενο πρόσφατης τηλεδιάσκεψης με τη συμμετοχή 12 περιβαλλοντικών οργανώσεων που κάλεσε ο Τομέας Ενέργειας και Περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ και εκπροσωπήθηκε από τους βουλευτές Σ. Φάμελλο και Χ. Καφαντάρη, τομεάρχη και αναπληρώτρια αντίστοιχα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, και την υπεύθυνη του κόμματος Ρ. Δούρου. Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ επί του νομοσχεδίου συμπυκνώνεται στα εξής:

* Το ΥΠΕΝ αυτοκαταργείται, ειδικά στην περίπτωση που προχωρήσει η ψήφιση του σχεδίου νόμου για την περιβαλλοντική αδειοδότηση.

* Δεν επιδέχεται διορθωτικών παρεμβάσεων και αλλαγών καθώς υποβαθμίζει, ή σχεδόν καταργεί, με την πρόφαση της επιτάχυνσης, τη διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης προς όφελος κάποιον επενδύσεων, εις βάρος όμως του περιβάλλοντος, ενώ καταργεί επιπλέον τις ελεγκτικές υπηρεσίες του ΥΠΕΝ δημιουργώντας παράθυρα για παρανομίες.

* Διατάξεις του προσκρούουν στο σύνταγμα και το κοινοτικό δίκαιο περιβάλλοντος. Άρα, «πρέπει να αποσυρθεί λόγω του περιεχομένου του και των σοβαρότατων επιπτώσεων που θα επιφέρει η ψήφισή του στο φυσικό περιβάλλον καθώς και λόγω της πρωτόγνωρης συνθήκης που βιώνει η ελληνική κοινωνία λόγω του κορωνοϊού».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL