Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.2°C20.7°C
2 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.2°C17.7°C
1 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.0°C18.0°C
2 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.9°C15.9°C
0 BF 55%
Νομοσχέδιο υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας / Νομοσχέδιο υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας: "Μητσοτάκης Α.Ε." για το Μάτι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νομοσχέδιο υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας / Νομοσχέδιο υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας: "Μητσοτάκης Α.Ε." για το Μάτι

Τη συγκρότηση εταιρείας, υπό την επωνυμία "Μάτι Ξανά" και αντικείμενο... λάστιχο, την "κατάρτιση σχεδίου δράσης για την αποκατάσταση των πληγεισών περιοχών" σε Μάτι και Ραφήνα προβλέπει σχέδιο νόμου που κατατέθηκε χθες από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στη Βουλή, με το οποίο κυρώνεται προγενέστερη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου του Ιουλίου. Έχει όμως διασφαλισμένους πόρους από τον ειδικό λογαριασμό αρωγής των πληγέντων που συστάθηκε το 2018 και από την Περιφέρεια Αττικής.

Θα εποπτεύεται από τον υπουργό Εσωτερικών, αλλά ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης θα ρυθμίζει με απόφασή του "κάθε ζήτημα σχετικά με τη λειτουργία, τους σκοπούς, τους πόρους, την οικονομική διαχείριση και τη συγκρότηση της εν λόγω εταιρείας, μας πληροφορεί η αιτιολογική έκθεση.

Θα λειτουργεί για την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος, αλλά σύμφωνα με τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας και σίγουρα χωρίς κανόνες διαφάνειας.

Μπορεί, λοιπόν, να αναθέτει μελέτες, έργα και υπηρεσίες, εξαιρείται όμως από τη νομοθεσία για τις δημόσιες συμβάσεις (Νόμος 4412/2016), από την αντίστοιχη περί παρακολούθησης συμμόρφωσης με τους δημοσιονομικούς κανόνες, αλλά και από τον προληπτικό έλεγχο των συμβάσεων από το Ελεγκτικό Συνέδριο!

Στο 14μελές διοικητικό της συμβούλιο μετέχουν εκπρόσωποι των κατοίκων, υπηρεσιακά στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και των υπουργείων Υποδομών και Μεταφορών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, εκπρόσωποι του ΤΕΕ, των Δήμων Μαραθώνος και Ραφήνας - Πικερμίου και της Περιφέρειας Αττικής. Η εταιρεία θα στελεχωθεί με προσωπικό του υπουργείου Εσωτερικών ή της Περιφέρειας Αττικής ή των δήμων της περιοχής, ενώ η διάρκεια της εταιρείας ορίζεται σύμφωνα με το καταστατικό της για έναν χρόνο, αλλά μπορεί να παραταθεί.

Κατά παρέκκλιση αφαίρεση αρμοδιότητας του ΥΠΕΝ

Στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, ως παραδημόσιο, ανατίθεται η σύνταξη του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου για την ανασυγκρότηση της περιοχής σε έκταση 7.000 στρεμμάτων. Όπως είναι γνωστό, η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ είχε κάνει το πρώτο καθοριστικό βήμα για την οργάνωση της περιοχής με την προέγκριση του ειδικού χωρικού, ενώ προετοίμαζε την προκήρυξη του διαγωνισμού για την ανάθεση εκπόνησης της μελέτης μαζί με τις πράξεις εφαρμογής, καθώς είχε διασφαλίσει τα απαιτούμενα κονδύλια από το Πράσινο Ταμείο.

Με το σχέδιο νόμου, κατά παρέκκλιση από οποιαδήποτε άλλη διάταξη "που αφορά διαδικασία κατάρτισης και αρμοδιότητα", εξουσιοδοτείται ο υπουργός ΠΕΝ να υπογράψει σύμβαση με το ΤΕΕ και καταληκτική ημερομηνία παράδοσης της μελέτης την 23η Ιουλίου 2020. Ασφυκτική προθεσμία, καθώς τα σχέδια αυτά με το πλήθος των μελετών εκ της φύσεώς τους απαιτούν χρόνο.

Το ΤΕΕ αποσπά την αρμοδιότητα των υπηρεσιών χωρικού σχεδιασμού του ΥΠΕΝ και μπορεί να αναθέτει, κατά παρέκκλιση πάλι από τις πάγιες διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας "που αφορούν τη διαδικασία αναθέσεως συμβάσεων έργου, υπηρεσίας η προμήθειας".

Με άλλες διατάξεις, παρατείνεται έως τις 31.7.2020 η προθεσμία μέχρι την οποία αναστέλλονται εις βάρος φυσικών ή νομικών προσώπων η διενέργεια κάθε πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης επί κινητών και ακινήτων (πλειστηριασμοί, κατασχέσεις κ.λπ.). Η ισχύουσα προθεσμία λήγει στο τέλος Σεπτεμβρίου.

Προβλέπεται η έκδοση ΚΥΑ, η οποία θα προσδιορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις για χορήγηση αποζημίωσης αποκατάστασης χώρου και νόμιμης περίφραξης, με πόρους από τον ειδικό λογαριασμό αρωγής. Παρατείνεται έως τις 10 Αυγούστου 2020 η προθεσμία για την υποβολή αίτησης από τους ενδιαφερόμενους για τη χορήγηση στεγαστικής συνδρομής για επισκευή η ανακατασκευή κτηρίων. Η προθεσμία έληξε στις 8.8.2019.

Πάλι από τον λογαριασμό αρωγής η ανάθεση και εκτέλεση έργων (απομάκρυνση αμιαντούχων οικοδομικών υλικών, κατεδαφίσεις κτηρίων, αποκαταστάσεις οδοστρωμάτων, δενδροφυτεύσεις κοινόχρηστων χώρων κ.λπ.) μαζί με τις υποστηρικτικές συμβάσεις ανατίθενται έως το τέλος Οκτωβρίου και ολοκληρώνονται το αργότερο έως τα τέλη Ιουνίου του 2010. Ανεξάρτητα από την εκτιμώμενη αξία κάθε σύμβασης, εφαρμόζονται οι διαδικασίες του συνοπτικού διαγωνισμού.

Ορίζεται ακόμη ότι ο ΕΟΠΥ θα διαθέσει, αφού συσταθεί σχετικό μητρώο, ό,τι απαιτείται σε φάρμακα και θα παράσχει κατ' οίκον νοσηλεία για την αποκατάσταση της υγείας των εγκαυματιών της περσινής συμφοράς. Αυτό θα γίνει μέσα σε δύο μήνες με απόφαση του υπουργού Υγείας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL