Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.2°C26.3°C
2 BF 36%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C26.0°C
3 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C24.8°C
2 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.9°C24.0°C
2 BF 38%
"Σώστε τον πλανήτη, δεν έχουμε άλλο σπίτι"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Σώστε τον πλανήτη, δεν έχουμε άλλο σπίτι"

Εκατομμύρια μαθητές γέμισαν χθες τους δρόμους σε όλο τον πλανήτη με ένα κοινό σύνθημα: Αλλάξτε το σύστημα, όχι το κλίμα. Το πολύχρωμο ποτάμι των παιδιών διαδήλωσε και στην Αθήνα φωνάζοντας "Σώστε τον πλανήτη, δεν έχουμε άλλο σπίτι". Η πορεία στην Αθήνα μπορεί να μην ήταν τόσο μαζική όσο αλλού, ωστόσο οι συμμετέχοντες ήταν περισσότεροι από τις προηγούμενες φορές και ο παλμός ήταν δυνατός.

«Για να σας δώσουμε ένα μάθημα, χάνουμε τα δικά μας». «Το κλίμα αλλάζει, γιατί δεν αλλάζουμε εμείς;», «Εσείς θα πεθάνετε από γηρατειά, εμείς θα πεθάνουμε από την κλιματική αλλαγή» ήταν κάποια από τα συνθήματα των μαθητών, ενώ ανάλογη κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε και στη Θεσσαλονίκη, με τα παιδιά να κάνουν καθιστική βουβή διαμαρτυρία στον χώρο μπροστά από το δημαρχείο.

"Κραυγή των παιδιών στο Σύνταγμα για την κλιματική κρίση και τις ευθύνες μας. Ανάσα για όλους μας!" σχολίασε στο Facebook ο Νίκος Βούτσης. "Η κλιματική αλλαγή είναι παρούσα και επελαύνουσα. Είναι κορυφαία πρόκληση για την ανθρωπότητα τον 21ο αιώνα, μας αφορά όλους και πρέπει να δράσουμε άμεσα" δήλωσε ο Κ. Ζαχαριάδης. "Στο Σύνταγμα και στους δρόμους της Αθήνας με τους νέους και τις νέες που ανησυχούν, νοιάζονται και κινητοποιούνται για το αύριο όλων μας. Ένα αισιόδοξο μήνυμα, σήμερα και κάθε Παρασκευή σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, σε κάθε γωνιά του πλανήτη" έγραψε ο Σ. Φάμελλος.

"Ο συντονισμός των δράσεων όλων των κινήσεων και πρωτοβουλιών των πολιτών αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου να ληφθούν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής" δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Χαρίτσης προσθέτοντας ότι η προστασία του περιβάλλοντος δεν είναι απλώς ένα σύνθημα, αλλά "ζήτημα επιβίωσης του ίδιου του πλανήτη, ο οποίος απειλείται καθημερινά από μια σειρά ανθρωπογενών δραστηριοτήτων που καταστρέφουν το κλίμα, όπως η ολοένα αυξανόμενη χρήση ορυκτών καυσίμων ή η αποψίλωση των δασών, υπονομεύουν τη βιοποικιλότητα, μολύνουν την ατμόσφαιρα και τους υδάτινους πόρους".

"Χρειάζονται 365 ημέρες εγρήγορσης και διαμαρτυρίας για το κλίμα, όχι μόνο μία ημέρα αφιερωμένη σε αυτό" δήλωσε από την πλευρά της η Χ. Καφαντάρη. Η Ρ. Σβίγκου τόνισε ότι απαιτούνται συλλογικές δράσεις, πολύμορφος αγώνας για ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, που να θέτει στο επίκεντρό του το περιβάλλον, τον άνθρωπο, τις ανάγκες της μεγάλης πλειονότητας των κατοίκων της Γης κι όχι τα κέρδη.

Στην Κονίστρα Πετραλώνων αύριο

"Σήμερα ο ενθουσιασμός και η αποφασιστικότητα των μαθητών και των μαθητριών έδωσε μια μεγάλη ανάσα στην πόλη μας. Η Αθήνα ήταν άλλη μια ψηφίδα στο παγκόσμιο ψηφιδωτό για την προστασία του κλίματος. Να ακούσουμε αυτές τις φωνές και να δράσουμε για όλα τα μικρά και τα μεγάλα που μπορούν να φέρουν την αλλαγή" ανέφερε ο επικεφαλής της “Ανοιχτής Πόλης” Ν. Ηλιόπουλος. Με αφορμή την ημέρα και τις δράσεις ενάντια στην κλιματική αλλαγή απευθύνει κάλεσμα για αύριο, Κυριακή, στις 10.30 π.μ. στην Κονίστρα Πετραλώνων για "να υπερασπιστούμε το πράσινο και τους ελεύθερους χώρους".

“Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ”

"Την κλιματική αλλαγή δεν χρειάζεται να ταξιδέψουμε για να τη δούμε. Ούτε στα φλεγόμενα δάση του Αμαζονίου και της Σιβηρίας ούτε στην υποσαχάρια Αφρική που ερημοποιείται ούτε στην Αρκτική και στη Γροιλανδία όπου λιώνουν οι αιώνιοι πάγοι. Βρίσκεται εδώ δίπλα μας, στις άγριες δασικές πυρκαγιές που πυκνώνουν και στους καλοκαιρινούς τυφώνες, στις κατακλυσμιαίες βροχοπτώσεις και στους πυκνούς καύσωνες. Εδώ στην Αττική" έγραψε ο Νίκος Μπελαβίλας, επικεφαλής του δημοτικού συνδυασμού "Πειραιάς για Όλους". "Γι’ αυτό και εμείς αγωνιζόμαστε, από τον Πειραιά, για τον Πειραιά και για όλο τον πλανήτη. Για να αναστρέψουμε αυτή την καταστροφική πορεία".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL