Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Οι υδροβάτες του Αιγαίου συνδέονται με τη Μάλτα

Σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας

Πανηγυρίζει η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία διότι η πολύχρονη έρευνά της για το "πιο αινιγματικό είδος πουλιού" των ελληνικών θαλασσών, τους υδροβάτες, καρποφόρησε. Πρώτη φορά διαπιστώνεται η σύνδεση του πληθυσμού των υδροβατών του Αιγαίου με αυτόν της κεντρικής λεκάνης της Μεσογείου.

Όπως ανακοίνωσε η Ορνιθολογική Εταιρεία, έπειτα από πέντε χρόνια εντατικής έρευνας για τους υδροβάτες, αλλά και σήμανσής τους, σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Δακτυλίωσης Πουλιών, βρέθηκε άτομο με δαχτυλίδι από τη Μάλτα στις 8.7.2019. Εξηγεί δε ότι μέχρι τώρα οι υδροβάτες του Αιγαίου έδειχναν να είναι τελείως απομονωμένοι.

Η αδελφή ορνιθολογική εταιρεία της Μάλτας (BirdLife Malta) ενημέρωσε ότι το συγκεκριμένο πουλί είχε δακτυλιωθεί το 2008, οπότε είναι τουλάχιστον 11 χρόνων! Ηλικία εντυπωσιακή για ένα τόσο μικρό και λεπτοκαμωμένο πουλί που ζει στις ανοιχτές θάλασσες αντιμετωπίζοντας επί χρόνια βαρυχειμωνιές, θύελλες, μεγάλα κύματα και κακοκαιρίες. Επιπλέον, θεωρείται εξαιρετικά ευάλωτο είδος στη στεριά. Οι νησίδες που φιλοξενούν το μοναδικό αβγό του πρέπει να είναι ελεύθερες από αρουραίους, γεγονός σπάνιο στις νησίδες που έχουν ανθρώπινη παρουσία (είτε με οικισμούς είτε με προβλήτες ή άλλες υποδομές, όπως αιολικούς σταθμούς).

Η οργάνωση υπογραμμίζει ακόμη ότι "οι υδροβάτες είναι μαζί με τους αιγαιόγλαρους τα πιο σπάνια θαλασσοπούλια της Ελλάδας και ένα πραγματικά ακριβοθώρητο είδος. Μοιάζει με μικροσκοπικό άλμπατρος, αφού το μέγεθός του είναι ίδιο με σπουργιτιού, με τη διαφορά ότι έχει νηκτικές μεμβράνες στα πόδια αλλά και το διπλό σωληνάκι στο ράμφος, που είναι χαρακτηριστικό όλων των ρινοτρυπόμορφων θαλασσοπουλιών. Ο σκούρος χρωματισμός με το λευκό ουροπήγιο 'γίνεται ένα' με την ανοιχτή θάλασσα και τα αφρισμένα κύματα. Αυτά σε συνδυασμό με το μικρό μέγεθος κάνουν αυτό το πουλί ένα σκούρο 'φαντασματάκι' του πελάγους που προκαλεί το ενδιαφέρον των παρατηρητών πουλιών".

 

Δείτε όλα τα σχόλια
Κύριο άρθρο

Τάξις και Ασφάλεια

Από την επιχείρηση που έκαναν τα ΜΑΤ στα Εξάρχεια, μετά το τέλος της πορείας του Πολυτεχνείου, πληθαίνουν στα κοινωνικά δίκτυα τα βίντεο που δείχνουν τους αστυνομικούς σε ένα ντελίριο φανατισμού να επιδίδονται σε πράξεις αναίτιας βίας.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο