Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Γνωμοδότηση Κεντρικού Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής: Διατηρητέοι οι κινηματογράφοι "Αττικόν" και "Απόλλων"

Διατηρητέα κρίθηκε η χρήση "κινηματογράφου - θεάτρου" για τις δύο εμβληματικές κινηματογραφικές αίθουσες στο κέντρο της πόλης, Σταδίου 19-21 και Χρήστου Λαδά, οι οποίες καταστράφηκαν από πυρκαγιά τον...

Διατηρητέα κρίθηκε η χρήση "κινηματογράφου - θεάτρου" για τις δύο εμβληματικές κινηματογραφικές αίθουσες στο κέντρο της πόλης, Σταδίου 19-21 και Χρήστου Λαδά, οι οποίες καταστράφηκαν από πυρκαγιά τον Φεβρουάριο του 2012.

Το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας γνωμοδότησε ομόφωνα επ' αυτού στη συνεδρίασή του με ημερομηνία 26 Ιουνίου 2019. Τον χαρακτηρισμό είχε προτείνει και υποστηρίξει η αρμόδια Διεύθυνση (Κτηριακής Υποδομής) του Δήμου Αθηναίων.

Το κτηριακό συγκρότημα "Αττικόν" - "Απόλλων" είναι χαρακτηρισμένο από το 1984 διατηρητέο. Στη γνωμοδότηση, που υπογράφεται από την πρόεδρο του Κεντρικό Συμβουλίου Ει. Κλαμπατσέα, γενική γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, ομόφωνα συμφωνεί για την έκδοση στη συνέχεια Υπουργικής Απόφασης "βάσει των διατάξεων του άρθρου 6 παρ. 3α του Ν. 4067/2012 (ΦΕΚ 79/Α/9.4.2012), χαρακτηρισμού ως διατηρητέας της χρήσης 'κινηματογράφου - θεάτρου' του διατηρητέου κτηριακού συγκροτήματος με την επωνυμία 'Αττικόν' - 'Απόλλων' που βρίσκεται επί της οδού Σταδίου 19-21 και Χρ. Λαδά, στην Αθήνα, φερόμενο ως ιδιοκτησία του Ιδρύματος Σταμάτη ∆εκόζη - Βούρου".

Ταυτόχρονα ορίζει το περιεχόμενο της εν λόγω απόφασης. Ήτοι:

* Στο διατηρητέο κτηριακό συγκρότημα που βρίσκεται επί της οδού Σταδίου 19-21 και Χρ. Λαδά στην Αθήνα, το οποίο έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο με το από 4.4.1984 Π.∆. που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 314/∆/21.5.1984, χαρακτηρίζεται διατηρητέα η χρήση «κινηματογράφου - θεάτρου» στο τμήμα που καταλάμβανε η ανωτέρω χρήση.

* Η ανακαίνιση, οι προβλεπόμενες οικοδομικές εργασίες επισκευών και ο εκσυγχρονισμός των χώρων της διατηρητέας χρήσης θα ενταχθούν στο πλαίσιο της συνολικής αξιοποίησης - αποκατάστασης του συνόλου του διατηρητέου κτηριακού συγκροτήματος, τηρουμένων των εγκρίσεων που προβλέπονται από τις ισχύουσες διατάξεις (φορέων και υπηρεσιών).

Εξακολουθούν να ισχύουν τα οριζόμενα με τις διατάξεις του από 4.4.1984 Προεδρικού Διατάγματος, με το οποίο το κτήριο χαρακτηρίστηκε διατηρητέο (ΦΕΚ 314/∆/21.5.1984)».

Ακόμη, το ΚΕΣΑ έκρινε πως πρέπει να διατηρηθούν όλα τα αρχιτεκτονικά, τυπολογικά, μορφολογικά και λειτουργικά στοιχεία, όπως και ο εξοπλισμός του διατηρητέου κτηριακού συγκροτήματος.

Λ.ΣΤ.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Θέλουν Μνημόνια για να εφαρμόσουν το πρόγραμμά τους

Τις ημέρες αυτές, και εν όψει της συνόδου που θα πάρει τις αποφάσεις για το ταμείο ανάκαμψης, η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία εκδηλώνουν από κοινού έντονη διπλωματική κινητικότητα προκειμένου να διασφαλίσουν ότι η ενίσχυση στις χώρες του Νότου δεν θα συνοδεύεται από Μνημόνια και οικονομική επιτήρηση.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις