Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.8°C20.7°C
2 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C18.0°C
3 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.0°C18.8°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.3°C20.8°C
3 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.7°C16.3°C
1 BF 53%
Ανατολική Αττική / Ανατολική Αττική: Προς δημοπράτηση τα δίκτυα αποχέτευσης και οι βιολογικοί καθαρισμοί
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ανατολική Αττική / Ανατολική Αττική: Προς δημοπράτηση τα δίκτυα αποχέτευσης και οι βιολογικοί καθαρισμοί

Προς το τέλος του έτους ή στις αρχές του νέου αναμένεται να προκηρυχθούν οι διαγωνισμοί για την κατασκευή δικτύων αποχέτευσης και εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων για την εξυπηρέτηση των περιοχών Μαραθώνα και Ραφήνας - Πικερμίου, Σπάτων και Αρτέμιδας ώστε να αποκτήσει η Ανατολική Αττική στοιχειώδεις υποδομές.

Τα παραπάνω ανέφεραν σε συνέντευξη Τύπου χθες ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ Χ. Σαχίνης και ο αναπληρωτής διευθύνων Α. Τόσιος, προσθέτοντας ότι τον Μάιο του 2021 τοποθετείται η ολοκλήρωση κατασκευής του αποχετευτικού δικτύου Γλυκών Νερών - Παιανίας, μήκους 56 χλμ., και ότι για το αντίστοιχο έργο, μήκους 166 χλμ., της Παλλήνης είναι σε εξέλιξη ο διαγωνισμός (φάση ανάδειξης αναδόχου).

Όπως είπαν, στην Ανατολική Αττική θα κατασκευαστούν τρεις βιολογικοί καθαρισμοί (ο τρίτος βρίσκεται στη Σαρωνίδα) και συνολικά 900 χλμ. νέου δικτύου, προϋπολογισμού 600 εκατ. ευρώ, με συγχρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.

Μέχρι τώρα, η άναρχη ανάπτυξη της Ανατολικής Αττικής, χωρίς τις βασικές υποδομές συλλογής και επεξεργασίας των αστικών λυμάτων, έχει κοστίσει 23,5 εκατ. ευρώ στους φορολογούμενους μετά την καταδίκη από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το 2015, και 4,8 εκατ. ευρώ θα καταβάλλονται ετησίως έως ότου κατασκευαστούν και λειτουργήσουν τα απαιτούμενα έργα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν οι ομιλητές.

Όπως είναι γνωστό, η Ελλάδα καταδικάστηκε με εφάπαξ χρηματικό πρόστιμο 10 εκατ. ευρώ και 3,6 εκατ. ανά εξάμηνο έως την πλήρη συμμόρφωση με την πρωτόδικη καταδίκη του 2007 για παραβίαση της Οδηγίας που αφορά τη διαχείριση των αστικών λυμάτων. Όπως αναφέρθηκε, τα χρέη των δήμων προς την ΕΥΔΑΠ δεν έχουν ανέβει. Στις 30 Ιουνίου 2019 οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των δήμων προς την ΕΥΔΑΠ Α.Ε. ήταν 19,7 εκατ. ευρώ. Από αυτά, τα 1,8 εκατ. ευρώ αντιστοιχούν σε ποσά για τα οποία έχει ήδη υπογραφεί σύμβαση ρύθμισης οφειλών. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στις 31 Δεκεμβρίου του 2018 ήταν 29,6 εκατ. ευρώ. Σε κάποιες περιπτώσεις, π.χ. στον Δήμο Μεγαρέων, μπορεί να γίνει συμψηφισμός χρεών με την περιέλευση στην ΕΥΔΑΠ του δικτύου ύδρευσης - αποχέτευσης.

Όσον αφορά τον διαγωνισμό για τη διαχείριση της λειτουργίας του Κέντρου Λυμάτων Ψυτάλλειας, προϋπολογισμού 280 εκατ. ευρώ, δεν έχουν ανοιχτεί ακόμη οι προσφορές των τριών κοινοπραξιών που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον σύμφωνα με την ενημέρωση από τη διοίκηση της ΕΥΔΑΠ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL