Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.3°C24.2°C
3 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C24.7°C
4 BF 37%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C23.8°C
2 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.6°C21.0°C
2 BF 75%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.4°C
3 BF 35%
Πάνω από 65% το ποσοστό υποβολής δηλώσεων ιδιοκτησίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πάνω από 65% το ποσοστό υποβολής δηλώσεων ιδιοκτησίας

Εντός του πρώτου εξαμήνου της νέας χρονιάς θα ενεργοποιηθεί, με έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης, η πρόβλεψη του πρώτου νόμου (1995) για τη σύνταξη του Εθνικού Κτηματολογίου, βάσει της οποίας, οι πολίτες που δεν δηλώνουν τα ακίνητά τους εμπρόθεσμα στις υπό κτηματογράφηση περιοχές θα καταβάλλουν πρόστιμο.

Αυτό ανακοίνωσε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Χατζηδάκης λέγοντας ότι το ύψος του προστίμου θα είναι κλιμακούμενο, καθώς θα συνδέεται με την αξία του δικαιώματος, αλλά και τον χρόνο καθυστέρησης στην υποβολή δήλωσης ιδιοκτησίας. Αναφερόμενος στην πορεία εξέλιξης του γιγαντιαίου προγράμματος κτηματογράφησης του υπολοίπου 63% της έκτασης της χώρας, το οποίο ξεκίνησε στις 19 Νοεμβρίου πέρυσι, από τα Δωδεκάνησα με τη συλλογή δηλώσεων, σημείωσε ότι η ανταπόκριση των πολιτών είναι "πολύ ισχυρή".

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, στις 21 Περιφερειακές Ενότητες όπου "έκλεισε" η συλλογή δηλώσεων, για ολόκληρο το 2019 οι καλύτεροι μήνες ήταν ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος. Τον Σεπτέμβριο, ο αριθμός τους ξεπέρασε τις 700.000, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 70% των εκτιμώμενων δικαιωμάτων, και τον Οκτώβριο τις 950.000, με ποσοστό πάνω από 65% έναντι του συμβατικού στόχου 55% των μελετών.

Στο συνολικό ποσοστό λογαριάζονται και οι δηλώσεις "εμπρόθεσμης υποβολής", διαδικασία κατά την οποία ο ενδιαφερόμενος λαμβάνει αριθμό πρωτοκόλλου και καταθέτει σε μεταγενέστερο χρόνο τα απαιτούμενα δικαιολογητικά. Ο υπουργός, παρουσία του υφυπουργού Δ. Οικονόμου και της Διοίκησης του Ελληνικού Κτηματολογίου (πρόεδρος Δ. Σταθάκης, γ. διευθυντής Στ. Κοτσώλης), υπενθύμισε ότι τον Νοέμβριο λήγουν οι προθεσμίες σε δέκα Περιφερειακές Ενότητες (Καστοριάς, Φλώρινας, υπόλοιπο Μαγνησίας και Σποράδων, Ευβοίας, Αχαΐας, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Αργολίδας, Κορινθίας, Δυτικής Αττικής, Νησιών Αττικής, Σάμου, Χίου, Ικαρίας, Αιγίου). Τον Δεκέμβριο εκπνέουν στα νησιά Ζάκυνθος, Κεφαλλονιά και Ιθάκη. Όπως αναφέρθηκε, το κέντρο κτηματογράφησης στο Γαλάτσι θα κλείσει στο τέλος του έτους.

Ανακοινώθηκε επίσης ότι για την ενίσχυση των νέων περιφερειακών δομών του Ελληνικού Κτηματολογίου, με τη σταδιακή κατάργηση και συγχώνευση των άμισθων και έμμισθων υποθηκοφυλακείων, κατά τον ιδρυτικό του νόμο, θα προσληφθούν μέσω ΑΣΕΠ υπάλληλοι (δεν προσδιορίστηκε πότε και πόσοι), ενώ την όλη διαδικασία θα συνδράμει και άλλη μια ομάδα, υπό πρόσληψη, πενήντα ατόμων.

Ο υφυπουργός Δ. Οικονόμου είπε ότι με νομοθετική ρύθμιση θα δοθεί παράταση άλλα δύο χρόνια έως και τον Ιανουάριο του 2022. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι τώρα λειτουργούν περιφερειακές υπηρεσίες με κατάργηση των αντίστοιχων υποθηκοφυλακείων στη Βέροια, την Καρδίτσα και στον Πολύγυρο. Οι περιφερειακές δομές αριθμούν 17 κεντρικά κτηματολογικά γραφεία και 75 υποκαταστήματα. Πάλι με νομοθετική ρύθμιση που θα προωθηθεί, μπορούν να επανέλθουν στον φορέα Ελληνικό Κτηματολόγιο οι δικηγόροι με έμμισθη εντολή.

Ο ιδρυτικός νόμος του 2018 είχε προβλέψει στον κεντρικό φορέα 12 θέσεις δικηγόρων και 51 θέσεις νομικών. Οι νέες ψηφιακές υπηρεσίες που θα εφαρμοστούν σταδιακά στο πρώτο εξάμηνο του 2020, δρομολογημένες από την προηγούμενη διοίκηση του φορέα, χθες παρουσιάστηκαν ως δέσμη μέτρων. Αυτές αφορούν τη χορήγηση πιστοποιητικών, την υποβολή συμβολαίων, δικαστικών αποφάσεων, την εξ αποστάσεως έρευνα στα κτηματολογικά γραφεία περιοχών στις οποίες έχει ολοκληρωθεί η κτηματογράφηση και τον προδικαστικό έλεγχο.

Παράλληλα, προγραμματίζεται δημιουργία μητρώου διαπιστευμένων μηχανικών για το Κτηματολόγιο και το Ελληνικό Κτηματολόγιο θα συνάψει προγραμματικές συμβάσεις με τους κατά τόπους δικηγορικούς συλλόγους ανάλογα με τις ανάγκες λειτουργίας των Κτηματολογικών Γραφείων.

Ο Κ. Χατζηδάκης εξέφρασε εκ νέου τη "δυσφορία" του για το γεγονός ότι το Ελληνικό Κτηματολόγιο είναι δημόσιος φορέας και όχι Α.Ε. Πάντως σε ολόκληρο τον κόσμο η λειτουργία του Κτηματολογίου ανήκει σε δημόσιους φορείς, αφού οι πληροφορίες που διαχειρίζεται αποτελούν δημόσιο αγαθό...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL