Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Τα "Γκαλαπάγκος" του Νοτίου Αιγαίου σε κίνδυνο

SOS από δεκατρείς περιβαλλοντικούς οργανώσεις - Σχεδιάζονται αιολικά πάρκα και φωτισμός σε δεκατέσσερις ακατοίκητες νησίδες περιοχών Natura 2000

Tη σφοδρή αντίδραση δεκατριών περιβαλλοντικών οργανώσεων και επτά επιστημονικών φορέων προκαλεί η σχεδιαζόμενη καταστροφή δεκατεσσάρων αδιατάρακτων φυσικών καταφυγίων του νότιου Αιγαίου, τα επονομαζόμενα από την επιστημονική κοινότητα "Γκαλαπάγκος της Μεσογείου".

Στον εξαιρετικά περιορισμένο χώρο των προστατευόμενων ακατοίκητων νησίδων, εντός δέκα περιοχών Natura 2000 (εκ των οποίων έξι Ζώνες Ειδικής Προστασίας για τα πουλιά), προτείνεται να χωροθετηθούν τρεις Αιολικοί Σταθμοί Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ), με 104 ανεμογεννήτριες (από 3MW έως 6 MW εκάστη), 70 χιλιόμετρα οδικό δίκτυο, 14 λιμάνια, 14 ελικοδρόμια, μόνιμο έντονο φωτισμό τη νύχτα, πλήθος συνοδών έργων (κτήρια, δεξαμενές κ.λπ.) και κατασκευαστική περίοδος που αναμένεται να διαρκέσει πέντε χρόνια.

Αντί να απορριφθεί εξαρχής οποιαδήποτε σκέψη "αξιοποίησης" γι' αυτό το θησαυροφυλάκιο της φύσης, όπου ακόμη και η επιστημονική έρευνα επιτρέπεται μόνο υπό αυστηρότατους όρους, για ελάχιστο χρόνο και χωρίς φωτισμό τη νύχτα, η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και η ειδική Οικολογική Αξιολόγηση βρίσκονται στο στάδιο της αξιολόγησης από τη διοίκηση για περιβαλλοντική αδειοδότηση!

Οι φορείς και οι οργανώσεις προειδοποιούν πως η κατασκευή και η λειτουργία των αιολικών σταθμών και η συνεχής ανθρώπινη παρουσία στις νησίδες απειλούν άμεσα με πρόσκρουση, εκτοπισμό και καταστροφή ενδιαιτήματος όλα τα προστατευόμενα είδη πουλιών που ζουν σε αυτές. Δηλαδή "περισσότερα από 650 ζευγάρια μαυροπετρίτη σε 12 νησίδες (άνω του 4,5% του παγκόσμιου πληθυσμού), 120 - 160 ζευγάρια αιγαιόγλαρου σε 6-8 νησίδες (άνω του 20% του ελληνικού πληθυσμού), εκατοντάδες (πιθανώς πάνω από 1.000) ζευγάρια αρτέμη και μύχου σε τουλάχιστον 5 νησίδες, πολλές δεκάδες ζευγάρια θαλασσοκόρακα σε 10 νησίδες και τουλάχιστον ένα ζευγάρι σπιζαετού. Επίσης, αναμένεται να προκληθούν σημαντικές αρνητικές έως ανεπανόρθωτες επιπτώσεις στα φυσικά οικοσυστήματα (τύποι οικοτόπων) και είδη φυτών που προστατεύονται από την Οδηγία 92/43/ΕΟΚ, αλλά και σε πολλά ενδημικά και μοναδικά φυτικά είδη των βραχονησίδων. Επιπλέον, θα δημιουργηθεί κάθετο φράγμα ανεμογεννητριών πάνω στον μεταναστευτικό διάδρομο αρπακτικών στα Λέβιθα και στην εισαγωγή θηρευτών, όπως τα ποντίκια, με ολέθριες συνέπειες στα αβγά και στους νεοσσούς των πουλιών".

Οι νησίδες ανήκουν στην περιοχή ευθύνης του Φορέα Διαχείρισης Κυκλάδων και του Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Δωδεκανήσων, οι οποίοι έχουν γνωμοδοτήσει αρνητικά. Οι οργανώσεις Αnima, Αρκτούρος, Αρχέλων, Δίκτυο Μεσόγειος SOS, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Προστασίας της Φύσης, Ορνιθολογική, Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών, "Καλλιστώ", Medasset, MOm/Εταιρεία για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας, η Ερπετολογική Εταιρεία, η Οικολογική, η Βοτανική Εταιρεία και Ζωολογική μαζί με επιστήμονες του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Κύπρου συνυπογράφουν κοινή επιστολή. Με αυτήν καλούν τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη και τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Χατζηδάκη "να αποτρέψουν τη χωροθέτηση ΑΣΠΗΕ στις ανέγγιχτες μέχρι σήμερα νησίδες και να τις διαφυλάξουν ως ένα από τα πολυτιμότερα αποθέματα της παγκόσμιας φυσικής κληρονομιάς".

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Εξωτερική πολιτική και πατριδοκαπηλία

Η προηγούμενη κυβέρνηση διαχειρίστηκε τα ελληνοτουρκικά θέματα προσπαθώντας συστηματικά να τα μετατρέπει σε ευρωτουρικικά, δηλαδή σε διαφορές ανάμεσα στην Τουρκία και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η τωρινή κυβέρνηση δεν φαίνεται να τα έχει καταφέρει τόσο καλά στον τομέα αυτόν.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις