Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.0°C19.2°C
4 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
11.5°C15.6°C
3 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.0°C16.6°C
4 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.9°C17.7°C
3 BF 73%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.8°C16.9°C
2 BF 65%
Εταιρεία Προστασίας της Φύσης / Εταιρεία Προστασίας της Φύσης: Χωροθέτηση ΑΠΕ χωρίς καταστροφή των ελληνικών βουνών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εταιρεία Προστασίας της Φύσης / Εταιρεία Προστασίας της Φύσης: Χωροθέτηση ΑΠΕ χωρίς καταστροφή των ελληνικών βουνών

"Η διαφύλαξη της φυσικής κληρονομιάς των βουνών και η ουσιαστική προστασία των ορεινών όγκων και των σημαντικών ειδών και οικοτόπων τους μπορεί να συνυπάρξει με την επιλεκτική εγκατάσταση των απαραίτητων ΑΠΕ, με σωστή χωροθέτηση και χωρίς καταστροφή εμβληματικών τοπίων και προστατευόμενων περιοχών".

Αυτό επισημαίνει η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης με αφορμή τον σημερινό εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Βουνών, η οποία έχει καθιερωθεί από τον ΟΗΕ.

Σε ανακοίνωσή της η οργάνωση σημειώνει ότι τα ελληνικά βουνά αποτελούν "κιβωτούς" βιοποικιλότητας και η προστασία των σημαντικών ορεινών περιοχών οφείλει να είναι κομμάτι κάθε προσπάθειας προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή. Εστιάζει στις πιθανές σοβαρές συνέπειες από την εγκατάσταση αιολικών εγκαταστάσεων στα βουνά, εξηγώντας ότι, "πέρα από τις επιπτώσεις στη βιοποικιλότητα (π.χ. ορνιθοπανίδα, νυχτερίδες) και την υποβάθμιση ορεινών βιοτόπων, η δημιουργία εκτεταμένου οδικού δικτύου σε μέχρι τώρα μη προσβάσιμες περιοχές, που 'ανοίγει' τα βουνά σε παράνομες δραστηριότητες (π.χ. συλλογή βοτάνων που ήδη εντείνεται, λαθροθηρία, λαθροϋλοτομία), αλλά και οι αλλοιώσεις στο τοπίο, δημιουργούν έντονο προβληματισμό".

Θεωρεί ότι οι λύσεις δεν είναι εύκολες. Από τη μία, η απεξάρτηση από ορυκτά καύσιμα και η αύξηση της παραγωγής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) είναι υποχρέωση της χώρας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Από την άλλη, σημαντική ενωσιακή υποχρέωση είναι και η προστασία της βιοποικιλότητας και ιδιαίτερα των τόπων του Δικτύου Natura 2000, ενώ η προστασία του τοπίου είναι καθοριστική για την «αξία» του τουριστικού προϊόντος και την ενίσχυση εναλλακτικών προορισμών.

'Κλειδί' χαρακτηρίζει την ορθή χωροθέτηση των ΑΠΕ, "μέσα από το Γενικό Χωροταξικό Σχέδιο της χώρας και το Ειδικό Χωροταξικό για τις ΑΠΕ, κάτι που η κοινωνία και οι περιβαλλοντικές οργανώσεις ζητούν εδώ και χρόνια. Η χωροθέτηση πρέπει να συνδυάζει τις ενεργειακές ανάγκες με τη διαφύλαξη της σημαντικής βιοποικιλότητας και του τοπίου και να γίνει με επιστημονικά και κοινωνικά κριτήρια, με διαφάνεια και διαβούλευση και με τήρηση της ελληνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας".

Συγκέντρωση κατά της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στα Άγραφα

Η Επιτροπή Αγώνα Αγραφιωτών, κατά της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στα Άγραφα, συμμετέχει και καλεί στη σημερινή συγκέντρωση για την Παγκόσμια Ημέρα Βουνού, στις 6 μ.μ., στη πλατεία Μοναστηρακίου στην Αθήνα. Αναφέρει ότι η ανάπτυξη αυτή μόνο “πράσινη” δεν είναι καθώς φέρνει καταστροφή και υποβάθμιση των ορεινών όγκων, δέσμευση και ιδιωτικοποίηση των τρεχούμενων νερών και τελικά πιο ακριβό ρεύμα για όλους εμάς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL