Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.5°C20.8°C
4 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
15.9°C20.0°C
3 BF 46%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
16.6°C19.3°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.4°C
3 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.9°C17.4°C
5 BF 72%
Επιδότηση για τη σύνδεση στα νέα δίκτυα αποχέτευσης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Επιδότηση για τη σύνδεση στα νέα δίκτυα αποχέτευσης

Η επιδότηση των νοικοκυριών για τη διευκόλυνση της σύνδεσής τους με τα νέα δίκτυα αποχέτευσης στους οικισμούς γ' προτεραιότητας με ισοδύναμο πληθυσμό από 2.000 έως 15.000 περιλαμβάνεται στον προγραμματισμό για την επόμενη τετραετία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Σύμφωνα με τον απολογισμό για τα πεπραγμένα του 2015 - 2019 και τον προγραμματισμό δράσεων (2019 - 2023) στον τομέα Περιβάλλοντος που δημοσιοποίησε χθες ο αναπληρωτής υπουργός ο Σ. Φάμελλος, το εργαλείο αυτό θα χρησιμοποιηθεί ώστε να μπει τέλος στα δυσβάσταχτα πρόστιμα από την Ε.Ε για παραβιάσεις της κοινοτικής νομοθεσίας εξαιτίας της απουσίας αποχετευτικών δικτύων για τα αστικά λύματα και επεξεργασίας τους με εγκαταστάσεις βιολογικών καθαρισμών.

Όπως είναι γνωστό, ελλείψει αυτών των στοιχειωδών υποδομών, η χώρα πλήρωσε έως σήμερα, ύστερα από καταδίκες, για τις αμαρτίες του παρελθόντος 31 εκατ. ευρώ για την Ανατολική Αττική και 8,6 εκατ. ευρώ το Θριάσιο Πεδίο.

Όπως αναφέρεται στον απολογισμό, "έχουν δρομολογηθεί έργα ύψους 1,2 δισ. ευρώ για υποδομές αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων σε όλους τους οικισμούς με πληθυσμό άνω των 2.000 κατοίκων, μέσω της σύστασης μόνιμης δομής (Τεχνική Γραμματεία Λυμάτων) για την επιτάχυνση διαδικασιών και την ολοκλήρωση των υποδομών έως το 2023 προκειμένου να κλείσουν όλες οι εκκρεμείς υποχρεώσεις και πρόστιμα της χώρας στον τομέα αυτό".

Από τους περίπου 400 οικισμούς γ' προτεραιότητας, η συντριπτική πλειονότητα στερείται αυτών των υποδομών. Στο ίδιο κεφάλαιο, με τίτλο "Υδατικοί πόροι", αφού επισημαίνεται ότι λύθηκε η πολυετής εκκρεμότητα του παρελθόντος με την πρώτη αναθεώρηση των Σχεδίων Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών, έως το 2021 θα έχει ολοκληρωθεί η νέα αναθεώρηση, όπως και των Σχεδίων Διαχείρισης Κινδύνου Πλημμύρας, λαμβάνοντας υπόψη και της επιπτώσεις της κλιματικής αποσταθεροποίησης.

Δασικοί χάρτες

Ο απολογισμός και ο σχεδιασμός της νέας τετραετίας αναφέρονται και σε άλλα οκτώ επιμέρους θέματα. Ειδικότερα, για την προστασία των δασικών οικοσυστημάτων επισημαίνεται ότι έχουν κυρωθεί δασικοί χάρτες για το 44,31% της έκτασης της Ελλάδας και αναρτημένοι βρίσκονται για το 55% με ορίζοντα ολοκλήρωσης της κύρωσης το τέλος τους 2020. Κύρωση δασικών χαρτών και εκκίνηση της κατάρτισης του δασολογίου "υλοποιεί πλήρως τη συνταγματική επιταγή για προστασία των δασικών οικοσυσυστημάτων" αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Ο απολογισμός για την προστασία της φύσης είναι ιδιαίτερα πλούσιος, καθώς αναθεωρήθηκε ο Εθνικός Κατάλογος Περιοχών Natura 2000 με τριπλασιασμό από 6% στο 20% της έκτασης των θαλάσσιων περιοχών και ενισχύθηκε το ανεπαρκές Εθνικό Σύστημα Διοίκησης και Διαχείρισης των Προστατευόμενων Περιοχών για το σύνολο του δικτύου. Επίσης, διασφαλίστηκε η λειτουργία 36 φορέων διαχείρισης, ενώ έχει ξεκινήσει έργο ύψους 17,5 εκατ. ευρώ για την εκπόνηση των Σχεδίων Προεδρικών Διαταγμάτων και των Σχεδίων Διαχείρισης για όλες τις περιοχές του Δικτύου Natura 2000 "με στόχο την πλήρη αποσαφήνιση των επιτρεπόμενων χρήσεων γης, των ορίων οικονομικών δραστηριοτήτων και την προστασία της βιοποικιλότητας".

Η ολοκλήρωση του έργου και η θεσμοθέτηση των Π.Δ του προγραμματίζεται για το 2022. Το ΥΠΕΝ γνωστοποιεί ακόμη πως ολοκληρώθηκε η σύνταξη και αποστέλλονται στο ΣτΕ τα Π.Δ. Ολύμπου, Παμβώτιδας και Δέλτα Αξιού. Γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στο εθνικό σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα έως το 2030, όπως και στη θεσμοθέτηση της Εθνικής Στρατηγικής για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή, όπου χαράσσεται "το πλαίσιο δράσης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής σε όλους τους τομείς πολιτικής: από την Υγεία και την πολιτιστική κληρονομιά, μέχρι την ενέργεια, τη βιομηχανία και το περιβάλλον".

Παράλληλα, υπογραμμίζεται ότι "είμαστε η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που χρηματοδοτεί τη δίκαιη μετάβαση των λιγνιτικών περιοχών μας σε μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία, διαθέτοντας ήδη 60 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2018 - 2020".

Κλείνουν όλες οι χωματερές

Στο μέγα θέμα της διαχείρισης των αποβλήτων επισημαίνεται ότι έκλεισε η πλειονότητα των παράνομων χωματερών και περιορίστηκαν πολύ τα υπέρογκα πρόστιμα, με μείωσή τους κατά 82% μεταξύ 2015 και 2018, ενώ το κλείσιμο του συνόλου των χωματερών τοποθετείται εντός του 2019. Ακόμη, προστίθεται ότι έχουν δρομολογηθεί "χρηματοδοτικά εργαλεία ύψους 1 δισ. ευρώ για την υλοποίηση του Εθνικού και των Περιφερειακών Σχεδιασμών Διαχείρισης Αποβλήτων, επενδύοντας σε Πράσινα Σημεία, ξεχωριστή συλλογή βιοαποβλήτων και νέες σύγχρονες υποδομές".

Το ΥΠΕΝ χαρακτηρίζει εντυπωσιακή τη μείωση στην κατανάλωση της πλαστικής σακούλας (80% στα σούπερ μάρκετ) "εισάγοντας περιβαλλοντικό τέλος το οποίο επιστρέφει στον πολίτη". Μεταξύ άλλων, στα θεσμικά προτείνεται ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης να αναλάβει "την αρμοδιότητα παρακολούθησης και συντονισμού των δράσεων της βιώσιμης ανάπτυξης, με βάση του στόχους του ΟΗΕ για το 2030" .

Παράλληλα, προγραμματίζεται για το σύνολο των υπό κατάρτιση νομοθετικών διατάξεων που συνδέονται με το περιβάλλον να γνωμοδοτεί η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL