Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.1°C17.3°C
3 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
11.3°C14.6°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.5°C14.4°C
3 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.3°C15.2°C
2 BF 70%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
10 °C
10.4°C10.4°C
1 BF 74%
Κλιματική αλλαγή, η μεγαλύτερη πρόκληση για την ανθρωπότητα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κλιματική αλλαγή, η μεγαλύτερη πρόκληση για την ανθρωπότητα

Η κλιματική αλλαγή θα έχει σοβαρότατες συνέπειες σε κάθε τομέα της κοινωνίας μας, μεταξύ άλλων και στη δημόσια υγεία, εκτιμά ο Ρίτσαρντ Πέλτιερ.

Σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αναπληρωτής καθηγητής Επιστημών Περιβαλλοντικής Υγείας του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης στο Άμχερστ (University of Massachusetts Amherst) Richard Peltier υπογραμμίζει: 

«Δύο -κατά την άποψή μου- είναι οι βασικές προκλήσεις. Πρώτον, το κοινό δεν έχει ακόμα πειστεί ότι η κλιματική αλλαγή θα έχει σοβαρότατες συνέπειες στις κοινωνίες μας, που θα επεκταθούν σε κάθε τομέα: στη γεωπολιτική, την οικονομία, τη γεωργία, τα εμπορικά και βιομηχανικά συμφέροντα και, μετά βεβαιότητας, στη δημόσια υγεία», αναφέρει χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας παράλληλα πως μπορεί να μην γνωρίζουμε επακριβώς πώς θα επηρεάσει το περιβάλλον η κλιματική αλλαγή αλλά «αυτό που γνωρίζουμε, χωρίς καμιά αμφιβολία, είναι ότι θα αλλάξει δραστικά τον κόσμο μας».

Η ατμοσφαιρική ρύπανση οδηγεί σε περισσότερους από 4 εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο ανά τον πλανήτη και ένα μέρος από αυτή προέρχεται από τον καπνό των πυρκαγιών. Γι' αυτό και ο Αμερικανός επιστήμονας χαρακτηρίζει τους πυροσβέστες, που πρώτοι ρίχνονται στη «μάχη» της κατάσβεσης, μια «γενναία ομάδα επαγγελματιών», ενώ τονίζει πως «με κάθε ανάσα που παίρνει κάποιος -είτε πυροσβέστης είτε απλός πολίτης- σε κάθε τοποθεσία όπου καπνός ρυπαίνει την ατμόσφαιρα, μπορεί να έχει τόσο άμεσες όσο και μακροπροθέσμες επιπτώσεις για την υγεία του».

«Υπάρχουν δύο βασικοί τρόποι που μπορούμε να προστατευτούμε από την ατμοσφαιρική ρύπανση: να μειώσουμε την προσωπική μας έκθεση (σε τέτοιου είδους ρύπους) ή να απαιτήσουμε από τις κυβερνήσεις μας να μειώσουν τις επιβλαβείς εκπομπές στις πόλεις μας», σημειώνει ο Αμερικανός επιστήμονας και προτείνει διάφορους τρόπους (αυτο)προστασίας, όπως το να αποφεύγουμε να βρισκόμαστε σε εξωτερικό χώρο, όταν η ποιότητα της ατμόσφαιρας είναι κακή, και να παραμένουμε σε κλειστό χώρο, με τα παράθυρα κλειστά ή να μεταθέτουμε τις εξωτερικές μας δραστηριότητες για τις ώρες εκείνες της ημέρας που είναι καλύτερη η ατμόσφαιρα.

Προτείνει, δε, ως μέτρα (αυτο)προστασίας τη χρήση ειδικών πιστοποιημένων μασκών ή φίλτρων αέρα στους χώρους, όπου περνάμε το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας, ενώ προχωρά κι ένα βήμα παραπέρα προτείνοντας ακόμα και τη δημιουργία χώρων «καθαρού αέρα» σε δημόσια κτίρια- σχολεία, νοσοκομεία κ.ά. Στο πλαίσιο αυτό τονίζει πόσο σημαντική είναι η άσκηση πίεσης από τους πολίτες στους κυβερνώντες ώστε να αντιληφθούν πόσο πραγματικά σημαντικό είναι το ζήτημα του «κακού» αέρα, στον οποίο όλοι είμαστε εκτεθειμένοι.

"Δεν θα είναι το τέλος του κόσμου" αλλά πρέπει να συνεχίσουμε τη μάχη για την κλιματική αλλαγή, λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γ.γ. του WMO Π. Τάαλα

«Δεν θα είναι το τέλος του κόσμου» αλλά θα πρέπει να συνεχίσουμε να μαχόμαστε και να φροντίζουμε ώστε το μήνυμα για την ανάγκη άμεσης αντιμετώπισης του προβλήματος να φτάνει όχι μόνο στους πολίτες αλλά και σε όσους με τις αποφάσεις τους ορίζουν τις τύχες του πλανήτη, τονίζει ο Γενικός Γραμματέας του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (World Meteorological Organization) Πέτερι Τάαλας (Petteri Taalas), μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων για την κλιματική αλλαγή και το μέλλον της Γης.

«Δεν θα είναι το τέλος του κόσμου. Έχουμε καλύτερα τόσο οικονομικά όσο και τεχνικά μέσα για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα και υπάρχει κινητοποίηση ανά τον πλανήτη πως πρέπει να γίνει κάτι γι' αυτό», υπογραμμίζει ο κ. Τάαλας, ο οποίος δηλώνει μεν αισιόδοξος για το μέλλον, χωρίς ωστόσο σε καμιά περίπτωση να εφησυχάζει.

«Είμαι αισιόδοξος αλλά θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι λαμβάνουν το μήνυμα όλοι όσοι παίρνουν τις αποφάσεις», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Φινλανδός επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού. 

Ασυνήθιστη η κατάσταση των ακραίων θερμοκρασιών στην ιστορία του πλανήτη 

Ο φετινός Ιούλιος, στη διάρκεια του οποίου κύμα καύσωνα σάρωσε την Ευρωπη, ήταν ο πιο ζεστός μήνας που έχει καταγραφεί ποτέ, με θερμοκρασία οριακά μεγαλύτερη από εκείνη του αντίστοιχου μήνα του 2016.

«Αυτή η κατάσταση των ακραίων θερμοκρασιών είναι μάλλον ασυνήθιστη για την ιστορία του πλανήτη μας. Έχουμε μετρήσεις 170 χρόνων, που δείχνουν ότι τα τελευταία 22 χρόνια έχουν καταγραφεί τα 20 θερμότερα του πλανήτη κι εξ αυτών τα πέντε θερμότερα ήταν τα τελευταία και μόλις καταγράψαμε, μάλιστα, τον πιο ζεστό Ιούλιο (λίγο πάνω από το 2016), που ήταν και ο θερμότερος μήνας που έχει καταγραφεί ποτέ!», σημειώνει σχετικά ο γ.γ. του WMO.

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τις μετρήσεις, ο κ. Τάαλας εξηγεί πως υπάρχουν άμεσες και έμμεσες. Οι πρώτες χρονολογούνται από το 1850, ενώ υπάρχουν, όπως εξηγεί, ορισμένοι μεμονωμένοι σταθμοί στην Ευρώπη, όπου έχουμε ακόμα και 300 χρόνια μετρήσεις!

Κάθε χρόνο σπάμε ρεκόρ στη συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα

Η συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στην ατμόσφαιρα, που είναι και ο κύριος υπεύθυνος για την υπερθέρμανση του πλανήτη βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο της εδώ και τρία εκατομμύρια χρόνια, καθιστώντας αναπόδραστη τη δραματική αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη, όπως επανειλημμένα έχουν προειδοποιήσει οι επιστήμονες.

«Το όριο των 400 μερών ανά εκατομμύριο (ppm) ξεπεράστηκε για πρώτη φορά πριν από τρία εκατομμύρια χρόνια, στη διάρκεια της πλειοκαίνου», επισημαίνει ο κ. Τάαλας, θέλοντας να καταδείξει τη σοβαρότητα της κατάστασης, καθώς η μέση παγκόσμια συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα είναι κατά 44% πάνω από τα επίπεδα που ίσχυαν πριν από τη βιομηχανική επανάσταση.

«Σήμερα έχουμε 150% περισσότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα απ' ό,τι 200 χρόνια πριν και αυτό είναι το μεγαλύτερο ποσοστό εδώ και τρία εκατομμύρια χρόνια. Κάθε χρόνο σπάμε ρεκόρ και το ίδιο συμβαίνει και φέτος», αναφέρει χαρακτηριστικά και τονίζει την ανάγκη να αναλάβουμε δράση.

Φιλόδοξος ο στόχος του 1,5°C για την αύξηση της θερμοκρασίας, αλλά υπάρχουν τα μέσα

Στη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα, που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι τον Δεκέμβριο του 2015, συμβαλλόμενα μέρη από όλο τον κόσμο συμφώνησαν να περιορίσουν την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη σε επίπεδα σαφώς κατώτερα των 2°C ενώ γίνεται προσπάθεια να περιοριστεί σε 1,5°C πάνω από τα επίπεδα της προβιομηχανικής εποχής. Για να υλοποιήσουν τον στόχο αυτό, τα συμβαλλόμενα μέρη επιδιώκουν να φτάσουν το συντομότερο δυνατό στο σημείο εκείνο πέρα από το οποίο δεν πρόκειται να αυξηθούν άλλο οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου παγκοσμίως και να επιτύχουν μηδενικό ισοζύγιο εκπομπών κατά το δεύτερο ήμισυ του τρέχοντος αιώνα.

«Θα ήταν καλύτερο για το μέλλον του πλανήτη να περιορίσουμε την αύξηση στον 1,5°C. Αυτός είναι ένας φιλόδοξος στόχος αλλά έχουμε στη διάθεσή μας και τα τεχνολογικά και τα οικονομικά μέσα για να τον πετύχουμε», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γενικός Γραμματέας του WMO.

Η κλιματική αλλαγή πλήττει (και) την οικονομία

Η κλιματική αλλαγή επιφέρει πολλαπλά πλήγματα στις κοινωνίες κι ένα απ' αυτά είναι και ο αντίκτυπός της στην οικονομία. «Υπήρξε αρνητικός αντίκτυπος στην οικονομία λόγω της κλιματικής αλλαγής και οι χώρες που έχουν πληγεί από ισχυρά ακραία καιρικά φαινόμενα όπως τυφώνες πληρώνουν και το πιο ακριβό τίμημα», επισημαίνει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Τάαλας.

«Εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής καταγράφονται υψηλότερες θερμοκρασίες αλλά και συχνότερες και ισχυρότερες βροχοπτώσεις και τροπικές καταιγίδες. Όλα αυτά τα φαινόμενα έχουν ενταθεί και δημιουργούν περισσότερα και μεγαλύτερα προβλήματα ολοένα και συχνότερα», υπογραμμίζει.

Ένας οργανισμός-ομπρέλα για το καλό του πλανήτη

Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (World Meteorological Organization, WMO), ιδρύθηκε το 1950 και σήμερα αριθμεί 193 μέλη, έχοντας έδρα στη Γενεύη.

Κύριος σκοπός του είναι η συνεργασία μεταξύ των χωρών - μελών για την ανάπτυξη ενός δικτύου πληροφοριών σε σχέση με τον καιρό ώστε να είναι δυνατή η παροχή πληρέστερων και ποιοτικότερων πληροφοριών στους ενδιαφερόμενους, που δεν είναι μόνο οι πολίτες στην καθημερινή τους πρακτική αλλά και όλοι όσοι ασχολούνται, επί παραδείγματι, με τη ναυτιλία, την αεροπορία, τη γεωργία κ.ά. Για τον σκοπό αυτό έχει αναπτυχθεί ένα δίκτυο Μετεωρολογικών Σταθμών που παρατηρούν, συλλέγουν και στη συνέχεια διοχετεύουν πληροφορίες.

Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός προάγει επίσης και διατηρεί συστήματα ταχείας ανταλλαγής στοιχείων των σχετικών παρατηρήσεων, ενώ ενθαρρύνει την έρευνα και εκπαίδευση επί του αντικειμένου του.

«Στον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό έχουμε τρεις τομείς εξειδίκευσης. Ο ένας αφορά τον καιρό σε παγκόσμια κλίμακα. Έχουμε συστήματα παρατήρησης και έγκαιρης προειδοποίησης. Παρακολουθούμε επίσης και καταγράφουμε την πορεία του κλίματος και ασχολούμαστε επισταμένα με το φαινόμενο του θερμοκηπίου.Τρίτη περιοχή εξειδίκευσης του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού είναι τα υδάτινα αποθέματα του πλανήτη. Και σε αυτή την περίπτωση κάνουμε μετρήσεις - και όχι μόνο», εξηγεί ο ΓΓ του Οργανισμού.

«Έχουμε ένα παγκόσμιο σύστημα παρατήρησης και καταγραφής και τα 193 μέλη του οργανισμού έχουν τη δική τους ενεργό συμμετοχή. Έτσι έχουμε τη δυνατότητα να καταρτίσουμε τη μεγάλη παγκόσμια εικόνα στο πεδίο ενασχόλησής μας», εξηγεί για τη δράση του WMO ο Πέτερι Τάαλας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL