Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Σωκράτης Φάμελλος: Απαξίωση του δημόσιου τομέα και της επιστημονικής γνώσης

(Ν)τροπολογίες - νάρκη στην αναπτυξιακή διαδικασία η εκχώρηση των αδειών δημόσιων και ιδιωτικών έργων στο ΤΕΕ, τονίζει ο τομεάρχης Περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ

Μνημείο κακής, πρόχειρης και παράλογης νομοθέτησης, η οποία αγνοεί πλήρως το θεσμικό πλαίσιο και άρα δεν πρόκειται να εφαρμοστεί, χαρακτηρίζει ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ Σ. Φάμελλος την τροπολογία του υπουργείου Ανάπτυξης στο ψηφισθέν νομοσχέδιο "Επενδύω στην Ελλάδα", με την οποία εκχωρείται στο ΤΕΕ η αδειοδότηση δημόσιων και ιδιωτικών έργων μέσω της δημιουργίας "Κεντρικού Ηλεκτρονικού Συστήματος Αδειοδοτήσεων".

Όπως επισημαίνει ο βουλευτής, το άρθρο, πλέον, 224 επιχειρεί να τροποποιήσει το σύνολο του θεσμικού πλαισίου αδειοδότησης δόμησης, εγκατάστασης, λειτουργίας, ακόμα και περιβαλλοντικής αδειοδότησης επαγγελματικών δραστηριοτήτων και μάλιστα χωρίς την υπογραφή του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Ακόμη, επιχειρεί να μεταφέρει την αδειοδοτική διαδικασία εκτός δημόσιων δομών (υπουργείων, Περιφερειών, ΟΤΑ και Αποκεντρωμένων Διοικήσεων) που την ασκούν μέχρι σήμερα.

"Δεν περιμέναμε κάτι καλύτερο από τον υπουργό Ανάπτυξης πέρα από πρόχειρες και ανεφάρμοστες ρυθμίσεις, σε συνεννόηση με τον υποψήφιο της Ν.Δ. στις επικείμενες εκλογές του Τεχνικού Επιμελητηρίου. Δυστυχώς, όμως, αυτού του είδους οι (ν)τροπολογίες ναρκοθετούν την αναπτυξιακή διαδικασία καθώς αγνοούν την επιστημονική γνώση και το ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο, καθαρά για μικροκομματικούς λόγους, απαξιώνοντας τον δημόσιο τομέα και τους υπαλλήλους" σχολιάζει ο Σ. Φάμελλος. Ακόμη σημειώνει ότι "η απόφαση της κυβέρνησης να παραχωρήσει τα γεωχωρικά δεδομένα -ως ψηφιακό χάρτη- σε φορέα εκτός του ΥΠΕΝ αποτελεί σοβαρό λάθος και οπισθοχώρηση της διοίκησης στη χώρα μας, ειδικά ενώ λειτουργεί ήδη αντίστοιχη Διεύθυνση στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Δυστυχώς, τα αρνητικά αποτελέσματα της απόφασης αυτής θα τα δούμε στο μέλλον, όταν θα πρέπει να επουλώνουμε τις πληγές που θα έχουν αφήσει οι μαθητευόμενοι μάγοι των ιδιωτικοποιήσεων".

Στη σειρά των ακατανόητων πράξεων της κυβέρνησης εντάσσει και την απόρριψη δύο τροπολογιών που είχαν προταθεί από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και "αντιμετώπιζαν σοβαρά προβλήματα της χώρας μας, για τα οποία η κυβέρνηση καθυστερεί να αναλάβει πρωτοβουλίες".

Η πρώτη αφορούσε τη δημιουργία ειδικού κεφαλαίου στον αναπτυξιακό νόμο ώστε να ενισχυθεί η επιχειρηματικότητα στις περιοχές της χώρας που η παραγωγική βάση τους είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη λιγνιτική παραγωγή. Η απόρριψή της "στερεί το δικαίωμα της ανάπτυξης και της εργασίας, δηλαδή τη δίκαιη μετάβαση, στους πολίτες και τις επιχειρήσεις αυτών των περιοχών, ενώ αποδεικνύει ξεκάθαρα ότι η Νέα Δημοκρατία δυστυχώς δεν έχει κανένα συγκεκριμένο σχέδιο για την απολιγνιτοποίηση της χώρας και ασκεί πολιτική μόνο σε επίπεδο εξαγγελιών και όχι ουσίας, γεγονός που εγκυμονεί τον κίνδυνο δημιουργίας νέων ανισοτήτων" υπογραμμίζει. Η άρνηση αποδοχής της δεύτερης τροπολογίας για την παράταση στην προθεσμία ηλεκτρονικής υποβολής των δικαιολογητικών για την υπαγωγή αυθαιρέτων που εκκρεμούν από τον Ν. 4178/2013 αφήνει στον αέρα περίπου 350.000 δηλώσεις υπαγωγής αυθαιρέτων του Ν. 4178/2013 που δεν έχουν μεταφερθεί στον ισχύοντα Νόμο 4495/2017, καθώς η προθεσμία υποβολής των απαραίτητων δικαιολογητικών λήγει στις 3 Νοεμβρίου, καταλήγει ο Σ. Φάμελλος.

Δείτε όλα τα σχόλια
Κύριο άρθρο

Προσφυγικό: Οικτρή αποτυχία

Όταν τον Μάιο του 2018 είχε γίνει στη Λέσβο το Περιφερειακό Συνέδριο Βορείου Αιγαίου, η Νέα Δημοκρατία είχε καταγγείλει τον τότε πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα ότι «άνοιξε τα σύνορα και γέμισε την Ελλάδα και την Ευρώπη με μετανάστες» και «δεν αξιοποιεί την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση».

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις