Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.5°C19.6°C
3 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.5°C17.7°C
1 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C18.0°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.3°C16.3°C
1 BF 65%
Με "άδεια" Μητσοτάκη η επέκταση της Eldorado στη Θράκη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Με "άδεια" Μητσοτάκη η επέκταση της Eldorado στη Θράκη

Τις παραγγελιές της καναδικής πολυεθνικής Eldorado Gold εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος και του περιβάλλοντος, όχι μόνο για τη βόρεια Χαλκιδική, αλλά και για τη Θράκη, εμφάνισε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης από το βήμα της ΔΕΘ ως ένα από τα "δυναμικά επενδυτικά σχέδια" της κυβέρνησης. Ήτοι, "συζητούμε με την εταιρεία την αναθεώρηση της σύμβασης παραχώρησης ώστε, ενδεχομένως και εφόσον υπάρχει και η σύμφωνη γνώμη της τοπικής κοινωνίας, να πραγματοποιηθεί και νέα επένδυση στη Θράκη" είπε.

Ενώ, λοιπόν, η εταιρεία παραβιάζει θεμελιακό όρο της σύμβασης μεταβίβασης του 2004 για καθετοποιημένη παραγωγή καθαρών μετάλλων και οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος έχουν εντοπίσει βαριές περιβαλλοντικές παραβάσεις, ο πρωθυπουργός... δίνει και τη Θράκη. Έτσι, περιφρονεί το πάνδημο "όχι" των εκεί κοινωνιών, αλλά και των περιφερειακών υπηρεσιών, οι οποίες πριν από έναν χρόνο ακριβώς είχαν απορρίψει τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Επρόκειτο για αίτημα που είχε υποβάλει η Μεταλλευτική Θράκης Α.Ε., θυγατρική της καναδικής πολυεθνικής Eldorado Gold, για το έργο "Ερευνητικό πρόγραμμα στον κεντρικό τομέα του δημόσιου μεταλλευτικού χώρου Ε5 Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης" και αφού απορρίφθηκε η ΜΠΕ δεν εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι.

Η απόρριψη (27 Σεπτεμβρίου 2018) είχε στηριχτεί και στις επιφυλάξεις του Περιφερειακού Χωροταξικού Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης (2003) για τις επιπτώσεις των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων στο περιβάλλον, που με το αναθεωρημένο χωροταξικό της ίδιας Περιφέρειας (ΦΕΚ 248/ΑΑΠ/25.10.2018) έναν μήνα αργότερα αναβαθμίστηκαν επί το αυστηρότερο σε κριτήρια αποκλεισμού.

Σφοδρές αντιδράσεις

Να διακόψει η κυβέρνηση τις διαπραγματεύσεις με την Eldorado για τη Θράκη, "καθώς η εξόρυξη χρυσού στη Θράκη αποτελεί αρνητική εξέλιξη, που υπονομεύει την αναπτυξιακή προσπάθεια και οδηγεί σε πισωγύρισμα τον τόπο μας" επισημαίνουν πέντε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από την ευρύτερη περιοχή (Δ. Χαρίτου Ν. Ροδόπης, Αν. Γκαρά Ν. Έβρου, Χ. Ζεϊμπέκ Ν. Ξάνθης, Τ. Ελευθεριάδου Ν. Καβάλας, Θ. Ξανθόπουλος Ν. Δράμας).

Εστιάζουν στην καθολική και ομόθυμη αντίθεση του συνόλου των φορέων καθιστώντας σαφές πως "μετά από μια μακρά περίοδο διαβούλευσης, επιστημονικής τεκμηρίωσης από ειδικούς επιστήμονες, συνεχείς ενωτικούς αγώνες, αποτελεί δεδομένο για την περιοχή ότι η εξορυκτική δραστηριότητα χρυσού και η βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής είναι ασύμβατα μεγέθη. Η εξόρυξη χρυσού με κυάνιο υπονομεύει τις παραγωγικές αναπτυξιακές δυνατότητες που διαθέτει η περιοχή στον πρωτογενή τομέα και τον τουρισμό, καταστρέφει το φυσικό περιβάλλον, εξαντλεί τους πλούσιους φυσικούς πόρους, βάζει σε κίνδυνο την υγεία των κατοίκων. Είναι γνωστό ότι αυτή που θα ωφεληθεί είναι μόνο η εταιρεία χρυσού, στην οποία ουσιαστικά χαρίζεται ο χρυσός ελέω του μεταλλευτικού κώδικα, ενώ στις τοπικές κοινωνίες θα μείνει να διαχειριστούν τα επικίνδυνα τοξικά απόβλητα του κυανίου. Τα όποια πρόσκαιρα οφέλη της δημιουργίας προσωρινών θέσεων εργασίας δεν μπορούν να αντισταθμίσουν τις μακροπρόθεσμες καταστροφικές επιπτώσεις".

Τροποποίηση της σύμβασης "σημαίνει πιο βρόμικη επένδυση και ανοχή στις διαθέσεις φοροαποφυγής της εταιρείας" υπογραμμίζει η βουλευτής Χαλκιδικής του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Μάλαμα, συμπληρώνοντας ότι "αυτή η ανάπτυξη” που σχεδιάζει η Eldorado και ετοιμάζεται να εκτελέσει η κυβέρνηση είναι για λίγους, για εκείνους που θέλουν να απομυζούν φυσικούς πόρους και να καταστρέφουν τον παραγωγικό ιστό. Τέτοιου είδους επενδύσεις πλήττουν δυναμικούς τομείς της οικονομίας, όπως ο τουρισμός και η αγροτική παραγωγή, αποστερούν έσοδα από το κράτος και επιδεινώνουν τις σχέσεις εργασίας».

Καταστροφικές για το περιβάλλον χαρακτήρισε τις πρωθυπουργικές ανακοινώσεις ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Π. Σκουρλέτης σε τηλεοπτική του συνέντευξη. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, "ο πρωθυπουργός επαναφέρει το θέμα της εκτροπής του Αχελώου. Το έχει βγάλει παράνομο το ΣτΕ και είναι καταστροφικό. Και, ακόμη χειρότερα, μιλάει για νέα εξόρυξη χρυσού στη Θράκη. Ξέρετε τι σημαίνει αυτό; Καταστροφή του περιβάλλοντος".

Από την πλευρά του, ο τομέαρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ Σ. Φάμελλος σε ραδιοφωνική συνέντευξή του υπογράμμισε ότι "η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να τροποποιήσει τη σύμβαση με την Ελληνικός Χρυσός είναι πέρα από κάθε ευρωπαϊκή λογική. Δεν είναι δυνατόν μια σύμβαση που το 2004 είχε εγκριθεί από τη Βουλή, δεκαπέντε χρόνια μετά να τροποποιείται προς το συμφέρον της εταιρείας. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έπραττε σωστά όταν, με βάση τη σύμβαση, έθετε ζήτημα κανόνων περιβάλλοντος και ανταγωνισμού στην εταιρεία. Δυστυχώς, η Ελλάδα κάνει βήματα προς τα πίσω" κατέληξε.

Τον παραλογισμό της ακυρωμένης εκτροπής του Αχελώου επαναφέρει ο πρωθυπουργός

Τον παραλογισμό της εκτροπής του Αχελώου ανέσυρε ο πρωθυπουργός με τους γνωστούς αναχρονιστικούς ισχυρισμούς, αποσιωπώντας ότι το έργο έχει ακυρωθεί πάρα πολλές φορές διαχρονικά από το ΣτΕ και από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, μίλησε για "περιορισμένης έκτασης, μερική εκτροπή του Αχελώου, η οποία δεν θα επηρεάσει σε καμία περίπτωση το υδατικό δυναμικό της δυτικής Ελλάδας, αλλά θα προσφέρει σημαντική ανακούφιση για τη Θεσσαλία και θα μας επιτρέψει να ξεφύγουμε από πρακτικές οι οποίες είναι εξαιρετικά επιβαρυντικές για το περιβάλλον".

Σκοπίμως, όμως, ή από άγνοια απέκρυψε ότι από τις 21.12.2017 έχει εγκριθεί το αναθεωρημένο Σχέδιο Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών του Υδατικού Διαμερίσματος Θεσσαλίας με τη διαγραφή της μερικής εκτροπής των νερών του Αχελώου προς τον θεσσαλικό κάμπο. Για την κάλυψη του ελλείμματος του υδατικού ισοζυγίου περιφέρειας σε νερό έχει προβλεφθεί άλλο σχέδιο, με έμφαση στην αλλαγή του σπάταλου μοντέλου άρδευσης και στις υποδομές τοπικού χαρακτήρα.

Την ακύρωση της εκτροπής και τα στοιχεία του νέου σχεδιασμού είχε ανακοινώσει ο Αλ. Τσίπρας από τη Λάρισα και το βήμα του περιφερειακού συνεδρίου για την παραγωγική ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας το φθινόπωρο του 2017.

Σε εναρμόνιση με το Διαχειριστικό Σχέδιο των Υδάτων, και το αναθεωρημένο Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο της Περιφέρειας Θεσσαλίας (ΦΕΚ 269 ΑΑΠ/15.11.2018) υιοθετεί το εναλλακτικό σχέδιο...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL