Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.7°C15.4°C
2 BF 86%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.0°C13.3°C
4 BF 81%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.0°C
3 BF 82%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
18 °C
16.0°C18.8°C
5 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
10 °C
9.9°C10.7°C
3 BF 100%
Σταύρος Αραχωβίτης: Το στοίχημα είναι στην πρόληψη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σταύρος Αραχωβίτης: Το στοίχημα είναι στην πρόληψη

Του Σταύρου Αραχωβίτη*


Κάπως όψιμα η νέα κυβέρνηση και τα φιλικά της ΜΜΕ ανακάλυψαν την κλιματική αλλαγή. Ανεξάρτητα όμως από τον χρόνο που ασχολήθηκαν μαζί της, το κλίμα του πλανήτη μας αλλάζει από αυτό που γνωρίζαμε. Και αλλάζει με ταχύτατους ρυθμούς. Παρά τις διαφωνίες μιας μικρής μειοψηφίας, η πλειονότητα των επιστημόνων συμφωνεί πως η κλιματική αλλαγή συνδέεται με την ανθρώπινη δραστηριότητα στη Γη.

Μετά την Πρώτη Βιομηχανική Επανάσταση, η αύξηση του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα ακολουθεί την ίδια καμπύλη με την αύξηση της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος. Στην αρχή της αύξησης της θερμοκρασίας, οι αλλαγές ήταν πολύ αργές και σχεδόν απορροφήσιμες από το οικοσύστημα. Ωστόσο, μετά από κάποιο σημείο, οι αλλαγές αρχίζουν να γίνονται θεαματικές. Παρατηρούμε, λοιπόν, θερμοκρασίες να καταρρίπτουν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, πυρκαγιές στην αλπική ζώνη που δεν είχαν σημειωθεί ποτέ και απελευθέρωση τεράστιων ποσοτήτων διοξειδίου του άνθρακα που ανατροφοδοτούν τις αιτίες της κλιματικής αλλαγής.

Στη χώρα μας παρατηρούμε παρατεταμένες περιόδους ανομβρίας και ανεξέλεγκτες πυρκαγιές, ενώ από την άλλη βλέπουμε έντονες και καταστροφικές βροχοπτώσεις.
Οι μεταβολές αυτές επηρεάζουν όλο το φάσμα της οικονομικής και κοινωνικής ζωής του τόπου.

Πέρσι τέτοιες μέρες, την ώρα που σύσσωμος ο αντιπολιτευόμενος Τύπος και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης τυμβωρυγχούσαν εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, η τότε κυβέρνηση προετοιμαζόταν, σοβαρά και αθόρυβα, για την κλιματική αλλαγή. Η προετοιμασία ξεκίνησε και πρέπει να συνεχιστεί τόσο στην πρόληψη όσο και στην καταστολή των φαινομένων.

Για τον λόγο αυτό προετοιμάστηκε η χώρα έγκαιρα με περισσότερα εναέρια μέσα, μονιμοποιήθηκαν οι συμβασιούχοι πυροσβέστες, ενώ έγιναν μεγάλα βήματα στον τομέα του συντονισμού της πυρόσβεσης. Παράλληλα, σχεδιάστηκαν και χρηματοδοτήθηκαν αντιπλημμυρικά έργα που είχαν για χρόνια βαλτώσει τόσο σε επίπεδο Περιφέρειας όσο και κεντρικά.

Στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ωριμάσαμε και εντάξαμε για χρηματοδότηση αρδευτικά έργα αξίας πάνω από μισό δισεκατομμύριο ευρώ. Έργα απαραίτητα για τη συνέχιση της αγροτικής παραγωγής στις νέες συνθήκες αλλά και την μείωση του κόστους παραγωγής.

Οι οικολογικά ευαίσθητες περιοχές χρειάζονται ιδιαίτερη προστασία και μέριμνα. Πρόσφατα ήταν η Ελαφόνησος Λακωνίας και η Εύβοια, αλλά και τα Χανιά και ο περιαστικός ιστός χρειάζονται επαρκή χρηματοδότηση για πρόληψη αλλά και αποκατάσταση των συνεπειών από τα ακραία φαινόμενα. Η κατεύθυνση των κονδυλίων, ο επιστημονικός σχεδιασμός, η αποτελεσματικότητα και η ταχύτητα είναι αυτά που θα κρίνουν το μέλλον. Κατά το παρελθόν έχουμε δει φαινόμενα διαφθοράς και διαπλοκής που οδήγησαν σε αυθαιρεσίες που τελικά έγιναν παγίδες θανάτου για πολλούς συνανθρώπους μας.

Σήμερα, από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ως προοδευτικό κόμμα της Αριστεράς και της Οικολογίας, θα συνεχίσουμε να πιέζουμε για τη λήψη μέτρων απέναντι στην κλιματική αλλαγή, τα αίτια και τις επιπτώσεις της.

* Ο Σταύρος Αραχωβίτης είναι βουλευτής Λακωνίας του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL