Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C21.8°C
2 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.0°C20.3°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C16.6°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.1°C
5 BF 37%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C17.1°C
2 BF 56%
Εργαζόμενοι στους φορείς διαχείρισης: / Εργαζόμενοι στους φορείς διαχείρισης: Αντιεπιστημονική η διάλυση των φορέων από το υπ. Περιβάλλοντος
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εργαζόμενοι στους φορείς διαχείρισης: / Εργαζόμενοι στους φορείς διαχείρισης: Αντιεπιστημονική η διάλυση των φορέων από το υπ. Περιβάλλοντος

"Η απαξίωση, ο δογματισμός και η αλαζονεία της άγνοιας οδηγούν σε επικίνδυνες εμμονές, καταστροφικές για το φυσικό περιβάλλον της χώρας. Υπάρχει και ο διάλογος. Ποτέ δεν είναι αργά να τον δοκιμάσετε" καταλήγει η πολυσέλιδη ανακοίνωση του Πανελλαδικού Συλλόγου Εργαζομένων Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών προς απάντηση σε ενημερωτικό σημείωμα της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ, στις 13 Φεβρουαρίου, με το οποίο απαξίωνε το έργο των φορέων για να τους καταργήσει με νέο νομοθετικό πλαίσιο που ετοιμάζει.

Ο σύλλογος αποδομεί στο σύνολό τους τούς ισχυρισμούς και τα ψεύδη του σημειώματος επισημαίνοντας πως "μόνη θλιβερή εξαίρεση αποτελεί η σημερινή ηγεσία του υπουργείου, που επιχειρεί να δικαιολογήσει τη σχεδιαζόμενη διάλυση των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών συκοφαντώντας με αισχρά ψεύδη τόσο τις διοικήσεις όσο και τους εργαζομένους τους, χωρίς να έχει βασιστεί σε καμία απολύτως επιστημονική τεκμηρίωση και αξιολόγηση".

Για του λόγου το αληθές παραθέτει κρίσεις αρμοδίων που αποτιμούν θετικά το έργο των φορέων διαχείρισης. Ήτοι:

* Την έκθεση της Επιτροπής Φύση 2000, η οποία συντάχθηκε το 2011 με τίτλο «Αξιολόγηση της δεκαετούς εφαρμογής του θεσμού των Φ.Δ.», η οποία αποτελεί τη μοναδική επιστημονικά οργανωμένη αποτίμηση - αξιολόγηση του θεσμού των φορέων διαχείρισης.

* Το ομόφωνο πόρισμα του Εθνικού Διαλόγου για το Εθνικό Σύστημα Προστατευόμενων Περιοχών το 2014.

* Το σύνολο όλων όσοι συμμετείχαν στην ημερίδα - διαβούλευση που οργανώθηκε από το ΥΠΕΝ στην Αθήνα στις 9 Οκτωβρίου 2019.

* Τις περιβαλλοντικές ΜΚΟ με την πρόσφατη πρόταση που κατέθεσαν: «Προτάσεις για τη διαχείριση του Εθνικού Συστήματος Προστατευόμενων Περιοχών 4-11-2019».

Απαντούν αναλυτικά σε δέκα ισχυρισμούς του ΥΠΕΝ. Ενδεικτικά σε αυτόν που λέει ότι οι προσφυγές της Κομισιόν κατά της Ελλάδας δείχνουν πως η διαχείριση των προστατευομένων περιοχών δεν είναι ικανοποιητική απαντούν ως εξής: "Οι προσφυγές της Ε.Ε. προέρχονται από τις επιλογές των εκάστοτε πολιτικών της κάθε κυβέρνησης στα θέματα της βιοποικιλότητας, όπως π.χ. για το γεγονός ότι δεν έχουν καθοριστεί ακόμη οι στόχοι διατήρησης των ειδών και τύπων οικοτόπων, όπως προβλέπεται στο άρθρο 8 του Ν.3937/2011".

Ερωτούν δε αν ευθύνονται ο Φ.Δ. για τη μη έγκαιρη σύνταξη του Π.Δ. του Κυπαρισσιακού Κόλπου, ο Φ.Δ. για τα αυθαίρετα της Ζακύνθου στις παραλίες ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας, ο νεοσύστατος ΦΔΠΠ κεντρικής και ανατολικής Κρήτης, ο οποίος δεν έχει προσωπικό και χρηματοδότηση, για τους «λόφους σκουπιδιών στη νήσο Χρυσή», αρμοδιότητα που ανήκει στον οικείο δήμο;

Υπενθυμίζουν π.χ. ότι, στην περίπτωση του εθνικού πάρκου Σχοινιά - Μαραθώνα για τα αυθαίρετα, απεφεύχθη παραπομπή στο δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς ο φορέας διαχείρισης πρωτοστάτησε ώστε να κατεδαφιστούν. Έτσι το ΥΠΕΝ, τον Φεβρουάριο του 2019, ανακοίνωσε ότι η υπόθεση αρχειοθετήθηκε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL