Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.0°C25.2°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.8°C25.4°C
2 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C21.6°C
4 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
0 BF 33%
Πέντε άξονες προτεραιότητας, με πρώτη την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πέντε άξονες προτεραιότητας, με πρώτη την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης

Σε πέντε άξονες περιβαλλοντικής πολιτικής εστιάζει με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη το WWF Ελλάς, "για μια επείγουσα και αναγκαία στροφή της χώρας προς τη βιώσιμη ανάπτυξη".

Η οργάνωση επισημαίνει ότι είναι επιτακτική ανάγκη η χώρα να προλάβει τις τεχνολογικές εξελίξεις που συντελούνται στους κλάδους της καθαρής ενέργειας, της αποθήκευσης και εξοικονόμησης, της κυκλικής οικονομίας, των πράσινων υποδομών και της βιώσιμης μεταποιητικής επιχειρηματικότητας.

Οι προτάσεις του WWF Eλλάς αναφέρονται:

* Στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης με ενσωμάτωση της υποχρέωσης μηδενικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα μέχρι το 2050 και των μέσων υλοποίησής της στην εθνική έννομη τάξη και άμεση κήρυξη της χώρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την κλιματική κρίση, με οριζόντια εφαρμογή σε κάθε υπουργείο, ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

* Στην απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα. Η οργάνωση θεωρεί επιτακτική την ανάγκη για άμεση ακύρωση των προγραμμάτων έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων ως εθνικά επιζήμιων, με δεδομένο ότι εντείνουν την κλιματική κρίση, απειλούν πολύτιμα είδη και οικοσυστήματα και υπονομεύουν το μέλλον σημαντικών οικονομικών τομέων όπως ο τουρισμός και η αλιεία, χωρίς μάλιστα να έχει δημοσιευθεί καμία τεχνικοοικονομική τεκμηρίωση από τα αρμόδια υπουργεία που να δικαιολογεί την πολιτική υποστήριξη των προγραμμάτων αυτών.

Για τη ΔΕΗ, αναφέρει πως "απαιτούνται επείγοντα μέτρα απεξάρτησης από τον λιγνίτη, εγκατάλειψης του ζημιογόνου έργου της νέας μονάδας Πτολεμαΐδα V, διατήρησης της κυριότητας επί των υδροηλεκτρικών για αναβάθμισή τους ώστε να λειτουργούν και ως αντλησιοταμιευτικές μονάδες για αποθήκευση καθαρής ενέργειας", ενώ χαρακτηρίζει ως πιο κατάλληλη τη στιγμή για δυναμική στροφή στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και στην παροχή δημόσιων υπηρεσιών διαχείρισης και εξοικονόμησης της ενεργειακής ζήτησης σε καταναλωτές και επιχειρήσεις.

* Στην ίδρυση ανεξάρτητης Αρχής περιβαλλοντικών επιθεωρήσεων, με αναφορά στη Βουλή, ώστε οι περιβαλλοντικοί έλεγχοι "να είναι ανεξάρτητοι από υπουργικές ή άλλες υποδείξεις και συμφέροντα".

* Στη θωράκιση του φυσικού περιβάλλοντος ως ασπίδας προστασίας ανθρώπων και περιουσιών από την κλιματική αλλαγή, με σαφή θεσμική προστασία των πολύτιμων προστατευόμενων περιοχών και διατήρηση της βιοποικιλότητας.

* Στην πλήρη ενσωμάτωση περιβαλλοντικών και κλιματικών κριτηρίων σε όλο το φάσμα του κρατικού προϋπολογισμού και στον σχεδιασμό οικονομικών και αναπτυξιακών πολιτικών. Το WWF Ελλάς παραθέτει και τις πρόσφατες συστάσεις των εκθέσεων της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC), για συγκράτηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη στον +1,5οC, και της Διακυβερνητικής Πλατφόρμας Επιστήμης - Πολιτικής για τη Βιοποικιλότητα και τις Οικοσυστημικές Υπηρεσίες (IPBES), που καταδεικνύει ότι περίπου ένα εκατομμύριο είδη απειλούνται με εξαφάνιση εξαιτίας ανθρώπινων δραστηριοτήτων, μην αφήνοντας κανένα περιθώριο πολιτικής αδράνειας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL