Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.7°C23.5°C
4 BF 41%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.0°C20.8°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.5°C18.0°C
5 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.6°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
20.7°C21.9°C
4 BF 30%
Τριάντα επτά βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προς ΥΠΕΝ / Τριάντα επτά βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προς ΥΠΕΝ: Ανησυχία για τις δρομολογημένες κατεδαφίσεις αυθαιρέτων σε Αττική και Μακρόνησο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τριάντα επτά βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προς ΥΠΕΝ / Τριάντα επτά βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προς ΥΠΕΝ: Ανησυχία για τις δρομολογημένες κατεδαφίσεις αυθαιρέτων σε Αττική και Μακρόνησο

Την ανησυχία τους εκφράζουν 37 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ως προς την εξέλιξη των δρομολογημένων διεθνών διαγωνισμών για την κατεδάφιση αυθαιρέτων πάνω στο κύμα και σε δασικές εκτάσεις στην Αττική, στη μαρτυρική Μακρόνησο, αλλά και στην υπόλοιπη επικράτεια, για την οποία είχε καταρτιστεί πρόγραμμα κατεδαφίσεων με διασφαλισμένη χρηματοδότηση από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία.

Ειδικότερα, στην ερώτησή τους προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Χατζηδάκη υπενθυμίζουν ότι τον Μάρτιο, με απόφαση του τότε υπουργού ΠΕΝ Γ. Σταθάκη, προκηρύχθηκε διεθνής διαγωνισμός προϋπολογισμού 499.700 ευρώ για την εκτέλεση 60 τελεσίδικων πρωτοκόλλων κατεδάφισης. Εξ αυτών, 38 σε ζώνη αιγιαλού και παραλίας στους Δήμους Μάνδρας - Ειδυλλίας και Μεγαρέων στις περιοχές Ψάθα, Πόρτο Γερμενό, Αγία Τριάδα Βουρκαρίου (προστατευόμενος υγρότοπος), Πάχη και Κινέτα. Σε αυτά είχαν προστεθεί άλλα έξι, στην περίπτωση που δεν θα μπορούσαν να εκτελεστούν κάποιες από τις 38 αποφάσεις. Επίσης δεκαέξι σε δάση, δασικές εκτάσεις, εθνικό δρυμό Πάρνηθας, Περιφερειακών Ενοτήτων Ανατολικής Αττικής, Δυτικής Αττικής και Βόρειου Τομέα Αθηνών, στους Δήμους Φυλής, Διονύσου, Πεντέλης, Ραφήνας - Πικερμίου, Σπάτων - Αρτέμιδος, Παιανίας, Κρωπίας και Μαρκόπουλου - Μεσογαίας.

Όπως υπογραμμίζουν, τον Αύγουστο ματαιώθηκε από τον Κ. Χατζηδάκη η διαδικασία του διαγωνισμού διότι απέβη άγονη και την ίδια περίοδο έγινε δεκτή από τον υπουργό τροπολογία του βουλευτή της Ν.Δ. Κ. Κατσιφάδου, η οποία προέβλεπε αναστολή των κατεδαφίσεων έως τις 15 Οκτωβρίου. Τον Ιούνιο προκηρύχθηκε ο δεύτερος διεθνής ανοιχτός ηλεκτρονικός διαγωνισμός για την παροχή υπηρεσιών εκτέλεσης τελεσίδικων αποφάσεων κατεδάφισης κατασκευών και κτισμάτων, 22 τον αριθμό, από τον χαρακτηρισμένο ιστορικό τόπο της Μακρονήσου, κατά παράβαση της απόφασης του υπουργείου Πολιτισμού, η οποία χρονολογείται από το 1989, και του μετέπειτα προστατευτικού Προεδρικού Διατάγματος του 1995, που εκδόθηκε από το τότε ΥΠΕΧΩΔΕ. Εξ αυτών τα δεκαπέντε εντοπίζονται στη Ζώνη Ι (εγκαταστάσεις στρατοπέδου) και άλλα επτά στη Ζώνη ΙΙ (υπόλοιπο ορεινό τμήμα της νήσου). Ο προϋπολογισμός του ήταν 230.000 ευρώ.

Ακόμη, ο σχεδιασμός της τότε πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ περιελάμβανε κατεδαφίσεις αυθαιρέτων στις περιφέρειες των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων για τα έτη 2019-2020 με βάση τα αιτήματα που αυτές υπέβαλαν μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας στο Πράσινο Ταμείο. Προς τούτο, δεσμεύτηκαν 4 εκατ. ευρώ για κατεδαφίσεις αυθαιρέτων σε 11 Περιφέρειες, τα οποία εγκρίθηκαν από τη νέα διοίκηση του Πράσινου Ταμείου στις 06.11.2019. Έτσι, οι βουλευτές ζητούν να πληροφορηθούν σε ποιο στάδιο βρίσκεται ο διαγωνισμός κατεδαφίσεων αυθαίρετων κατασκευών στη Μακρόνησο και αν θα επαναπροκηρυχθεί ο διαγωνισμός για την Αττική, αλλά και αν "ξεπάγωσαν" οι κατεδαφίσεις που είχαν ανασταλεί μέχρι 15 Οκτωβρίου. Επίσης πότε θα λειτουργήσει με έδρα το ΥΠΕΝ η πλατφόρμα εντοπισμού και επιβολής κυρώσεων αυθαίρετων κατασκευών και χρήσεων σύμφωνα με την ΚΥΑ (ΦΕΚ2871/19), αλλά και αν το ΥΠΕΝ σκοπεύει να παρακολουθεί το χρονοδιάγραμμα κατεδαφίσεων των αποκεντρωμένων διοικήσεων και, αν ναι, μέσω ποιας διαδικασίας. Επ' αυτού, ερωτούν αν θα ενεργοποιήσει τα τοπικά παρατηρητήρια και το κεντρικό παρατηρητήριο που θεσμοθετήθηκαν ώστε να εποπτεύεται μέσω αυτών και της πλατφόρμας εντοπισμού αυθαιρέτων η πορεία των κατεδαφίσεων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL