Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.4°C17.6°C
3 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.9°C15.9°C
1 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
9.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C14.7°C
2 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.0°C14.5°C
1 BF 75%
Η κυβέρνηση νεκρανασταίνει την εκτροπή του Αχελώου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η κυβέρνηση νεκρανασταίνει την εκτροπή του Αχελώου

Τη "μεγάλη ιδέα" του παραλογισμού της εκτροπής του Αχελώου προς τον θεσσαλικό κάμπο νεκρανασταίνει η κυβέρνηση, που για δεκαετίες αποτέλεσε άλλοθι απραξίας για την κακοδιαχείριση των υδάτων στη Θεσσαλία, όπως και εμπαιγμού των πολιτών.

Η επανεκκίνηση των έργων της εκτροπής ήταν χθες το αντικείμενο ευρείας σύσκεψης υπό τον υπουργό Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτη με συμμετοχή υπουργών, εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού, βουλευτών των Περιφερειακών Ενοτήτων Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων κ.ά. Και αυτό παρά το γεγονός ότι τα έργα έχουν ακυρωθεί σε 22 χρόνια τουλάχιστον έξι φορές από το ΣτΕ (τελευταία το 2014, ύστερα από υποβολή 14 προδικαστικών ερωτημάτων στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης) καθώς έρχονται σε αντίθεση με την κοινοτική νομοθεσία και το άρθρο 24 του συντάγματος για την προστασία του περιβάλλοντος.

Επιπρόσθετα το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το 2017, με την πρώτη αναθεώρηση του σχεδίου λεκανών απορροής ποταμών για το υδατικό διαμέρισμα Θεσσαλίας, διέγραψε την εκτροπή 250 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων αντιπροτείνοντας μικρά και μεσαία έργα για την άρδευση των καλλιεργειών εντός της Περιφέρειας, μαζί με τη μείωση της σπατάλης νερού, ώστε να αντιμετωπιστεί το έλλειμμα υδατικών πόρων. Σε εναρμόνιση με αυτό και το Αναθεωρημένο Χωροταξικό Πλαίσιο της Θεσσαλίας που εγκρίθηκε το 2018, αφαίρεσε τα έργα της εκτροπής υιοθετώντας τις εναλλακτικές προτάσεις, κάτι που δεν μπορεί να τροποποιηθεί πριν παρέλθουν πέντε χρόνια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη χθεσινή σύσκεψη ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κ. Καραμανλής ανακοίνωσε ότι εντός του πρώτου τριμήνου του έτους θα προκηρυχθεί μελέτη για έργο επένδυσης τμήματος της σήραγγας εκτροπής. Αυτή έχει μήκος περί τα 17 χλμ. και, σύμφωνα με τους ακυρωμένους σχεδιασμούς, θα παραλαμβάνει τα ύδατα από το φαραωνικό φράγμα Συκιάς (ημιτελές), στα όρια των Περιφερειακών Ενοτήτων Άρτας - Καρδίτσας, για να τα οδηγήσει στον Νομό Καρδίτσας (Πευκόφυτο - Δρακότρυπα Μουζακίου). Επίσης την εκπόνηση διαχειριστικής μελέτης για τα νερά του άνω ρου του Αχελώου.

Από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας συμμετείχαν ο υφυπουργός Ενέργειας Γ. Θωμάς και ο γενικός γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων Κ. Αραβώσης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο τελευταίος ανακοίνωσε την προκήρυξη εντός του πρώτου εξαμήνου του έτους των νέων μελετών αναθεώρησης των σχεδίων διαχείρισης ανά υδατικό διαμέρισμα, διαδικασία υποχρεωτική βάσει της Οδηγίας - πλαίσιο για τη διαχείριση των νερών. Διαδικασία που δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν από την εκπνοή του 2021.

Αντιδράσεις από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ: Ο μύθος της εκτροπής ακυρώνει κάθε βιώσιμη λύση στη Θεσσαλία

Η προσπάθεια της κυβέρνησης να επαναφέρει στην επικαιρότητα την εκτροπή του Αχελώου θα αποδείξει το αντιπεριβαλλοντικό περιεχόμενο της πολιτικής της και την υποτίμηση των ελληνικών και ευρωπαϊκών θεσμών, υπογραμμίζουν με κοινή τους δήλωση ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σ. Φάμελλος και οι βουλευτές Ά. Βαγενά, Β. Κόκκαλης και Α. Παπαδόπουλος, που συμμετείχαν στην κυβερνητική σύσκεψη.

Ταυτόχρονα εκφράζουν την ελπίδα η Ν.Δ. να μην υιοθετήσει μια μικροκομματική και αδιέξοδη ανάγνωση της πολιτικής που υποθηκεύει το αναπτυξιακό μέλλον της Θεσσαλίας".

Καθιστούν σαφές ότι "οποιοδήποτε σενάριο επαναφοράς της εκτροπής του Αχελώου δεν επιτρέπει την εξεύρεση και την υλοποίηση μιας μακροπρόθεσμα βιώσιμης λύσης για τη Θεσσαλία και έρχεται σε ρήξη με τις ανάγκες του περιβάλλοντος και την κλιματική κρίση που βιώνουμε".

Εξηγούν δε πως το αναχρονιστικό σενάριο εκτροπής του Αχελώου είναι σε πλήρη αντίθεση με το ελληνικό κανονιστικό πλαίσιο και την ευρωπαϊκή νομοθεσία, αγνοεί τις πολλαπλές ακυρωτικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, με κορυφαία την απόφαση του ΣτΕ 26/2014, στην οποία εισηγήτρια ήταν η σημερινή πρόεδρος του ΣτΕ και προτεινόμενη Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Σακελλαροπούλου, και την κρίση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες θέτουν εκτός συζήτησης την εκτροπή για κάλυψη αρδευτικών αναγκών".

Ακόμη θεωρούν ότι οποιαδήποτε αντίστοιχη συζήτηση για το υδατικό πρόβλημα της Θεσσαλίας, και όχι για την εκτροπή του Αχελώου, πρέπει να συνεχιστεί στη Βουλή, δημόσια και μπροστά στους βουλευτές όλων των Περιφερειών.

Παραθέτουν τα πεπραγμένα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ υπενθυμίζοντας ότι "από το 2017, έπειτα από συντεταγμένη προσπάθεια της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, η ελληνική Πολιτεία, με την κύρωση της πρώτης αναθεώρησης των Σχεδίων Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών (ΣΔΛΑΠ), διαθέτει ένα πλήρες πλαίσιο Διαχείρισης Υδατικών Πόρων για όλα τα Υδατικά Διαμερίσματα και για τη Θεσσαλία.

Ο σχεδιασμός αυτός κάλυψε την καθυστέρηση των προηγούμενων κυβερνήσεων και απελευθέρωσε τη χρηματοδότηση έργων νερού (άρδευσης, ύδρευσης και αποχέτευσης) σε ΕΣΠΑ και ΠΑΑ που είχαν δεσμεύσει οι ευρωπαϊκοί θεσμοί.

Ο ισχύων σχεδιασμός, που έχει εγκεκριμένη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, περιλαμβάνει ένα συνεκτικό πλαίσιο έργων και δράσεων για να αντιμετωπιστεί το σημαντικό έλλειμμα υδατικών πόρων στη Θεσσαλία.

Προβλέπει τη διατήρηση των αρδευόμενων εκτάσεων στη Θεσσαλία, με εξορθολογισμό των αρδευτικών αναγκών και δεκάδες έργα ενίσχυσης της προσφοράς νερού (φράγματα, εγγειοβελτιωτικά έργα, αρδευτικά και έργα εμπλουτισμού υδροφορέων) κατανεμημένα σε όλο τον γεωγραφικό χώρο της Θεσσαλίας. Καθυστερεί, όμως, η υλοποίηση αυτών των λύσεων, παρότι είναι περιβαλλοντικά ορθές και μπορούν να δώσουν οριστική διέξοδο στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα".

Για το φράγμα της Μεσοχώρας στα ορεινά του Νομού Τρικάλων σημειώνουν πως έχει απεμπλακεί πλήρως από τα έργα εκτροπής του Αχελώου και είναι αμιγώς υδροηλεκτρικό με εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους από το 2017.

Η εφαρμογή του ισχύοντος σχεδιασμού, ξεκαθαρίζουν οι τέσσερις βουλευτές, "αποτελεί ευθύνη και υποχρέωση της νέας κυβέρνησης, της Περιφέρειας Θεσσαλίας, των ΟΤΑ, αλλά και των φορέων διαχείρισης αρδευτικών έργων στην περιοχή. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε προχωρήσει στην ένταξη έργων ύψους 2,3 εκατ. ευρώ, στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του υπουργείου Περιβάλλοντος για τους Δήμους Κιλελέρ και Λαρισαίων, με στόχο τον τεχνητό εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα και τη βελτίωση των αρδευτικών συστημάτων, όπως είχε δεσμευθεί".

"Η καθυστέρηση ωρίμανσης και ένταξης σε χρηματοδότηση των υπολοίπων έργων, κυρίως φραγμάτων, έχει αφαιρέσει από την τοπική κοινωνία και οικονομία τη μόνη υλοποιήσιμη και περιβαλλοντικά ορθή λύση" καταλήγουν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL