Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.2°C21.2°C
3 BF 71%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
17 °C
13.6°C19.4°C
2 BF 78%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.4°C
3 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.7°C24.8°C
6 BF 33%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.8°C18.5°C
0 BF 82%
SOS από Σχολή Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ / SOS από Σχολή Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ: Στον Λάτση οι δρόμοι και οι πλατείες του Ελληνικού
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

SOS από Σχολή Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ / SOS από Σχολή Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ: Στον Λάτση οι δρόμοι και οι πλατείες του Ελληνικού

O κατοχυρωμένος από το σύνταγμα δημόσιος χαρακτήρας των οδών, των πλατειών, των χώρων πρασίνου κ.ά. ακυρώνεται για πρώτη φορά στα χρονικά στις οικιστικές περιοχές του Ελληνικού με διάταξη Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, ενώ προβάλλει ο κίνδυνος για εφαρμογή ανάλογων πρακτικών και σε άλλες περιπτώσεις.

Τα παραπάνω αναδεικνύει η Γενική Συνέλευση Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και ομόφωνα ζητεί, με ανοιχτή επιστολή της προς τους βουλευτές, τον πρωθυπουργό και τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, να μην επικυρώσουν τη διάταξη (άρθρο 5) της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου της 30ής Σεπτεμβρίου 2019 (ΦΕΚ 145 Α). Οι κοινόχρηστοι, κοινωφελείς χώροι και χώροι κοινωνικής ανταποδοτικότητας με τη διάταξη αυτή περιέρχονται στην Ελληνικό Α.Ε., η οποία θα απορροφηθεί από τη Lamda.

Η Γενική Συνέλευση της Σχολής υπενθυμίζει ότι "η άμεση απόδοση των κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων στον οικείο δήμο, μετά την πολεοδόμηση οποιασδήποτε περιοχής (δημόσιας ή ιδιωτικής), αποτελεί την ισχύουσα μοναδική διαδικασία έως σήμερα. Η πάγια αυτή διαδικασία εξασφάλισης του δημοσίου συμφέροντος μέσω της κοινής χρήσης των χώρων αυτών καταστρατηγείται για πρώτη φορά με τη δημοσίευση της ΠΝΠ και του άρθρου 5 'Παράδοση κοινοχρήστων χώρων, χώρων κοινής ωφέλειας και κοινωνικής ανταποδοτικότητας στο Ελληνικό'.

Στην περίπτωση του Ελληνικού, από τη στιγμή της έγκρισης του σχεδίου πόλης ματαιώνεται ο κοινόχρηστος χαρακτήρας των εγκρινόμενων αυτών χώρων διότι αυτοί αποδίδονται στο σύνολό τους στην επενδυτική Ανώνυμη Εταιρεία αποτελώντας έτσι την αρχή του τέλους του συνταγματικώς κατοχυρωμένου δημόσιου χαρακτήρα των οδών, των πλατειών, των χώρων, του πρασίνου κ.λπ.".

Τι ισχύει

Στην επιστολή της εξηγεί αναλυτικά την κρατούσα πρακτική βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας. Ήτοι: "Σε όλες ανεξαιρέτως τις ιδιωτικές πολεοδομήσεις, από τους οικοδομικούς συνεταιρισμούς ώς τα σχέδια πόλης των μεγάλων επενδύσεων (ΕΣΧΑΔΑ και ΕΣΧΑΣΕ), οι κοινόχρηστοι και κοινωφελείς χώροι (που αποτελούν το 50% της συνολικής έκτασης του σχεδίου) αποδίδονται αυτομάτως με την έγκριση του σχεδίου σε κοινή χρήση και στους οικείους δήμους".

Στο Ελληνικό όχι μόνο δεν αποδίδονται, αλλά επιπλέον "μεταβιβάζονται στον επενδυτή για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα (δεν προβλέπεται από την ΠΝΠ συγκεκριμένος χρονικός ορίζοντας) και μετά από απροσδιόριστες διαδικασίες, οι οποίες δεν υφίστανται στη νομοθεσία (με ποιον τρόπο θα παραλάβει το Ελληνικό Δημόσιο από την Ελληνικό Α.Ε., πότε, κ.λπ.)".

Παρατηρεί δε ότι "η Ελληνικό Α.Ε. θα εξακολουθεί για απροσδιόριστο χρόνο να έχει την κυριότητα, νομή και κατοχή ολόκληρου του σχεδίου πόλης (οικοδομικά τετράγωνα και κοινόχρηστοι χώροι", ενώ η Τοπική Αυτοδιοίκηση, "που εκπροσωπείται από τον διαδημοτικό Φορέα Διαχείρισης Κοινοχρήστων εντός του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού - Αγίου Κοσμά, θα μένει ουσιαστικά ανενεργή και αμέτοχη".

Άρα, καταλήγει η Σχολή Αρχιτεκτόνων, για πρώτη φορά έχουμε πλήρη «ανατροπή» της έννοιας του δημοσίου συμφέροντος, μιας και, ενώ με την έγκριση των πολεοδομικών μελετών, που επέχουν θέση σχεδίου πόλεως, οι κοινόχρηστοι χώροι καθίστανται, χωρίς άλλη διατύπωση ή ενέργεια, δημόσιοι / ελεύθεροι χώροι που αποτελούν πράγματα εκτός συναλλαγής, τα οποία ανήκουν σύμφωνα με τον αστικό κώδικα είτε στο Δημόσιο είτε στον οικείο δήμο, στην προκειμένη περίπτωση αυτό δεν θα συμβεί. Αντιθέτως προκύπτει ότι η παραχώρηση των χώρων αυτών μετατίθεται σε απροσδιόριστο χρόνο και δεν υπάρχει καμία απολύτως δέσμευση ότι εν τέλει θα αποδοθούν σε δημόσια χρήση και ότι θα επέλθουν οι σχετικές εμπράγματες μεταβολές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL