Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Σωκράτης Φάμελλος στο Συμβούλιο της Ευρώπης: Να προετοιμαστούμε για νέες ροές προσφύγων λόγω κλιματικής κρίσης

Ο τομεάρχης Περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε δίκαιη μετάβαση στη μεταλιγνιτική εποχή

Στην υστέρηση της παγκόσμιας κοινότητας να δράσει έγκαιρα έναντι της αποσταθεροποίησης του κλίματος εστίασε, κατά την ομιλία του στο Συμβούλιο της Ευρώπης με θέμα το νομικό καθεστώς των κλιματικών προσφύγων, ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: "Οι νέοι άνθρωποι σε όλον τον πλανήτη περιμένουν πολλά από εμάς και μας φέρνουν αντιμέτωπους με την ίδια ερώτηση. Κάνουμε ό,τι πρέπει, όσο γρήγορα πρέπει για την κλιματική κρίση; Η απάντηση είναι δυστυχώς, όχι. Όχι ακόμη. Η κλιματική κρίση εξελίσσεται ραγδαία. Υπάρχουν δεσμεύσεις, αλλά όχι πραγματική δράση. Η κρίση επιταχύνεται περαιτέρω από αρνητικές εξελίξεις, όπως π.χ. οι πυρκαγιές του Αμαζονίου. Δυστυχώς, δεν προχωράει με την ταχύτητα που χρειάζεται ο οικολογικός μετασχηματισμός της οικονομίας και της κοινωνίας, η πορεία για κλιματικά πιο ανθεκτικές κοινωνίες. Και, δυστυχώς, δεν είναι ακόμη για όλους ξεκάθαρο και αποδεκτό ότι χρειάζεται πλήρης αλλαγή του αναπτυξιακού μας μοντέλου».

Ο Σ. Φάμελλος αναφέρθηκε εκτενώς στις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στην περιοχή της Μεσογείου, η οποία είναι και μία από τις πιο ευπαθείς περιοχές του πλανήτη, προειδοποιώντας πως "ολόκληρη η Ευρώπη οφείλει να προετοιμαστεί για νέες ροές ανθρώπων εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. Είναι ακόμη δεδομένο ότι η κλιματική κρίση και η βίαιη μετάβαση της παγκόσμιας οικονομίας αναμένεται να μεγαλώσει το χάσμα μεταξύ Βορρά και Νότου". Εξήγησε δε πως, "στο εσωτερικό κάθε χώρας, θα βρεθούμε αντιμέτωποι με νέες ανισότητες. Η δίκαιη μετάβαση αποτελεί ένα δικαίωμα που αφορά πρωτίστως τις περιοχές που οι οικονομίες τους εξαρτώνται από τα ορυκτά καύσιμα αλλά σχετίζεται ακόμη με το κόστος της ενέργειας, το οποίο θα πρέπει να επιμεριστεί δίκαια".

Υπογράμμισε την ανάγκη συστηματικής συνεργασίας μεταξύ των χωρών, ώστε να σχεδιαστούν κλιματικά θωρακισμένες υποδομές και ευέλικτες φυσικές λύσεις, μέσω της μεταφοράς τεχνολογίας και γνώσης. Σημείωσε ακόμη πως η διεθνής κοινότητα είναι ακόμη απροετοίμαστη στην αντιμετώπιση των νομικών θεμάτων που συνδέονται με τον εκτοπισμό πληθυσμών για περιβαλλοντικούς λόγους ή λόγω των φυσικών καταστροφών που προκαλεί η κλιματική κρίση.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Δημόσια υγεία και κυβερνητική ανεπάρκεια

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επένδυσε πάρα πολλά στην επιτυχημένη διαχείριση της καραντίνας. Επιτυχημένη φυσικά μόνο από ιατρικής πλευράς, γιατί την ίδια περίοδο υπήρξαν τουλάχιστον δύο καραμπινάτα σκάνδαλα -η λίστα Πέτσα και οι πλατφόρμες κατάρτισης...

Δειτε ολοκληρο το αρθρο