Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
12.0°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.5°C16.0°C
0 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
7.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.8°C15.8°C
2 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C12.9°C
0 BF 100%
Στον Γ. Πατούλη δίνουν το Πάρκο Τρίτση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στον Γ. Πατούλη δίνουν το Πάρκο Τρίτση

Τα υπουργεία έχουν επιτελικό ρόλο, δήλωσε ο Κ. Χατζηδάκης και... δώρισε το Πάρκο Τρίτση στον περιφερειάρχη Αττικής

Αρμοδιότητες "κατάδικές του", μητροπολιτικού χαρακτήρα, ξεφορτώνεται το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με το πρόσχημα ότι δεν μπορεί να σπαταλιέται με τέτοιου είδους αρμοδιότητες, παρά μόνο επιτελικές.

Όπως ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Κ. Χατζηδάκης, "το Πάρκο Τρίτση παύει να είναι αρμοδιότητα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και θα είναι αρμοδιότητα της Περιφέρειας Αττικής. Με ορατή και διακριτή συμμετοχή των Δήμων Ιλίου και Αγίων Αναργύρων - Καματερού. Η δουλειά των υπουργείων δεν είναι να είναι διαχειριστές πάρκων. Τα υπουργεία έχουν επιτελικό ρόλο. Δεν αποκτούν ειδικό βάρος οι υπουργοί όταν φορτώνονται αρμοδιότητες και ειδικά τέτοιου είδους. Ειδικό βάρος οι υπουργοί και τα υπουργεία αποκτούν όταν επιτελούν τον επιτελικό τους ρόλο".

Αυτό θα γίνει με τροπολογία, είπε, χωρίς να δώσει καμία διευκρίνιση για το νέο σχήμα διοίκησης, διαχείρισης, διασφάλισης χρηματοδότησης κ.λπ. Έκανε δε λόγο για υιοθέτηση "των καλύτερων ευρωπαϊκών πρακτικών", προσθήκη γενικολογιών όπως ότι η συμμετοχή της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη διαχείριση των πάρκων είναι κομβικής σημασίας και έχει σίγουρα προστιθέμενη αξία. Προηγήθηκε συνάντηση το μεσημέρι στο υπουργείο με τον περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη, τον δήμαρχο Ιλίου Νίκο Ζενέτο και τον δήμαρχο Αγίων Αναργύρων - Καματερού Σταύρο Τσίρμπα. Έως τώρα η Περιφέρεια ήταν συναρμόδια και όριζε τον πρόεδρο του φορέα.

Ο υπουργός ουσιαστικά προανήγγειλε πως και οι διοικήσεις των προστατευόμενων περιοχών εξετάζεται να περιέλθουν στην αρμοδιότητα των αιρετών περιφερειών. Όπως είπε μάλλον απαξιωτικά, "το υπουργείο έχει περίπου 15 εποπτευόμενους φορείς και 37 πάρκα σε όλη την Ελλάδα. Μόνο ο διορισμός των διοικητικών συμβουλίων απαιτεί πάρα πολλές ανθρωποώρες".

Όμως οι περιφέρειες ούτε υπηρεσίες διαθέτουν, ενώ οι προστατευόμενες περιοχές, ο δασικός πλούτος της χώρας, στην πλειονότητά τους είναι εθνικής σημασίας ή και διεθνούς, π.χ. υγρότοποι Ραμσάρ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL